Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård"— Presentationens avskrift:

1 Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Gemensamt informationsmaterial rev

2 Syftet med den nya lagen
Den nya lagen gäller från 1 januari Ersätter nuvarande lag om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård (BAL). Syftet med nya lagen: främja en trygg och säker vård och omsorg för patienter som efter utskrivning från sluten vård behöver insatser från både landsting och kommun främja att en patient med behov av insatser skrivs ut från den slutna vården så snart som möjligt efter att hen är utskrivningsklar att onödig vistelse på sjukhus så långt som möjligt ska undvikas och att minska antal återinskrivningar

3 Ny lag: förändringar i korthet
Inskrivningsmeddelande Om läkaren inom slutenvården bedömer att patienten kan komma att behöva insatser från socialtjänsten, den kommunalt finansierade hälso-och sjukvården eller den landstingsfinansierade öppna vården efter utskrivning ska den slutna vården underrätta de berörda enheterna genom ett inskrivningsmeddelande. Inskrivningsmeddelandet ska skickas senast 24 timmar efter det att patienten har skrivits in i sluten vård. Inskrivningsmeddelandet ska innehålla beräknad tidpunkt för utskrivning. Inskrivningsmeddelandet ska initiera den landstingsfinansierade öppna vårdens och socialtjänstens egna planering inför patientens utskrivning.

4 Ny lag: förändringar i korthet
Fast vårdkontakt När en enhet i den landstingsfinansierade öppna vården har tagit emot inskrivningsmeddelandet ska verksamhetschefen vid den enheten utse en fast vårdkontakt för patienten. Fast vårdkontakt ska utses innan patienten skrivs ut från sluten vård. Den fasta vårdkontakten får en viktig roll att samordna planeringen inför patientens utskrivning. Underrättelse om att en patient är utskrivningsklar När den behandlande läkaren bedömt att patienten är utskrivningsklar, ska den slutna vården så snart som möjligt underrätta berörda enheter om denna bedömning samt överföra nödvändig information.

5 Ny lag: förändringar i korthet
Samordnad individuell plan Skyldigheten att upprätta en vårdplan i dess nuvarande form tas bort. I stället ska samordnad individuell plan (SIP) tillämpas. En SIP ska ske när det är mest optimalt för patienten. Samordnad individuell plan ska genomföras om patienten efter utskrivningen behöver insatser från både landsting och kommun. Patientens fasta vårdkontakt i den landstingsfinansierade öppna vården ansvarar för att kalla berörda enheter till samordnad individuell planering. Kallelsen ska skickas senast tre dagar efter att slutenvården har underrättat berörda enheter om att patienten är utskrivningsklar.

6 Ny lag: Förändringar i korthet - betalningsansvar
Det kommunala betalningsansvaret inträder tre dagar efter den slutna vården har underrättat berörda enheter om att patienten är utskrivningsklar. Underrättelsen ska skickas senast kl Kommunens betalningsansvar förutsätter att: den slutna vården har underrättat kommunen om att patienten har skrivits in den slutna vården har underrättat berörda enheter i kommunen om att patienten är utskrivningsklar Om SIP ska genomföras – att den fasta vårdkontakten i den landstingsfinansierade öppna vården har skickat kallelse till SIP senast 3 dagar efter att underrättelse om att patienten är utskrivningsklar har lämnats. Patienter som vårdas i psykiatrisk slutenvård ska inte längre ha avvikande regler. Betalningsansvar inträder efter 30 kalenderdagar Från 2019 gäller 3 dagar.

7 Tack! Vid funderingar, frågor eller synpunkter, kontakta någon i den regionala samordningsgruppen som är utsedd att planera för regionala aktiviteter och samordna insatser i länet: Kerstin Lagervall, Landstinget Lena Grundberg, Landstinget Sara Lundberg, Skellefteå kommun Anita Helgesson, Region Västerbotten


Ladda ner ppt "Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård"

Liknande presentationer


Google-annonser