Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utredningen Patientens rätt Toivo Heinsoo, särskild utredare.
Advertisements

Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Symtom från halsryggen
Vårdplaneringsprocessen vid in- och utskrivning till och från landstingets slutna hälso- och sjukvård Inskickningsmeddelande Inskrivnings meddelande Kallelse.
Vad innebär vårdgarantin och hur fungerar den?
PRIMÄRVÅRDEN.
Utbildningsdag HSN 6 och 8 - länssjukvård December 2011 Jarl Torgerson Regionläkare HSA.
VG Primärvård. Beslut VG Primärvård Grundtankar för VG Primärvård Stärka medborgarens och patientens ställning Ge medborgare och patienter.
Vård i rimlig tid Region Skåne Lund
Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne
Nu till mentometerfrågor
Caroline Fruberg, Utvecklingsledare i Landstinget i Jönköpings län
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot primärvård
Patientlagen 1 januari 2015 Den 1 januari 2015 införs en ny patientlag i Sverige. Hälso- och sjukvårdslagen försvinner och ersätts av Patientlagen och.
Patientlagen 1 januari 2015.
Patientsrömmar och täckningsgrad. Caj Skoglund Vad händer med ansvarsfördelning och patientströmmar i ett vårdvalssystem? Relativt hög fast.
Patientlagen För att stödja medlemmarna i genomförandet av patientlagen beslöt hälso-och sjukvårdsdirektörsnätverket, informationsdirektörsnätverket och.
Ny patientlag 1 januari 2015 Beskrivning och kommentarer
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen 2014: Den 1 januari 2015 träder den nya patientlagen i kraft. Syftet är att stärka och tydliggöra patientens ställning. Lagen ställer.
Diagnos och delaktighet
Patientlagen och information till patienter och närstående
Landstingets ledningskontor Patientlagen 1 januari 2015 Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot specialistvård.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
BjH 8 mars BjH 8 mars
Patientlagen Maria Funk Anna-Karin Woodhouse Löfsved.
Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering
Landstingets ledningskontor  Ny Patientlag  Etik, korruption och oegentligheter Jens Larsson, Chefsjurist
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Region Östergötland Regelbok för vårdcentraler Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Patientlagen (2014:821) Förskrivarkonferensen den 10 november 2015.
Patientmaktsutredningen Landstinget i Värmland mars 2014 Patientlag.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Vårdval Gotland Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vårdval Gotland steg för steg.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Landstingets ledningskontor Från Mina vårdkontakter till e-tjänster på 1177.se Nu enkelt och tydligt för patienter och användare: logga in på 1177.se för.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Patientlagen 1 januari 2015 Under 2011 gav regeringen utredaren Johan Assarsson i uppgift att lämna förslag på hur patientens ställning inom och inflytande.
Primärvårdscentrum Östergötland
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Hemsjukvårdsreformen i Östergötland
Do I Look Like An Idiot Teach Back
Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
Så ska vi samverka vid utskrivning från sjukhus
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Vård- och behandlingsgarantin - en del av patientlagen
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
Krävs det remiss för att söka vård i Jämtland Härjedalen?
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Patientlagen (2014:821).
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Presentation av Västra Götalands gemensamma riktlinje
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Mall: Fallbeskrivningar med diskussionsunderlag
Samordnad utveckling för god och nära vård
Vårdgaranti.
Presentationens avskrift:

Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting

Syftet med ny patientlag Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.

9 kap. Val av utförare 1 § En patient som omfattas av ett landstings ansvar för hälso- och sjukvård ska inom eller utom detta landsting få möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad öppen vård.

Möjlighet att välja utförare i andra landsting Patientlagen – öppen vård Välja öppen vård i andra landsting - Omfattas inte av vårdlandstingets vårdgaranti - Följa hemlandstingets remisskrav - I övrigt samma villkor som vårdlandstingets egna invånare Lista sig i andra landsting Få ny medicinsk bedömning Välja samtliga behandlingsalternativ i öppen vård Välja fast läkar- och vårdkontakt

Komplettering av HSL 4 § tredje st. Om patienten omfattas av ett annat landstings ansvar för hälso- och sjukvård enligt 3 § svarar det landstinget för kostnaderna för vård som patienten ges med stöd av andra stycket. Detta gäller dock inte om det landstinget ställer krav på remiss för vården och dessa remissregler inte följs.

Möjlighet att välja vårdcentral Kan en patient lista sig på en annan vårdcentral i ett annat landsting? Ja, patienten kan ”lista” sig inom primärvården i andralandsting. En ”listad” patient får inte företräde till primärvård utan hänsyn skaendast tas till de medicinska behov som patienten har. Har de patienter som bor i ett landsting företräde till primärvård och övrig öppenvård där? Nej. De patienter som har störst behov av vård går alltid först. Alla patienter ska behandlas lika och få samma förutsättningar. Ett landsting får inte prioritera de egna patienterna framför patienter från andra landsting. Kan patienten välja flera vårdcentraler beroende på behandling? Till exempel för sin diabetes har man en vårdcentral men för psykologsamtal en annan vårdcentral i annan kommun? Nej, man väljer fortfarande en fast vårdcentral. Skillnaden är att man kan välja att lista sig på en vårdcentral var som helst i landet.

Frågor och svar En östgöte söker sig till primärvården med anledning av värk i sitt knä. Primärvårdsläkaren bedömer att patienten har behov av att träffa en ortoped, varpå denne erbjuder sig att skicka en remiss till ortopeden på US. Patienten informerar primärvårdsläkaren om att denne hellre vill komma till Örebro för en bedömning. Hur gör ni? - Eftersom Örebro kräver remiss till specialiserad vård kommer östgöten att behöva ha med sig en remiss från sitt hemlandsting alternativt från primärvården i Örebro. För att hantera denna typ av begäran från patienter kommer landstinget i Östergötland att ge remissrätten för öppen vård även till primärvården. Överläkare vid sjukhus kan fortfarande remittera patienter till annat landsting för öppen och sluten vård. Inom primärvården kan läkare endast remittera för öppen specialiserad vård till annat landsting. Primärvårdsläkaren kan således i ovanstående fall remittera patienten till Örebro för ett öppenvårdsbesök.

Frågor och svar En patient vänder sig till primärvården i Östergötland med sina åderbråck som denne önskar få åtgärdade inom landstinget. Patienten uppfyller inte de kriterier som ställs inom landstinget för att få en remiss till specialist för åtgärd. Patienten vill då istället åka till Västmanland för att få sina åderbråck åtgärdade. Vad gör du? Om åtgärd av patientens åderbråck inte bedöms vara medicinskt motiverade så kan primärvårdsläkaren neka en remiss till Västmanland. Patienten skulle i detta fall ändå kunna söka sig till primärvården i Västmanland som får göra en bedömning av om patienten uppfyller kriterierna för att få vård inom deras landsting. Primärvårdsläkaren bör informera patienten om att andra kriterier för åtgärd kan gälla i andra landsting. Patienten får däremot eftersöka vilka kriterier som gäller i respektive landsting. Bedömer primärvårdsläkaren att en åtgärd är nödvändig, men att patienten inte uppfyller landstingets kriterier skulle denne kunna skriva en remiss till specialistvården i Västmanland som patienten önskar. Om patienten inte uppfyller kriterierna för att få vård i Västmanland kommer Västmanland att avvisa remissen.

Förändrat befolkningsansvar Beskattningsrätt Länets befolkning Beskattningsrätt Länets befolkning Vårdansvar De som söker öppenvård i länet Vårdansvar De som söker öppenvård i länet Betalningsansvar Länets befolkning Betalningsansvar Länets befolkning