Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014"— Presentationens avskrift:

1 Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014
JOBB I EU Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014

2 Att arbeta i EU EU/EES-medborgare får arbeta i EU-länder utan arbetstillstånd. Varaktigt bosatta i Europa får arbeta i andra EU-länder. För icke EU-medborgare krävs arbetstillstånd.

3 Rättigheter och villkor
Du har rätt att söka jobb, arbeta och starta företag i annat EU-land. Reglerna gör att du har rätt till samma lön, arbetsvillkor, facklig organisering och andra former av arbetsrelaterade villkor som medborgarna har i det landet du arbetar.

4 Varaktigt bosatt Personer som har bott i minst fem år i ett EU- land med uppehållstillstånd kan ansöka om att få status som varaktigt bosatt i det landet. Den som får status som varaktigt bosatt får ett särskilt EG- uppehållstillstånd som innebär att personen har vissa rättigheter som liknar de som en EU- medborgare har. Det ger personen större möjligheter att flytta till ett annat EU-land för att till exempel arbeta eller studera.

5 Arbetstillstånd Arbetstillstånd söks när man fått ett arbete. Antingen söker arbetstagaren eller arbetsgivaren. Regler varierar från land till land.

6 Fack & A-kassa Inom norden får man behålla svenska a-kassan i upp till fem år. Inom Europa gäller andra regler. Tillhör facket i det landet man arbetar i.

7 Bidrag Flyttbidrag: Fyllt 25 år och arbetslös Pendlingsstöd
Bidrag för intervjuresa: max 2500kr.

8 Eures syfte är att tillhandahålla information, rådgivning och rekryterings-/placeringstjänster (arbetsförmedling) för arbetstagarna och arbetsgivarna samt för alla som önskar dra fördel av principen om fri rörlighet för personer.

9 Eures tjänster Eures-portal www.eures.europa.eu
Eures-rådgivare. Eures har ett personalnätverk med drygt 850 Eures-rådgivare över hela Europa som dagligen är i kontakt med arbetssökande och arbetsgivare. Eures i gränsregioner

10

11

12 Europeiska Socialfonden(ESF)
ESF är Europas viktigaste instrument för att stödja jobb, hjälpa folk att få bättre jobb och säkerställa rättvisare arbetstillfällen för alla EU-medborgare

13 ESF-finansieringen på 10 miljarder euro per år
förbättrar sysselsättningsmöjligheterna för miljontals européer, särskilt de som har svårt att få arbete.

14

15 Pierre Schellekens EU-kommissionen

16 26 miljoner arbetslösa i EU
1,5-2 miljoner lediga jobb

17

18 Åtgärder Lättare att flytta, få praktik.
Förlängning av A-kassan från nuvarande 3 månader till 6 månader. Utbildning (brist inom IT-sektorn). Vidareutbildning av ungdomar. Ungdomssysselsättningintiativet får 3,4 miljarder euro år 2014


Ladda ner ppt "Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014"

Liknande presentationer


Google-annonser