Region Jönköping.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lärcentra- strategiska noder Dagens sanning eller morgondagens utopi? Projekt som finansieras av.
Advertisements

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Vuxenutbildningen Definition
Regeringsuppdrag om regionala Kompetensplattformar
Programområde Personer med funktionsnedsättning
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
Kompetensplattform Halland
Kompetensplattform Östergötland i tre delar
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Uppdraget: Enligt villkorsbrev för 2010 har Region Gävleborg av regeringen fått uppdraget att i Gävleborgs län etablera kompetens-plattformar för: ”Samverkan.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
1 Förstudie – Transportcollege Transportutbildning i Östgötaregionen, Tranås och Västervik
G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Regional tillväxtpolitik Utgångspunkter: - Nationell strategi - Politisk plattform - Regionalt Utvecklingsprogram Nyckelord –Ekonomisk tillväxt / hållbar.
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Välkomna till en dag om eArkiv
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
KOMPETENSFÖRSÖRJNING!
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Framtidens Yrkeshögskola inom teknik och tillverkning Anders Axelsson (Region Skåne) Johan Ståhl (Teknikcollege Skåne ) Teknikcollege rikskonferens Uppsala.
OECD Territorial Review of Sweden
Uppdrag validering Björn Scheéle
Pågående aktiviteter/På gång Skånes kompetenskarta: 1) Hur ser kompetens- och utbildningsprofilen ut i det skånska näringslivet i förhållande till de andra.
Lärande/arbetsmarknad/kompetensförsörjning R egionförbunden Kalmar, Jönköping, Östsam Presentation december 2008 Arbetsmarknaden Utbildningsresultat och.
Program Tillväxtverket och Boverket Projekt: ”Strukturer för tillväxtarbete med rumsligt perspektiv” Lunch Attraktiva Storuman Strukturbild Skaraborg.
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Leonardo da Vinci - partnerskap Ny möjlighet till europeiskt samarbete för yrkesutbildning.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Förstudie 2014 ”Socialfonden och kompetensförsörjning i region Örebro” – spår 1.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Genomförda och pågående aktiviteter Regional och delregional utveckling av eSamhället i Västra Götaland.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Hållbar konsumtion Förstudie gällande regionala och lokala aktörers möjligheter att arbeta med konsumtionsfrågan ur ett hållbarhetsperspektiv Samarbete.
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Varför behövs KOBRA? Framtidens kompetensförsörjning är en gemensam stor utmaning för Sverige, Norge och Danmark. Arbetsmarknaden förändras allt snabbare.
Kompetensförsörjning i Skåne
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Regionala handlingsplaner
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Competence Academy – Public Sector
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vad innebär regionbildningen?
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Tanum
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Göteborgsregionens kompetensråd
Regional utveckling Hållbarhet och samhälle
Presentationens avskrift:

Region Jönköping

Arbetslivets behov av kompetens och arbetskraft Nätverk och samverkansmöjligheter för planering av utbildnings- och kompetensinsatser i Jönköpings län Me Medlemmarnas utredarnätverk Politiken PKN Kompetensrådet Jönköpings län Regionförbundet KY/YH-Småland Högskolan KY/YH-rådet Projekt strategiarbete Länspartnerskap Flexrådet Rådet för Regional UtbildningsSamverkan Vux-rektorsnätverk Arbetsförmedlingen Tillväxtråd PULS Arbetsmarknadsråd/ Branschråd Arbetslivets behov av kompetens och arbetskraft

Tillgänglig kunskap inom egna organisationen Exempel på rapporter och annat inom verksamheten: Strategier och handlingsplaner för kompetensförsörjning (gjord enligt Kairos Futures analysmetodik) Befolkningsprognoser och framskrivningar (rAps) RUP’en (SWOT-analys och årliga uppföljningar), GIS Arbetsmarknadsstatistik (sammanställningar åt politiken och olika råd) Kompetenser: Marlene: Enkätkonstruktion Datainsamling, bearbetning och analys av kvantitativa och kvalitativa data. Ämnesområden: Arbetsliv, folkhälsa, mångfald, vuxnas lärande, FOU-samverkan Ola: Omvärldsanalys (TAIDA) Datainsamling, bearbetning och analys av statistik. Arbetsmarknadsprognoser (AF’s system) rAps (prognosverktyg) Yvonne: Brukarperspektiv

Olika exempel på uppföljning

Region Dalarna

Underlag för skapandet av Kompetensplattform Dalarna Demografi Arbetslöshet/Ungdomsarbetslöshet Behov av samordning Bemöta arbetskraftsbehovet

Påverkansfaktorer Dalarna Dalarna först i landet med generationsväxlingen Generationsväxlingen berör även företagare (ffa småföretagarna) Stora ungdomskullar lämnar gymnasiet 09-10

♥ Kompetensförsörjningen

Behovet av arbetskraft, Dalarnas län

Metoder Skapa de nätverk, forum och arenor som krävs för att få inblandade parter delaktiga i arbetet med att…. Bygga en (eller flera modeller) som krävs för att få ett långsiktig och hållbart perspektiv på kompetensförsörjning och därifrån… Bygga upp en regional struktur för kompetensförsörjningsfrågor som är specifik för Dalarna. System som har regional bas men som ändå kan variera lokalt

Region Kalmar

Kompetensbehov/ analys Utbud Yrkesutbildning Efterfrågan Kompetensbehov/ analys Från utbildningssystemet Hos näringsliv/arbetsliv Kommunikation Kommunikation Yrkeshögskola Yrkesvuxenutbildning GY11 - Yrkesutbildning - Lokalt-regionalt arbete Samverkan Småland – Blekinge Nationellt - Reglab Kommunikation Utbildningsanordnare Företag/arbetsplatser

Region Skåne

Pågående aktiviteter/På gång Skånes kompetenskarta: 1) Hur ser kompetens- och utbildningsprofilen ut i det skånska näringslivet i förhållande till de andra storstadsregionerna i landet? 2) Vilken roll har de regionala högskolorna för den regionala kompetensförsörjningen? 3) Vika högskoleutbildningar är mest gångbara på Skånes arbetsmarknad? Job og kompetencer i Øresundsregionen (INTERREG-projekt): 1) Branschanalyser: Sjukvård, Life science och Logistik 2) Gränsregional arbetsmarknadsbalans (nytt verktyg) 3) Öresundsregional arbetsmarknadsprognos (rAps/LINE) Konferens om kompetensfrågor/uppstartsmöte för Kompetensplattform Skåne

Planerade aktiviteter Det framtida personal- och kompetensbehovet inom vård och omsorg: En kartläggning av hur de framtida arbetskrafts- och kompetensbehoven ser ut inom sjukvården och omsorgen. Hur klarar sektorn det framtida rekryteringsbehoven? Vilka blir konsekvenserna av en utvidgad Öresundsregional arbetsmarknad? Det framtida kompetensbehovet inom Telecom/IKT-sektorn: Telekom/IKT-sektorn räknas till en av de centrala framtidsbranscherna. Samtidigt står branschen inför stora tekniska och organisatoriska utmaningar. En kartläggning planeras av hur dessa strukturförändringar kan komma att påverka branschens framtida kompetensbehov. Strategi för Yrkesutbildningar i Skåne (Yrkesvux/Yrkeshögskolan): En särskild arbetsgrupp planeras för att få en mer samlad strategi för satsningar på Yrkesvux/Yrkesutbildningar. Verka för ökad kommunal samverkan. Hur kan vi bli bättre på uppföljning och effektanalyser? Publikation ”Utbildningsbarometern”: Ta fram en återkommande publikation för att sprida fakta och information om arbetsmarknad och utbildningsfrågor. Ta fram relevanta statistikunderlag till kommuner och branschorganisationer och näringslivsprojekt.

KOMPETENSPLATTFORM SKÅNE Regional Plattform/ Partnerskap Styrgrupp RTN presidiet Analys/ samordningsgrupp Tillfälliga arbetsgrupper Tillfälliga arbetsgrupper Tillfälliga arbetsgrupper Bransch- & klusterorganisationer Utbildningssamordnare

Region Västerbotten

Ansvaret för att utarbeta regionala utvecklingsstrategiska dokument Bred representation Gemensam kunskap och gemensamma bilder Kommunchefer Socialchefer Näringslivschefer Miljö- och byggchefer Utbildnings-delegationen Partnerskap för kompetensför-sörjning Skolchefer Skol-presidier GAS-projektet Arbetsgrupp Vuxnas lärande Gymnasie-samverkan Gy 2011 Programråd Vård- och omsorgs-college Yrkesvux Yh Årlig konferens Kontaktyta Yh-myndigheten Projekt om validering Prioritering utifrån RUP/RTP och arbetsmarknad Kartläggning (Af) ValiWeb Samordning

Tillväxtverket

Tillväxtverkets roll och bidrag inom lärprojektet kring kompetensförsörjning Utveckling av analys- och prognosverktyg Utveckling av modeller för upprättandet av kompetensråd/ plattformar Tid Förmedla befintlig kunskap Sammanställa och förmedla information/kunskap från andra aktörer Identifiera, tydliggöra och förmedla utvecklingsbehov till andra aktörer Driva utvecklingsprojekt i samverkan