Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Evolutionen så här långt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Evolutionen så här långt"— Presentationens avskrift:

1 Evolutionen så här långt
Jag har skrivit en bok, en revolutionerande bok. Den heter ”Om arternas uppkomst”. I den berättar jag hur det kommer sig att det finns så många olika djur och växter på jorden. Många människor sammanfattar hela boken med en mening. ” Den som är bäst anpassad överlever och kan få avkomma.”

2 För att förstå Darwin behöver man veta vad en art är för något.
Titta på bilderna här nedanför. Hur skulle du beskriva de två olika djuren? Stora öron , fyra ben, en kort svans? Väldigt lika, men ändå skulle du ju aldrig komma på idén att en hare och en elefant skulle kunna vara samma sorts djur.

3 ART En grupp individer som kan få en fertil avkomma.
Fertil = kan få egna barn.

4 Naturligt urval De individer i en grupp som av en slump får anlag som gör att de har större chans att överleva än de som inte har fått det. Eftersom de överlever har de större chans att få en avkomma. Den avkomman i sin tur ärver deras gener. Könligt urval Exempel: Några hanar i en fågelgrupp föds med anlag för längre stjärtfjädrar än de andra. Honorna tycker att det är ruskigt snyggt. Just därför får de här hanarna fler chanser att para sig med honorna. Deras anlag för långa stjärtfjädrar förs vidare.

5 Gradvis förändring av genuppsättningen över en längre tidsperiod.
Evolution Gradvis förändring av genuppsättningen över en längre tidsperiod. Förändringen mellan förälder och avkomma är så liten att den inte syns. Skillnaden mellan barnbarns barn och mormors mor syns inte heller. MEN om vi går tillbaka 1000 steg kommer vi att se en liten skillnad.


Ladda ner ppt "Evolutionen så här långt"

Liknande presentationer


Google-annonser