Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reduktionsdelning= (Meios)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reduktionsdelning= (Meios)"— Presentationens avskrift:

1 Reduktionsdelning= (Meios)
…och lite om mutationer … …och kuriosa om mutanter…

2 Meios = reduktionsdelning (Så bildas våra ägg och spermier)
46 kromosomer -> kopiering ->2 celler med 46 kromosomer -> 4 celler med 23 kromosomer

3 Mutationer Mutationer är förändringar i cellers genetiska material. (Det står andra saker i DNA än tidigare!) Skilj mellan mutationer i de celler som ger upphov till nya individer (könsceller) och därmed sprids till efterkommande generationer och mutationer i andra celler som bara berör den aktuella individen.

4 Mutationer orsakas av:
Radioaktiva strålar, UV, röntgen Kemiska preparat, virus Temperaturchock Normalt åldrande Om två individer som är mycket nära släkt med varandra får avkomma tillsammans syns ogynnsamma (t.ex. farliga) mutationer. (Gynnsamma mutationer syns också!)

5 Evolution Mutationer är en av förutsättningarna för evolution. Den stora majoriteten av mutationer är negativa eller har ingen större effekt på överlevnad eller andra framgångsfaktorer och endast ett litet antal är fördelaktiga för avkomman.

6 Ett exempel från sagans värld !
Mutanter Ett exempel från sagans värld !

7 Vilka är de påhittade ”X-men”?

8 Skulle mutationerna i X-men kunna vara nästa steg i vår utveckling?
Mutationer styr vår evolution. De flesta är negativa, men det finns positiva också. Om mutanterna är ett helt ny art kan de inte ha OLIKA mutationer. En del av mutanterna har förmågor som inte KAN existera – eftersom de bryter fysikens lagar och därför är omöjliga. (Kontrollera väder, skapa eld ur ingenting…) Många mutationer måste ske för att komplicerade förmågor ska kunna utvecklas – stegvis.

9 Kan man ha superkrafter? (som t.ex. X-men eller Stålmannen?

10 NEJ!

11 Det finns ingen genetisk möjlighet att en vanlig människa skulle kunna föda en människa med så komplicerade strukturer som t.ex. vingar.

12 Däremot kan man tänka sig att genteknik skulle kunna komma att användas till förbättring av minnet, koncentration och kanske t.o.m. styrka…

13 Men även om vi någon gång i framtiden skulle kunna använda även gener från djur kommer vi ändå inte att få superkrafter.

14 Vad som (troligtvis) är möjligt att förändra genetiskt just nu:
Man skulle kunna skapa människor som lyser i mörkret. (Man har redan gjort det med apor och andra djur). De stora hindren för att göra detta (och annat ) är inte tekniska utan ETISKA! (Etikdiskussioner följer efter avsnittet om genteknik senare i kursen!)


Ladda ner ppt "Reduktionsdelning= (Meios)"

Liknande presentationer


Google-annonser