Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sjukförmåner Om du blir sjuk, skadar dig på arbetet eller blir sjuk utomlands Det här avsnittet handlar om vilka förmåner du kan ha rätt till om du blir.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sjukförmåner Om du blir sjuk, skadar dig på arbetet eller blir sjuk utomlands Det här avsnittet handlar om vilka förmåner du kan ha rätt till om du blir."— Presentationens avskrift:

1 Sjukförmåner Om du blir sjuk, skadar dig på arbetet eller blir sjuk utomlands
Det här avsnittet handlar om vilka förmåner du kan ha rätt till om du blir sjuk eller skadar dig och inte kan arbeta. Det handlar också om vad som gäller om du blir sjuk när du vistas utomlands.

2 Om du blir sjuk Sjuklön – ersättning från arbetsgivare
Sjukpenning – ersättning från Försäkringskassan Arbetsskadeersättning När du har ett arbete och blir sjuk och inte kan arbeta som vanligt kan du få ersättning från din arbetsgivare och från Försäkringskassan Klicka När man får ersättning från sin arbetsgivare kallas det sjuklön och det betalas ut de första 2 veckorna i sjukperioden. Klicka Om du fortfarande är sjuk efter två veckor kan du få ersättning från Försäkringskassan. Den kallas sjukpenning. Klicka Om du går miste om inkomst eller har kostnader på grund av att du har skadat dig i arbetet kan du få ersättning från Försäkringskassan. Det kallas arbetsskadeersättning. Om du har etableringsersättning får du som längst behålla den i 30 dagar i följd om du har frånvaro på grund av sjukdom.

3 Sjuklön Sjukanmälan till arbetsgivaren första dagen
De första 14 sjukdagarna får du sjuklön från arbetsgivaren Första sjukdagen är karensdag Läkarintyg från dag 8 80 procent av din lön om du är anställd Den första dagen du är sjuk ska du anmäla till din arbetsgivare att du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Klicka Du som är anställd för minst en månad eller har arbetat sammanhängande i 14 dagar eller mer har normalt rätt till sjuklön från din arbetsgivare de första 14 dagarna i din sjukperiod istället för vanlig lön. Om du inte har någon arbetsgivare kan du få sjukpenning från Försäkringskassan redan från början av sjukperioden. Då ska du istället anmäla dig till Försäkringskassan första dagen som du är sjuk. Det gäller dig som är arbetslös och inte kan söka arbete eller börja arbeta för att du är sjuk eller dig som har ett eget företag. Det gäller också om din arbetsgivare inte betalar sjuklön. Oavsett om du har sjuklön eller sjukpenning är den första dagen i sjukperioden en karensdag, och då får du ingen sjuklön eller sjukpenning. Klicka Om du på grund av sjukdom blir borta från arbetet i mer än sju dagar måste du ha ett läkarintyg. I vissa fall kan arbetsgivaren eller Försäkringskassan begära ett läkarintyg redan från den första sjukdagen. Läkarintyget används av din arbetsgivare och Försäkringskassan för att bedöma om din arbetsförmåga är så pass nedsatt att du har rätt till sjuklön eller sjukpenning. Ett läkarintyg ger dig alltså inte automatiskt rätt till ersättning. Klicka Sjuklönen från din arbetsgivare är 80 procent av din lön.

4 Sjukpenning Från dag 15 kan du få sjukpenning från Försäkringskassan
1/4, 1/2, 3/4 eller 1/1 sjukpenning Ca 80 procent av din beräknade årliga arbetsinkomst Om du är anställd och sjuk längre tid än 14 dagar ska din arbetsgivare göra en anmälan till Försäkringskassan. Försäkringskassan bedömer sedan om du har rätt till sjukpenning från dag Du kan få sjukpenning om du: inte kan arbeta din vanliga arbetstid för att du är sjuk går miste om arbetsinkomst är försäkrad i Sverige. Klicka Du kan få en fjärdedels, halv, tre fjärdedels eller hel sjukpenning, beroende på hur mycket du kan arbeta. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få sjukpenning. När vi bedömer din rätt till sjukpenning tar vi ställning till om du kan arbeta en del av dagen trots din sjukdom. Sjukpenningen räknas ut av Försäkringskassan på ett lite annorlunda sätt mot sjuklönen och blir något lägre än 80 procent av din beräknade årliga arbetsinkomst. Hur ansöker jag om sjukpenning? Om du är anställd med sjuklön, och har blivit sjukanmäld av arbetsgivaren, kan du ansöka om sjukpenning på Mina sidor. Om du inte kan ansöka på Mina sidor ska du ringa till kundcenter på för att få en blankett hemskickad. Du kan inte ladda ner blanketten på eftersom det finns vissa förifyllda uppgifter. Du kan även besöka servicekontoret. Om du är sjuk mer än 7 dagar behöver Försäkringskassan ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. De flesta landsting kan utfärda elektroniska intyg som du ska bifoga när du ansöker om sjukpenning på Mina sidor. Det går snabbare och du slipper posta intyget. Om du är anställd utan sjuklön, inte har någon arbetsgivare, är arbetslös eller har ett eget företag gör du en sjukanmälan på den första dagen du är sjuk. När du anmäler får du välja om du vill ansöka om sjukpenning på Mina sidor eller om du vill ha en pappersblankett hemskickad.

5 Om du blir sjuk utomlands
Rätt till nödvändig sjukvård Läkare ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet Visa upp det Europeiska sjukförsäkringskortet Beställ på: SMS:a: EU-kort + personnummer till Servicetelefon: Du behöver inte ha ett EU-kort för att söka sjukvård i Sverige. När du åker på semester, studerar eller av någon annan anledning tillfälligt vistas i ett annat EU-land har du som är försäkrad i Sverige rätt till nödvändig vård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Med nödvändig vård menas sjukhusvård, läkarvård, tandvård, läkemedel. Det innebär att du har rätt till vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet du besöker. Om landet har patientavgifter betalar du lika mycket som landets egna invånare. I Schweiz och Liechtenstein krävs dessutom att du är medborgare i ett EU-land eller i Schweiz. Klicka Du måste vända dig till en läkare eller annan vårdpersonal som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet. Går du till en privat läkare eller sjukhus måste du betala mer. Klicka Utanför Norden (Finland, Norge, Danmark och Island) måste du ha med dig det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige. Klicka Hur beställer jag EU-kortet? via sms eller vår telefon för självbetjäning Beställ kortet i god tid innan resan. Kortet kostar inget och gäller i tre år. Därefter måste du beställa ett nytt. Om du har familj måste alla var sitt kort. Du behöver inte ha ett EU-kort för att söka sjukvård i Sverige. Frågor och svar: Vad händer om jag glömmer att ta med mig EU-kortet när jag reser? Om du glömmer att ta med dig EU-kortet kan du kontakta Försäkringskassan i Sverige. Vi kan utfärda ett tillfälligt intyg som ersätter EU-kortet och skicka det till vårdgivaren. Om jag glömt kortet – kan jag få ersättning i efterhand? Ja, det finns möjlighet att få ersättning i efterhand. Spara dina kvitton eller räkningar, och någon form av dokumentation om vården som du fått, om det inte framgår. Kontakta Försäkringskassan när du kommer tillbaka till Sverige. Måste jag ha någon annan försäkring? EU-kortet ger dig inte rätt till ersättning för specialtransport vid hemresan, till exempel ambulansflyg. Det kan därför vara klokt att se till att ha en separat reseförsäkring om inte din vanliga hemförsäkring täcker sådana kostnader. Det gäller dock inte inom Norden där det finns ett speciellt avtal som täcker extra utgifter för hemresor. Vad gäller om jag ska åka till ett land utanför EU? Om du ska resa till ett land utanför EU som Sverige inte har avtal med bör du ha en privat försäkring för att täcka eventuella sjukvårdskostnader.

6 Arbetsskada Om du skadar dig på arbetet
eller på väg till eller från arbetet Sjukdom som orsakats av arbetet Ersättning om arbetsskadan är godkänd du har kostnader eller tjänar mindre pengar på grund av arbetsskadan Meddela din arbetsgivare om du skadar dig på arbetet eller på väg till eller från arbetet. Klicka Det ska du även göra om du får en sjukdom som orsakats av arbetet. Det kallas arbetsskadeanmälan. Din arbetsgivare ska sedan anmäla skadan till Försäkringskassan Klicka Du kan få ersättning om du har en godkänd arbetsskada du har kostnader eller tjänar mindre pengar på grund av arbetsskadan du är försäkrad i Sverige.

7 Besök oss Servicekontor över hela Sverige
Nu har du fått en kort information om vilka förmåner du kan ha rätt till om du blir sjuk och inte kan arbeta eller blir sjuk när du vistas utomlands och om du skadar dig i arbetet. Det finns fler regler, än de vi har talat om, som måste vara uppfyllda för att du ska kunna få ersättning. Har du frågor är du välkommen att besöka oss. Klicka Så här kan du göra: Försäkringskassan finns i hela landet. Du kan träffa oss på våra Servicekontor. På servicekontoren arbetar Försäkringskassan tillsammans med två andra myndigheter: Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Där kan du få hjälp att fylla i blanketter och ansöka om olika bidrag och förmåner. På vissa orter arbetar vi också tillsammans med Arbetsförmedlingen och kommunen på servicekontoret.

8 www.forsakringskassan.se Information på andra språk
Under “Information in other languages” Boka ett samtal på ditt språk Facebook – ställ frågor och få svar Informationsfilmer Har du tillgång till Internet finns det mer information på Hela webbplatsen finns översatt till engelska. Där hittar du: Information på olika språk under fliken Information in other languages. Möjlighet att boka ett samtal med en handläggare som talar ditt språk. Försäkringskassan på Facebook – här kan du ställa frågor och få svar på olika språk. Informationsfilmer på andra språk, (svenska, engelska, arabiska, somaliska, tigrinja och dari).

9 0771 524 524 Du kan ringa oss Om du talar svenska eller engelska
Du kan också ringa oss. Om du kan svenska eller om du talar engelska kan du ringa till vårt Kundcenter på nummer

10 www.forsakringskassan.se Mina sidor Ansök och anmäl Följ ditt ärende
Se när pengarna kommer och hur mycket Du behöver en E-legitimation T.ex. Mobilt BankID Du kan sköta flera olika ärenden på eller i Mina sidor-appen Klicka Vad är Mina sidor? Mina sidor är dina personliga sidor där du själv kan starta och följa ditt ärende hos Försäkringskassan. Du kan anmäla, ansöka, ändra dina uppgifter och se vad som händer i ditt ärende i de flesta ärenden till exempel sjukpenning, aktivitetsstöd och föräldrapenning. Du kan också se när pengarna kommer och hur mycket du får. För vissa ersättningar kan du både se den kommande utbetalningen och preliminära framtida utbetalningar. Du kan också få sms eller e-post-meddelande när något nytt har hänt i ditt ärende, till exempel att din utbetalning är på väg eller att du behöver komplettera något i din ansökan. Klicka   Vad är en e-legitimation och Mobilt BankID? Eftersom Mina sidor innehåller personliga uppgifter om dig och ditt ärende behöver du e-legitimation. En e-legitimation använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter på Mina sidor. Du kan även använda samma e-legitimation på andra ställen, till exempel när du deklarerar på Skatteverket eller för att logga in på din bank. Klicka Du kan installera en e-legitimation på din dator eller på din smartphone eller surfplatta. Om du har den på en mobil enhet kallas den Mobilt BankID. Med Mobilt BankID kan du logga in på vilken dator som helst så länge du har telefonen med dig. Hur skaffar jag en e-legitimation? Om du har en internetbank så loggar du in på den och laddar ner din e-legitimation där. Det är gratis. Vissa banker kallar e-legitimationen för BankID, men den fungerar på samma sätt. Om du inte har en internetbank kan du få en e-legitimation genom Telia. Om du har Skatteverkets id-kort innehåller kortet Telias e-legitimation. När du skaffat en e-legitimation kan du börja använda våra internettjänster. Ring kundcenter på om du behöver hjälp att komma igång med e-tjänsterna eller besök servicekontoret.


Ladda ner ppt "Sjukförmåner Om du blir sjuk, skadar dig på arbetet eller blir sjuk utomlands Det här avsnittet handlar om vilka förmåner du kan ha rätt till om du blir."

Liknande presentationer


Google-annonser