Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad kan du om genetik?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad kan du om genetik?."— Presentationens avskrift:

1 Vad kan du om genetik?

2 Vad betyder ordet genetik?
Läran om det biologiska arvet.

3 Vad menas med arvsanlag och gen?
Orden arvsanlag och gen betyder samma sak. Arvsanlag (gener) är ritningar som talar om hur en växt, ett djur eller hur en människa ska byggas upp och fungera. Det finns gener med ritningar för t.ex. hur ditt hjärta ska byggas upp eller vilken hudfärg du får. För att bygga en människa behövs ca olika arvsanlag!

4 Varför är barn lika, men inte kopior av sina föräldrar?
Ett barn ärver hälften av sina arvsanlag från mamman och hälften från pappan. Du är alltså en blandning av ”ritningar” av dina föräldrar!

5 Ge exempel på egenskaper du ärver från dina föräldrar.
T.ex. ögonfärg, hårfärg och blodgrupp bestäms helt av arvet. Däremot kan miljön påverka arvet, t.ex. om du ska bli stark, bli solbränd eller duktig i skolan.

6 Hur kan Pelle vara överviktig när Pelles föräldrar är smala?
Pelle kan ha arvsanlag för att vara smal, men genom att han äter osunt och inte rör sig så påverkar miljön så han bli överviktig.

7 Varför föds det lika många flickor som pojkar?
Det som bestämmer barnets kön är de så kallade könskromosomerna. Hälften av mannens spermier innehåller X-kromosomen och hälften Y-kromosomen. Alla kvinnans ägg innehåller enbart X-kromosomen. Om en spermie med X-kromosom befruktar ägget, bildas XX = en flicka Om en spermie med Y-kromosom befruktar ägget, bildas XY = en pojke

8 Var finns arvsanlagen? Arvsanlagen finns i våra cellers cellkärnor.
I cellkärnorna ligger arvsanlagen ”paketerade” i kromosomer. Människan har 46 kromosomer (”paket”) i varje cellkärna. Varje kromosomerna är uppbyggd av en stor molekyl som kallas DNA.


Ladda ner ppt "Vad kan du om genetik?."

Liknande presentationer


Google-annonser