Kort biologiskt svar: För att sprida sina gener!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Ett fel på kvinnor.
Puberteten.
Cellen och vårt biologiska arv
En presentation för dig som är lärare
Mellankrigstiden.
Att skriva en argumenterande text
Maria Bergström Socionom och sakkunnig RFSU
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Katolska kyrkan Läs sidorna
ÄR DET BÄTTRE ATT VARA SINGEL ELLER VARA GIFT?
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Människans äldsta historia
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Kvinnorna utgör 51% av jordens befolkning utför 66% av allt arbete får 10% av inkomsterna äger 1% av egendomen - Diakonias jämställdhetspolicy.
 Eftersom Nikolas är humanist och Edina muslim kommer dom inte ha ett ’’vanligt’’ religiöst bröllop och måste tänka på vissa grejer innan dom ingår äktenskapet.
En presentation av Elina och Rasmus
Rättigheter under 1800-talet
Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
Revolution Vad är en revolution?.
X-Kromosombundet arv Vissa sjukdomar och avvikelser orsakas av en gen på X-kromosomen. Tex blödarsjuka och röd-grön färgblinda Det är anledningen till.
Arbetslös.
Hur kan man bestämma kön på fåglar? Fram till nu har detta varit ett svårt problem. I många fall har endoskopi varit den enda säkra metoden.
Vad är du för typ av person?
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Intelligens Humör.
Ta ställning och handla!
Bibelns syn på ÄKTENSKAP & SEX
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Varifrån har du fått dina anlag?
Etik Moral Filosofi.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
Värderingsövning/ fyra hörn
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Linné delade in djuren och växterna
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Evolution Sid
Dina rättigheter Du har rättigheter som ung i Sverige!
Mannen och kvinnan i reklamen
Uppstart projekt oktober 2014
Text av Emran Safi Myskoxe.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Evolutionen.
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Biologi Livets former.
1800-talet.
Vackert om kvinnor Luta dig tillbaka och sätt på ljudet. Bildspelet sköter sig utan att du behöver klicka.
Krinstendomen.
Kapitel 5 Mutationer.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Reduktionsdelning= (Meios)
S o S Biologiska aspekter. Häftet Besvara frågorna sid 2 Könsorganen / _mannens_konsorgan_med_text.pdf.
BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade.
Jämställdhet Vad är det?.
Jämställdhet Vad är det?.
Samhället och individen
Religion och andra livsåskådningar
Vad kan du om genetik?.
Evolutionen så här långt
Presentationens avskrift:

Kort biologiskt svar: För att sprida sina gener! Varför sex? Kort biologiskt svar: För att sprida sina gener!

Sexuellfortpantning Spermier och ägg blandas Djuren behöver inte ha fysisk kontakt, ex fisk

Asexuell fortplantning +/- Behöver ej anstränga sig för att hitta och imponera på en partner Skadliga mutationer finns kvar, rensas ej bort av naturligt urval Honan kan lägga ägg utan hane, ungen blir en kopia av henne Ex ödlor

Hydran förökar sig genom att låta en ny hydra växa ut, som sedan lossnar, se bilden

Sexuellfortplantning +/- Hanen och honan måste hitta varandra Gener blandas alla individer unika, större motståndskraft mot sjukdomar Ibland hjälps föräldrarna åt att ta hand om ungarna samanhållning

För att imponera på honorna För att imponera på honorna För att kunna gömma sig För att imponera på honorna För att imponera på honorna

Sexuellt beteende Djur signalerar ofta tydligt när de är redo för sex (då honan har ägglossning och kan bli gravid) Det syns ej hos en människokvinna Hypotes: Ett sätt att få mannen att stanna hos kvinnan? Eftersom han inte kan veta när hon kan bli gravid måste han hålla sig till henne minst tills han är säker på att det lyckats

Det går åt väldigt mycket energi för en kvinna att bära ett barn i 9 månader, föda det och sedan ta hand om det Det är fördelaktigt för kvinnan om mannen stannar och hjälper till Parförhållande är också lönsamt för mannen för att säkra ungarnas överlevnad

Hanar (och i ytterst sällsynta fall honor) i djur världen kan också ha en helt annan strategi för att sprida sina gener Genom att ha så många parter som möjligt ökar de sannolikheten att någon bär vidare hans barn

Sex är inte bara till för fortplantning utan också ett sätt att hålla samman individer Tex våra närmaste släktingar, aporna, har sex även av denna anledning Sex ska kännas bra för att säkra artens överlevnad

Vad är normalt?

Vad är normalt? Ordet normal härstammar från ordet norm Norm är sådant man gör av gammal vana, ofta utan att reflektera över det Det är viktigt att ibland fundera över vilka tankar man har och varför man tänker som man gör Djurskötarna på Mutsugoro Okoku Zoo i Tokyo blev mäkta förvånade när den här ormen vägrade att äta upp sin middag – en liten dvärghamster. Sedan dess har ormen Aochan och hamstern Gohan varit vänner. (metro 12/9-12)

Attityder Vi människor är avancerade sociala varelser. Vi upprättar olika normer om vad som är normalt, och acceptabelt i samhället Ex under antiken ansågs sex mellan man och kvinna enbart vara till för fortplantning. Sex mellan två män var däremot kärlek. Idag är det i vissa länder inte ens tillåtet med äktenskap mellan par av samma kön Clownfisk lever och skyddas av havsanemonerna, hane till vänster och honan till höger, för tillfället. Dör den dominerande honan, omvandlas den dominerande hanen till hona. Ingen vet hur.

Vad är normalt? År 1900 gifte sig 31 478 par, 405 par skildes Hur framställs män och kvinnor normalt i media? Bilden är från ”årets sexist” 2013

Att vara oskuld innan äktenskapet är viktigt på en del platser 7 840 gravida kvinnor från USA intervjuades 2013, de var helt anonyma, ändå uppgav 0,5% att de inte förstod hur de kunnat bli gravida De kom ofta från hem där ”kyskhetslöften” var vanliga 1948 gjorde man en stor undersökning i USA som chockade nationen: Att ha sex innan äktenskapet och homosexualitet visade sig vara helt normalt

Diskussionsfrågor Vem bestämmer vad som är normalt i en grupp/ett samhälle? Varför varierar åsikterna i olika samhällen och tidsepoker om vad som är socialt acceptabelt i ett samhälle? Vilka nackdelar finns det med att det i samhället finns tydliga föreställningar om vad som är normalt och vad som inte är normalt?

Disskusionsfrågor (Inget rätt eller fel) Vilka skillnader finns det mellan män och kvinnor? (som du inte kan se) I vilken ålder börjar skillnaderna mellan pojkar och flickor? (som du inte kan se) Varför finns dessa skillnader?

Könsroller Titta på bilderna på nästa bild Hur framställs killar/tjejer på bilderna? Påverkas tjejer/killar av hur de framställs i media? Varför framställs tjejer/killar som på bilderna?

Uppgifter Förklara vad orden betyder: DNA Mutation Gen Norm

Svara på frågorna Ge exempel på hur asexuell fortplantining kan gå till. Vilka fördelar finns det biologiskt sett med sexuellfortplantning jämfört med asexuellfortplantning? Vilka fördelar finns det för manen i djurvärlden att stanna hos honan efter att barnen blivit till? Vilka fördelar finns det för hanen i djurvärlden att hitta en ny partner efter att barnen blivit till? Vad är en norm? Ge exempel på normer.