Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att vara idrottsförälder

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att vara idrottsförälder"— Presentationens avskrift:

1 Att vara idrottsförälder

2 Idrottsförälder fakta
Allsidig motorisk träning i unga år har positiv inverkan på idrottsprestationen senare i livet. Var femte barn känner press från sina föräldrar när de idrottar. Variation i fysisk utveckling kan uppgå till 5 år Två pojkar av tre och drygt hälften av alla flickor deltar aktivt inom barnidrotten. Gymnastik, fotboll och ridsport är de tre största idrotterna för flickor. Fotboll, ishockey och innebandy är de tre största idrotterna för pojkar. Vi har idag en ”drop aut.” på 11 år i svensk idrott

3 Undersökning bland 1000 elitaktiva, tre viktigaste faktorer till att de blivit så bra i sin idrott
Tränat & tävlat i en miljö där de fått lära sig av de bästa Min första tränare Stöttande föräldrar

4 Idrottsföräldrar din roll nu
Vilken erfarenhet har DU av barn/ungdomsidrott? Vilka upplevelser vill DU att ditt barn ska få av idrotten? Beskriv DIN roll som förälder till ett idrottande barn.

5 Tre avgörande faktorer för att ditt barn ska få en bra upplevelse av sin idrott
Förhållandet till barnet, du ska fylla på barnets må-bra-konto d.v.s. ge barnet allt stöd du kan för att barnen ska lyckas i sin idrott Förhållandet till tränaren, samarbeta och stödja tränaren, även veta när och hur du ska ingripa om det uppstår verkliga problem. Förhållandet till dig själv, kunna behärska dig själv så att du kan hjälpa istället för att stjälpa ditt barn när det gäller att få ut det mesta möjliga av idrottandet.

6 Idrottsförälder idrotten vill, vad vill du?
”För barn är tävling ett naturligt inslag i idrotten, där vinna-förlora situationen bör Avdramatiseras” Vad innebär det för dig som förälder?

7 Från resultatfokus till prestationsfokus

8 Problem med Resultat fokus
Oro & Prestationångest Etiska val – gränser flyttas framåt Får inte chansen att lära sig hantera sina misstag

9 Prestationsfokus – ALM – Trädet
Resultatfokus handlar om resultat, jämförelse med andra och undvika misstag, medan prestationsfokusering handlar om ansträngning, lärande och förbättring, samt hur vi hanterar misstag. För att lättare komma ihåg huvuddelarna inom prestationsfokusering talar vi om ett ALM-träd, där A står för ansträngning, L för lärande och M för hur vi hanterar misstag

10 Ansträngning Medans resultatfokusering inriktar sig på resultat, inriktar sig prestationsfokusering på ansträngning Försökte jag så gott jag kunde? Gav jag allt jag hade?

11 Lärande Medans resultatfokusering fokuserar på att jämföra sig med andra, handlar prestationsfokusering om lärande och ständig förbättring. Jobba med prestationsmål

12 Misstag Med prestationsfokusering är man inte rädd att göra misstag.
Man ser misstag som en oundviklig del av förbättringsprocessen. Man kan inte lära sig avancerade färdigheter utan att begå misstag. För att lära sig så mycket som möjligt måste man ta sig an nya färdigheter utan att vara rädd för att begå misstag.

13 Fördelar med prestationsfokus
Minskad oro och ökat självförtroende Känner man sig mindre orolig så blir idrotten roligare När självförtroendet ökar så anstränger man sig mer Ett tydligt prestationsfokus så utvecklas adepterna snabbare, eftersom att de anstränger sig mer och har ett tydligare fokus och kommer att fortsätta längre med uppgiften

14 Idrottsförälder idrotten vill, vad vill du?
”Barn mår bra av att utöva flera idrotter och har rätt att göra det i olika föreningar” Vad innebär det för dig som förälder?

15 Idrottsföräldern Att barnen lär sig av sin idrottsliga erfarenhet så att de blir framgångsrika som vuxna. En vinna-till-varje-pris-förälder ser det som en tragedi om hans eller hennes barn misslyckas så att laget förlorar matchen. En stödjande förälder kan se ljuspunkter i att barnen misslyckas genom att detta blir ett tillfälle att hjälpa barnen att utveckla sin förmåga att komma igen.

16 Den stödjande Idrottsföräldern ”hur kan ni hjälpa till?”
Heja fram laget? Föredöme för laget? Uppmuntra barnen till gott uppträdande? Körschema? Fikalista? Tvättlista? läger/cuper? Hur stöttar ni tränarna/ledarna på bästa sätt?


Ladda ner ppt "Att vara idrottsförälder"

Liknande presentationer


Google-annonser