Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov."— Presentationens avskrift:

1 Förstärkt primärvård för vuxna personer med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar

2 Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov. Personer med funktionsnedsättningar har svårigheter att söka vård och få behandling på lika villkor som befolkningen i övrigt. Ofta föreligger särskilda behov på grund av funktionsnedsättningen och kommunikationssvårigheter. Erfarenhet visar att personer med funktionsnedsättningar har behov av läkare med specifik kompetens och tid inom primärvården. Detta förutsätter tillgång till särskilda distriktsläkare för dessa personer.

3 Målgrupp Målgruppen utgörs företrädesvis av personer med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar. Som exempel kan nämnas personer med flerfunktionsnedsättning, utvecklingsstörning, ryggmärgsbråck, CP-skada, autism samt muskelsjukdomar.

4 Förstärkt hälso- och sjukvård för målgruppen
I syfte att säkerställa en tillgänglig och fungerande primärvård för personer med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar krävs en positiv särbehandling. Det innebär att ett anpassat arbetssätt och särskild kompetens avseende målgruppen och dess behov behöver byggas upp på ett antal hälsocentraler i länet. Det innebär att medborgare tillhörande målgruppen kan få sina hälso- och sjukvårdsbehov tillgodosedda med beaktande av individens funktionsnedsättning.

5 Förslaget Förslaget innebär en stegvis uppbyggnad i länet med start i Umeå, där en hälsocentral får ett uppdrag , initialt i projektform att tillhandhålla en förstärkt hälso- och sjukvård för målgruppen. De erfarenheter som uppbyggnaden i Umeå ger kommer att användas i Skellefteå och Södra lappland. Utveckling av denna verksamhet ska ske i nära samarbete mellan primärvården och Habiliteringscentrum, där djupare kompetens om målgruppen och dess behov finns. Funktionshinderrörelsen ställer sig positiva till förslag och deras erfarenheter bör tas tillvara i projektets alla delar.

6 Kriterier för god vård till målgruppen på hälsocentralen
Läkaren och annan personal har kännedom om sjukdomsuttryck och om särskilda sjukdomsrisker vid olika typer av funktionsnedsättningar Personal/närstående som känner patienten väl bereds möjlighet att följa med och medverkar som tolk Lokalerna är anpassade för målgruppen En särskild telefontid tillhandahålls för målgruppen, varje dag, som bemannas av sjuksköterska Det planeras så att patienten, vid behov, lär känna miljön som kan behöva anpassas i det enskilda fallet. Undviker kötid. Vid behov extra tid för konsultation Samverkan sker mellan olika vårdgivare inom kommun och landsting Det finns möjligheter till hembesök Ställningstagande till regelbundet återkommande kontroller, eftersom det är fråga om personer som ofta inte kan berätta eller på annat sätt själva väcka uppmärksamhet vid ohälsa

7 Uppskattningsvis kan cirka 400 personer i Umeå kommun vara intresserade av en positiv särlösning inom primärvårdens ram

8 Erfarenhet från Sörmland
Patienterna vill träffa engagerad och kunnig personal Vården upplevs mer tillgänglig genom fasta kontakter Vikten av att bli kallad till vård, istället för att man som patient är ansvarig att söka själv Beredd att åka lite längre för att möte personal med kompetens Längre besökstider och möjlighet till hembesök Bättre samordning med övrig hälso- och sjukvård samt övriga aktörer

9 Nuläge Landstingsstyrelsen tog beslut om att godkänna förslaget till sammanhållen hälso-och sjukvård inom primärvården för vuxna personer med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar De ekonomiska förutsättningar är inte lösta

10 verksamhetsutvecklare Habiliteringscentrum agneta.nilsson@vll.se


Ladda ner ppt "Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov."

Liknande presentationer


Google-annonser