Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Grundbult - Regional stödstruktur för evidensbaserad.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:

Drogsituationen i Sverige
Stöd för analys och förbättring
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Socialdepartementet PRIO •Långsiktighet •Gemensamt ansvartagande •Ordinarie strukturer.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Avrapportering överenskommelse och Nationella riktlinjer missbruk/beroende Ledningsgruppen
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Placerade barn och unga i familjehem och HVB Trygg och säker vård – SoS Nationellt kunskapsstödNationellt kunskapsstöd - Handbok - Handbok - Vägledning.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Regional stödstruktur, Plattform Halland
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
E-hälsa och strategisk IT
Tre angelägna områden för det nationella utvecklingsarbetet;
Följa upp läget i landet
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Hur ska biblioteken fungera som lokala och regionala utvecklingsaktörer om tre år? Hur kommer vi dit? Ett strategiskt samtal om biblioteksutveckling 24.
Behovet av nationell satsning på IT-stöd Barns behov i centrum (BBIC)
Information om pågående överenskommelser 2013
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Vi blir Region Jönköpings län
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Samordnad individuell plan (SIP)
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten
1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland Sveriges Kommuner och Landsting
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Luleå Luleå eLäkekonst Hur kan IT förändra vården? Nils Schönström Center för eHälsa i samverkan Luleå.
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
Presentation och sammanfattning SAMBA ”Barn i risk! Samt förslag till fortsättning.
Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan länsgemensam resurs olika.
Nu kraftsamlar vi för den sociala barn- och ungdomsvården
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för.
ASI/SIKTA Chefsnätverk Kommunförbundet Skåne & Malmö stad.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Analysseminarium – ÖK maj
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
Barn och föräldraperspektiv vid missbruk och beroende
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
BoU-överenskommelsen i sitt sammanhang
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Länsgemensam ledning i samverkan
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Presentationens avskrift:

Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015 Åsa Furén -Thulin SKL

Fjärde steget – statlig kunskapsstyrning from 1/7 2015 Myndigheternas arbete med kunskapsstyrning ska bli behovsanpassat, effektivt och samordnat och innehållet ska svara mot olika professioners krav på adekvata kunskapsstöd inför beslut om behandling och insatser. Ett Kunskapsstyrningsråd med nio myndigheter inrättas - ett forum för strategiska överläggningar om kunskapsutveckling och nyttiggörandet av forskning och innovationer En rådgivande grupp med 16 förtroendevalda från landsting (6) och kommuner (10) bildas som ska informera om områden där behov finns av kunskapsstyrning samt hur den bör utformas och kommuniceras NSK och NSK-S är enligt SKL lämpliga beredande organ till den rådgivande gruppen Den regionala stödstrukturen är en del i en infrastruktur för kunskapsstyrning,

Nationella nätverk på SKL och NSK-S Nationell nivå SKL Statliga myndigheter Nationella nätverk på SKL och NSK-S Regional samverkans- och stödstruktur för kunskaps-utveckling Kommuner och landsting Psykisk ohälsa Äldre Ledamot i NSK-S Missbruk, beroende Skola Plattformsledare & handläggare Barn och unga Våld i nära relationer Barn och unga FoU/ U/H e-Hälsa Utvecklingsledare el motsvarande Kort om sammanhanget.. Mycket har hänt! Funktions-nedsättning ? ÖJ

Vad Socialdepartement och SKL tidigare har diskuterat inför 2015 Äldreområdet och EBP flyttar ihop= samlat stöd till kvalitetsutveckling inom socialtjänsten och vård och omsorg Äldre, Funktionsnedsättning, Barn och Unga, familjeperspektiv inom missbruks och beroendevården, eHälsa, regionala stödstrukturer, ÖJ och socialtjänstbiblioteket Medel för att stärka lokal och nationell kunskapsbildning genom NSK- S Stabilitet och utfasning…

Det nya läget 2015 2014 Totalt ut till länen+ nationell samordning EBP, eHälsa och äldre 240 mkr 2015 Ca 40 mkr att fördela regionalt och nationellt (ej äldre eller psykisk hälsa) Avbrott och kris hantering!

Utgångsläget från Socialdepartementet Sammanlagt ca 40 mkr 5 mkr kvalitetsregistren Öppna jämförelser? Alternativ 1 Varje län måste arbeta med BOU, föräldrastöd/missbruk och funktionshinder Men väljer omfattning själva Alternativ 2 Alla län arbetar med ett till två områden som beslutas nationellt men föräldrastöd måste ingå (ANDT)

Det nya läget inför 2015 Ska SKL förhandla eller inte förhandla för 2015 , givet den kraftfulla minskningen av statliga medel? Vad tänker ni om förslaget från Socialdepartementet? Om vi ska gå in i förhandling vilket/vilka områden är särskilt prioriterade enligt er? På vilket sätt.. Ska området prioriteras

Egna initiativ och ägande Finns det områden som ni på ”egen hand” i länen/på lokal nivå som ni kommer att prioritera under 2015? Ni behöver resonera om er egen basnivå. Vad behöver ni ”äga” på egen hand för att klara er kunskapsutveckling? De resurser som också behövs för att söka andra resurser, se till att ni kan prioritera klokt och vara en aktör i dialogen med nationell nivå. Ska alla kommuner vara med i ledning och styrning? Ja det är nog bra Norrbotten har gått från ca 2 mnkr i basfinansiering till 4 mnkr och tagit in skolan. Prestationsmedel från överenskommelse om psykisk hälsa och bättre liv för sjuka äldre kan samlas för utvecklingsarbete på regional nivå (Halland, Jönköping, Sörmland mfl) Socialstyrelsens kompetenssatsning på den sociala barn- och ungdomsvården (Halland, Jönköping och Östergötland mfl) Eventuellt kommande medel till bemanning i äldreomsorgen beroende på hur de är riktade

Tidplan fram till eventuellt beslut 30/10 departementet lämnar sitt utgångs-bud 31/10 Risk och konsekvens analyser från utvecklingsområdena 3/11 Styrgrupp EBP 4/11 dialog 6/11 Förhandling 13/11 Beredningar 14/11-8/12 Träffar för förhandling 3/12 Budgeten beslutas 11/12 beredningar 12/12 Beslut i styrelsen