Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Cellen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Cellen."— Presentationens avskrift:

1 Cellen

2 Som en liten stad (SIMS)
Full aktivitet Import av råvaror Export av ämnen till sig själv och andra celler Avfallshantering/återvinning Innehåller ”ritningar, verkstäder, kraftverk” Väl utvecklat transportsystem Skyddas mot utsidan av ett membran som är väldigt tätt med kanaler för in/ut passage.(Tänk Stockholm med tullarna)

3 Vatten Alla celler är anpassade till vatten
De innehåller vatten men även protein, fett, socker, salt. I cellen finns olika delar som kallas organeller. Cellmembran, cellvätska/kärna, mitokondrier, lysosomer. I växtcellen skiljer det sig ngt. dessa har vakuol, kloroplaster och en styv cellvägg.

4 Kromosom, DNA, gen I människans cell finns det 46 kromosomer
Ormbunkar 1200, hästar 64 Dessa är bärare av arvet I varje cell i alla kända organismer finns DNA molekyler En kromosom har gener. Dessa fungerar som instruktionsbok för cellens liv och ger oss våra egenskaper

5 Celldelning Cellens förökning sker genom delning
För att få samma antal kromosomer så dubblas kromosomerna innan delning. En vanlig cell har alltså 46 kr. men innan delning dubblas detta till 92 för att efter delning återgå till 46 Vid befruktning smälter mannens och kvinnans cell samman. Under fosterstadiet sker många delningar, hos vuxna är det mest benmärgen med röda blodkroppar, huden , tarmarnas väggar som delar sig Vid muskelträning blir cellerna större och fibrerna tjockare när vävnaden växer.


Ladda ner ppt "Cellen."

Liknande presentationer


Google-annonser