0 EU / Norden och arbetslöshetsförsäkringen – generella utgångspunkter EU:s regelverk och nationella regelverk är inte fullt ut anpassade till hur rörligheten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Advertisements

Upphandling av välfärdstjänster – valet av modell
1 Den parlamentariska socialförsäkrings- utredningens seminarium om arbetslöshets- försäkringen Ulrika Vedin | Enheten för ekonomisk politik och arbetsmarknad.
Arbetslöshetsförsäkringen: Tre förslag Anders Forslund IFAU och Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet
Svenska Försäkringsföreningens Livförsäkringsseminarium 9 oktober 2012
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Information Gränsproblematik Samordning Gränslös verksamhet.
Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen •Beräkningsgrunder för arbetslöshetsersättning – utgångspunkter: - deklarerad historisk inkomst,
Håkan Svärdman Folksam
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Gränshinder inom arbetslöshetsförsäkringen •Bruten försäkringsperiod vid arbete i annat land.
Lagen om offentlig upphandling (LOU)
Samordning av socialförsäkrings- förmåner inom EU
Garantiprogrammen med särskild fokus på fas 3
SASSAM Version 1.1 © SASSAM SASSAM Version 2.0 Omgivning 1 Sociala förhållanden Arbetsförhållanden Utbildning - kompetens Fritid Nätverk.
AU Digital samverkan LO Process
Lust eller lag? Andreas Cederbom
1 Bosättningskravet och EU-domstolens mål C-542/09.
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Ursprungsmärkning av el Stf GD Tony Rosten, Energimarknadsinspektionen EDIEL-konferensen 5 oktober i Stockholm.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Reformer i arbetslöshetsförsäkringen 1 september 2013
1 ASIN och EU ur ett studiestödsperspektiv Vid Direktörsmötet på Färöarna 2008 beslutades att ASIN under den kommande perioden skulle följa: Den.
Föräldrapenningtillägg
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Upphandling av stöd till bredband
ATT KUNNA TILL PROV 3 MATMAT02b3.
Förhållandet mellan Solvens II-direktivet och tjänstepensions-direktivet Livdagen 18 september 2012 Ellen Bramness Arvidsson, chefekonom, Svensk Försäkring.
Lärlingsprovanställning en ny anställningsform med utbildningsinnehåll Lärlingsprovanställning – en ny anställningsform med utbildningsinnehåll A 2011:07.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Samordning av den sociala tryggheten Arbetslösa som påbörjar deltidsarbete i annat land.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Avtal 2012 Avtalsuppgörelsen Pappers Vad krävde vi i Avtal 2012 Reallöneökning Förändrade lönebestämmelser Förbättrade regler för vissanställda.
Välkommen till STs Villkorsavtalsutbildning
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2004, kapitel 8.
1 Validering Regional arbetsgrupp Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation.
Uppstartsmöte Nytt Landsbygdsprogram Vad händer nu? Sid 1.
Globalisering.
EU-Regional Policy Structural actions Agenda Strukturstöd till kandidatländerna stöd under föranslutningsperioden fr.o.m. år 2000: 1 miljard.
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
1 Titel på presentationen Inkomstförsäkring i samarbete med Folksam.
För ett hållbart, konkurrenskraftigt Norden Hvordan sikrer Norden, at det at påtage sig et job i et andet nordisk land, er samme sag som at søge et job.
STRATEGI Leader Höga Kusten ska under EU:s programperiod 2014 – 2020 arbeta med landsbygdsutveckling genom leadermetoden i Härnösands, Kramfors,
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Sv Bedömning av utländsk utbildning -för arbetsmarknad och tillträde till högre utbildning Ida Larsten.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Hundra år av välfärdspolitik – Välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige Klas Åmark.
EG-rätt Germaine Hillerström. Historisk bakgrund Schuman plan 1950 Europeiska kol- och stålgemenskapen Europeiska ekonomiska gemenskapen Europeiska atomenergigemenskapen.
Moderna beredskapsjobb
Den arbetsrättsliga processen Båstad Tom Johansson
Välkommen till svenska 1
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Arbete i både Sverige och Danmark för olika arbetsgivare
FTFs inkomstförsäkring
Sjukförmåner Om du blir sjuk, skadar dig på arbetet eller blir sjuk utomlands Det här avsnittet handlar om vilka förmåner du kan ha rätt till om du blir.
Omfördelning asylsökanden från Grekland och Italien Sommaren 2017
Moderna beredskapsjobb
Anställningstryggheten
777 förslag Annika Nilsson Tomas Chicote
Vladimir från Ryssland
Socialt ansvarsfull upphandling
Cecilia Calais NYANSTÄLLD I VÄRLDEN Cecilia Calais
Hur tänker vi på Handelsbanken lösa problemet för investerarna
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

0 EU / Norden och arbetslöshetsförsäkringen – generella utgångspunkter EU:s regelverk och nationella regelverk är inte fullt ut anpassade till hur rörligheten mellan länder ser ut, allt mer flexibilitet och korta anställningar. EU:s regelverk är enbart samordnande och alltför generellt; ger i princip bara svar på vilken lagstiftning som ska vara tillämplig och vissa grundläggande principer som rätten att tillgodoräkna sig perioder och exportera ersättning. Övertro på att EU:s regelverk ska lösa alla problem? Nationell lagstiftning avser att reglera nationella förhållanden. Begrepp som ”information, kunskap och samverkan” centrala.

. InformationKunskapSamverkan

2 ”Tvåstegströsklar” – diskriminerande? En arbetstagare eller egenföretagare som blir arbetslös i ett land ska i normalfallet prövas för rätten till och få arbetslöshetsersättning i detta land. Flyttar arbetstagaren till ett annat land kan utförda arbets- och försäkringsperioder överföras över till det ”nya” landet och ligga till grund för ersättning där först efter att arbete utförts i det ”nya” landet. Arbetet innebär att personen blir försäkrad i detta land och kan ansöka om förmåner. Vissa länder, t ex Norge, ställer dels krav på att arbete ska utföras för att omfattas av försäkringen men också ett kompletterande arbetskrav på 8 veckors heltidsarbete inom 12 veckor från det att arbetet utfördes. En form av tröskel i två steg för att kunna åtnjuta en förmån.