Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Motorstadion i Lidköping en idrottsplattform som specialanpassats för personer med funktionsnedsättning. Vi vill erbjuda funktionshindrade en fin upplevelse.
Advertisements

Vision – Värdegrund – Mål
Men det här är väl ingenting nytt?
På väg! GK & GDF & SGF i samverkan. Inom Svensk golf finns SGF,GDF och Klubbar. Idag sker inte ett optimalt samarbete med spelaren i centrum… Vi vill.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
ÅLDERSGRUPPEN 10 ÅR HÖSTEN. Föräldraträffar i fortsättningen Ett syfte med dessa möten är att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen.
Välkomna till Höstkonferens Svenska Skyttesportförbundet Så här tänker vi dagen…. •Vad har hänt i processen så här långt? •Välkomna.
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
Exempel utifrån ett antal målområden
Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009.
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Solgårdens verksamhetsmål MILJÖ  Solgårdens anställda ska prioritera ett miljömål för året; Solgårdens miljöplan 2013  Samtliga anställda kan och ska.
SET Social Emotionell Träning
Näsets SK Den vinröda tråden !. Näsets SK Vision och målsättning Vision Näset är en förening för alla som vill träna och spela fotboll. Vi satsar på både.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Rådslag Idrott Mats Enquist, GS Ingemar Nyman, Idrottschef
Utvecklingsarbete Start 23 februari 2010 Janne Christoffersson SISU.
Mer idrott till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det som.
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Karin Mattsson Weijber Föreläsningsbilder Stora ledardagen 2009.
Historia och Organisation
Klubbverksamhet som stöd i fostran - Samarbetet mellan hemmet och skolan Micaela Romantschuk Förbundet Hem och Skola.
Göteborg Distriktlagsverksamhet. Varför är vi här? INSPIRERA!! VINNA TV-PUCKEN!!
Tönus Idrottsmedicinkurs, Visby Måndag den 9 juni 2014 IDROTTSMEDICINSK ETIK Åke Andrén-Sandberg
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Coaching.
Välkommen till årsmöte 2013 Svensk Tennis Väst. Dagordning Genomförande av årsmöte Gratifikationer Tack till förutvarande i styrelsen Avslutning av årsmötet.
ÅLDERSGRUPPEN 7 ÅR HÖSTEN. Kvällens program Rapport från ledarna om säsongen Information om nästa års spel i S:t ERIKS-CUPEN Kvällens tema Gemensamma.
Värderingar En värdering är egentligen ingenting annat än en personlig uppfattning om hur bra eller dåligt någonting är eller om vad som är rätt eller.
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
Barns relationer – en förutsättning för utveckling och lärande
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Förslag till verksamhetsplan med ekonomisk plan för 2014 RF-stämman 2011 beslutade attuppdra till RS att, efter samråd med DF, klargöra och fastställa.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Västerbottens Idrottsförbund Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Välkomna till SDF DIALOG 2010.
JH Skyttesportförbund Agenda VadTidVem Inledning/presentation 10 minJH SSF/Leif Fakta om idrottsrörelsen Sverige och i länet 30 minLeif JH.
Danssporten Vill Värdegrund, vision och riktlinjer för svensk danssport.
Ledarmöte Innehållsförteckning 1.Övergripande – Vår policy i stort 2.Att vara ledare inom SGoIF 3.Barnfotboll, upp till 12 år 4.Ungdomsfotboll,
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Drog policy ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Som idrottsförening har vi ett stort socialt ansvar för vår verksamhet och hur vi formar idrottens attityder. Syftet.
Förälder och ny som ledare. Svensk Idrotts värdegrund Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Verksamhetsplan Värdegrund Jönköpings Läns Skol Idrottsförbund skall stå för glädje, gemenskap och demokrati där alla skolidrottsföreningar.
Kick Off ungdomsserierna Barn- och ungdomsfotboll samlas under ett tak Kompisligan blir det nya namnet på barn- och ungdomsfotbollsmatcher i Sverige,
Vi är en förening med bred ungdomsverksamhet inom fotboll. Vi har 18 lag, 574 aktiva ungdomar, 3 seniorlag och totalt 1400 medlemmar. Det är fantaskiskt.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
- En filosofi, vår filosofi.. FILOSOFI -. ett sätt att tänka att tänka Inte bara ännu en plan att sätta i hyllan. Ett verktyg för förändring inom vår.
Välkommen till Föräldramöte P03 lag 4-6. Spångamodellen Spånga IS Fotboll är en förening vars syfte är att, utifrån Fotbollens spela lek och lär, bedriva.
Den blå-vita tråden!. * Utveckling- Vi respekterar var och en som unika individer med unika möjligheter och vill utveckla människan likväl som handbollsspelaren.
Sundsvall Hockeys föreningsvision är ”Klubben med framtidens stjärnor”. Sundsvall Hockeys verksamhetsidé är ”Att nå en hög sportslig nivå med en ekonomi.
Föreningssmart Umedalens IF 2017.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Obbola IK.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
Certifiering av fotbollsföreningar i Uppland
Information kring klasslagsfotbollen
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Karin Johansson Att vara ledare Varför, vem och hur?
Informerar föräldrar om Barn- och Ungdomsverksamheten
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Förälder och ny som ledare
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Att vara idrottsförälder
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera olika idrotter utan att behöva specialisera sig före 13 års ålder. Ur denna diskussion föddes idén om ett gemensamt värdegrundsdokument för idrotten. Göteborg augusti 2012

Barnidrott för alla Detta är vårt förslag till gemensamt värdegrundsdokument för barnidrotten i väst. I arbetsgruppen har företrädare för tio SDF arbetat tillsammans med Västsvenska Idrottsförbundet och Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg. Syftet med gruppens arbete har varit att, med utgångspunkt i idrottsrörelsens idéprogram Idrotten Vill, ta fram en värdegrund för barnidrott som upplevs som naturlig och enkel att förhålla sig till för alla som jobbar med barnidrott. Vi önskar att förbund och föreningar låter dokumentet utgöra grunden för hur idrottsverksamhet för barn till och med 12 år skall bedrivas.

Medverkande SDF Gymnastikförbundet Väst Göteborgs & Bohusläns Ridsportförbund Göteborgs Fotbollförbund Göteborgs Friidrottsförbund Göteborgs Handbollförbund Göteborgs Handikapp - IF Göteborgs Innebandyförbund Göteborgs Ishockeyförbund Göteborgs Konståkningsförbund Svensk Tennis Göteborg

Barnidrott för alla Barnidrotten* är allsidig och öppen för alla. Barnen bemöts på ett positivt och utvecklande sätt av kompetenta ledare. * Idrott för barn gäller till och med 12 års ålder.

Barnperspektiv Vi skall alltid utgå från barnens bästa i deras möte med en idrott. Inom ”Barnidrott för alla” följer vi FN:s konvention om barns rättigheter – ”Barnkonventionen”.

Öppet för alla Idrotten skall aktivt verka för att alla, organisationsledare, aktivitetsledare och aktiva, ska ges möjlighet att delta utifrån egna förutsättningar. ”Barnidrott för alla” skall verka för att förena och inspirera till ett livslångt idrottsintresse.

Glädje och delaktighet Grunden till att barn väljer att idrotta skall alltid vara glädje och delaktighet. Glädje skall finnas hos såväl föreningen och ledaren som hos utövaren. Barn ska ha möjlighet att känna delaktighet genom att själva kunna påverka sitt idrottande. Om detta finns med vid varje tillfälle, blir idrottandet en självklarhet i barns vardag.

Social fostran Genom idrottandet skall föreningen och dess ledare ge en grundläggande social fostran i form av hänsyn, respekt för allas lika värde och rätten att delta utifrån egna förutsättningar.

Medlemmarna styr! Det är viktigt att föreningens medlemmar är överens om vilken inriktning föreningens verksamhet ska ha. På det sättet skapas förutsättningar att genom en ständigt pågående process i föreningen levandegöra värdegrundsdokumentet och på så sätt underlätta för organisations- och aktivitetsledare att förhålla sig till de värderingar som medlemmarna beslutat om.

Organisationsledare Föreningens organisationsledare (styrelse, kommittéer och så vidare) ska aktivt arbeta för att sätta barnens perspektiv i fokus genom att skapa förutsättningar för ett sunt tränings- och tävlingsklimat på barnens villkor samt uppmuntra till fleridrottande. Aktivitetsledare Alla aktivitetsledare (tränare, instruktörer med flera) ska ha en grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling utöver det grenspecifika kunnandet.

Fleridrottande Vi skall inom ”Barnidrott för alla” tillåta och uppmuntra barn att prova på olika idrotter i närområdet, utan krav från någon part. Detta ger en bra fysisk, motorisk och social grund för fortsatt idrottande i framtiden, oavsett val av idrott.

Tävla utifrån egen förmåga Genom att uppmuntra utövaren till fler och bättre prestationer, stimulerar vi den aktives utveckling. I barnidrott skall man alltid ges möjlighet att tävla utifrån sina egna förutsättningar. En ”vinnare” skapas genom att utövaren presterar utifrån dessa förutsättningar och lär sig att hantera såväl vinst som förlust.

Nästa steg Resterande SDF:s styrelser inom Göteborg antar värdegrundsdokumentet. Idrott och förening utser ett testområde i Göteborg under år 2013 - 2014 där minst två idrotters verksamheter planeras så att framför allt matcher och tävlingar inte ligger på samma dag. Planläggningen görs i samarbete med berörda SDF-tjänstemän och med fokus på genomtänkt fördelning av tider i sporthallar och andra idrottsanläggningar inom ett begränsat geografiskt område. Eventuellt kan ett antagande av värdegrundsdokumentet komma att utgöra ett kriterium för beviljande av vissa bidrag till sökande SDF/förening. Eventuellt kan sponsorer ställa samma krav på sökande SDF/förening.