Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan"— Presentationens avskrift:

1 Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Maria Svensson Hallberg välkomna och presentation föregående minnesanteckningar. Ta upp ESF- frågan och en intressant iakttagelse vi gjorde kring integrerande perspektiv och varför det är så svårt att få in det i alla åtgärder. Sedan vi sågs sist har vi haft ett kompetenskanslimöte och processansvariga har varit på internat. Kan theresa och linda återkoppla vad vi gjorde och vad resultatet blev. Bild 1: Välkomna nya ersättare – presentation. Bild 2: Vi träffas av en anledning – att leda arbetet för en bättre matchning mellan utbud och efterfrågan, och därför har vi tagit ansvaret och kommit fram till åtgärder i en handlingsplan som vi tror på och som kan göra skillnad. Vi har också tagit på oss att driva dessa processer antingen som processansvariga eller samhandlingsaktörer. Det förpliktigar. Bild 3: Utgångspunkten för vårt arbete är de fyra faktorer som påverkar matchningen mellan utbud och efterfrågan. Kansliets funktion: Omvärldsbevakning, erfarenhetsutbyte, kunskapsöverföring, uppdateringar av handlingsplanen, identifiera nya utmaningar, säkerställa att vi når målen i handlingsplanen. Input och inspel till processansvarigas arbete. Ge input till vidare processer. Pressansvarigas funktion: Driver åtgärderna i handlingsplanen. Ett större fokus på processerna och deras koppling till handlingsplanens mål. Arbetsgruppsmöten. Vi har ständigt pratat om våra olika roller och ansvar. Bild 4: Avsikten med mötet Bild 5: Temat Återkoppling från förra mötet: Dagens tema var hur vi förbättrar studie- och yrkesvägledning för att säkra kompetensförsörjningen och vilken funktion har studie- och yrkesvägledningen inom grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning m.m. Syvfrågan högaktuell- hänger ihop med studieavbrott, skola – arbetsliv, kopplingar till programråd och till praktikplatser. Vem ser till att syvfrågan blir en viktig fråga? (Återkoppling på nästa kompetenskanslimöte). Komplex fråga Arbetsförmedlingens skola-arbetsliv Koppla till den sista frågan i gruppdiskussionen på nästa kompetenskanslimöte. Vad kan vi råda över de insatser vi kan göra i kansliet? Andra mekanismer? Att göra: Skriva parkera – blädderblock för frågor som vi inte hinner behandla på mötet. Kontaktlistan Roller och ansvar Handlingsplanen så här långt… Utvärdering på whiteboard.

2 Större förmåga till omställning, förnyelse, kvalitet och flexibilitet.
Varför – behovet ett regionalt tillväxt perspektiv på kompetensförsörjningsfrågorna Omvärlden förändras Komplexa utmaningar Flernivåstyre Olika politikområden Större förmåga till omställning, förnyelse, kvalitet och flexibilitet. Ökad konkurrens - utbildningar bättre motsvara arbetslivet behov - de anställdas kompetens behöver ständigt utvecklas - ta tillvara den kompetens som står utanför arbetsmarknaden Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

3 Strukturfondsprogram mm Regional utvecklingsstrategi - RUS
EU 2020 Nationell strategi Strukturfondsprogram mm Regional utvecklingsstrategi - RUS Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

4 ”RUS anger den gemensamma färdriktningen för att vi i Örebroregionen
ska ta tillvara vår tillväxtpotential” ”Det krävs ett gemensamt ansvarstagande för regionens utmaningar” ”Några enkla, allmängiltiga modeller för hur man skapar en god regional utveckling finns inte. Vår enkla utgångspunkt är att människorna i vår region är den viktigaste resursen för att skapa hållbar tillväxt, välfärd och kulturell livskraft” Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer. Källa Utvecklingsstrategi för Örebroregionen, 2010

5 Fyra faktorer som påverkar utbud och efterfrågan…

6 Tillgång till och utbud av arbetskraft
Regionala arbetsmarknadsregioner – funktionella Befolkningsutveckling och åldersstruktur - demografin Attraktiva platser/miljöer – tillgänglighet De som finns i studier, i arbete, de som ännu inte etablerat sig Tillgång till och utbud av utbildningar Kvalitet Effektivitet Dimensionering Utbud motsvarar efterfrågan Tillgänglighet Validering Samverkan Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

7 Arbetsgivarnas krav och vad de efterfrågar
Beställarkompetens Strategisk kompetensförsörjning – ledningssystem SS Attraktiv arbetsgivare Jämställdhet, lika behandling och mångfald Validering Samverkan Arbetskraftens krav och vad de efterfrågar Information och kunskap om utbildning och arbetsmarknad Kritiskt förhållningssätt - eget ansvar Livslångt lärande Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

8 Matchning mellan utbud och efterfrågan
Europa 2020 Nationella strategin RUS- regional utvecklingsstrategi Verktyget – Modell Stödprocesser från Region Örebro län Mötesplatser – dialog Kunskapsunderlag och analys Finansiering Vad är problemet? Hur löser vi det? Geografi Fokus Handling Åtgärd Kompetens plattform Matchning mellan utbud och efterfrågan Tillgång till och utbud av arbetskraft Arbetskraftens krav och vad de efterfrågar Arbetsgivarnas krav och vad de efterfrågar Tillgång till och utbud av utbildning Handling Åtgärd Bransch Handling Åtgärd Handling Åtgärd

9 Från samverkan till samhandling - Samverkanstrappan
Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer. Källa: Ramböll (2011) Projektet Hälsoverket – fokusgrupper om samverkan, Rapport

10 Ny RUS under framtagande Nya Utbildning- och arbetsmarknadsprognos
Vad händer framöver… Ny RUS under framtagande Nya Utbildning- och arbetsmarknadsprognos Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

11 Sveriges referensram för kvalifikationer
Allt resultat av lärande synliggörs, från studier och arbetsliv Förordningen 2015:545

12 Maria Svensson Hallberg
Kontaktuppgifter Maria Svensson Hallberg Området utbildning o arbetsmarknad Region Örebro län – Regional utveckling Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.


Ladda ner ppt "Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan"

Liknande presentationer


Google-annonser