Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anställningstryggheten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anställningstryggheten"— Presentationens avskrift:

1 Anställningstryggheten
Tilläggsyrkande till budget 2016

2 Uppdraget Regler och rutiner kring anställningstryggheten
Göteborgs Stad har genom en protokollsanteckning i kollektivavtal åtagit sig att eftersträva anställningstrygghet för de anställda. Vad detta i praktiken innebär är inte självklart överallt i staden och en osäkerhet kring detta gagnar varken arbetsgivaren eller arbetstagarna. Regler och rutiner kring anställningstryggheten behöver förtydligas och struktureras så det blir en likvärdig behandling för de anställda. Idag innebär reglerna att vissa förvaltningar drabbas av stora kostnader samtidigt som anställda far illa då regelverket är otydligt. Det är heller inte rimligt att det trots samma regler skulle vara mer förmånligt att arbeta på ett ställe i staden jämfört med ett annat. Förslag till beslut i Kommunstyrelsen:  Att Personalutskottet får i uppdrag att utreda tillämpningen och riktlinjerna kring anställningstryggheten och återkomma med förslag på ändringar.

3 Förändrad skrivning i budget 2016
Ur Budget 2016  ”Tillsvidareanställda inom avtalsområden där det finns samverkansavtal med de anställdas organisationer ska i första hand erbjudas annan placering vid arbetsbrist. Vid rekrytering ska möjligheten att lösa denna internt prövas.” Ur Budget 2015  ”Tillsvidareanställda inom avtalsområden där det finns samverkansavtal med de anställdas organisationer ska inte sägas upp på grund av arbetsbrist, utan vid behov erbjudas annan placering med bibehållna löneförmåner.”

4 Frågan om bibehållen lön
Från och med den 1 januari ska förvaltningarna och bolagen tillämpa de centrala kollektivavtalens skrivningar för hantering av lön i samband med omplacering på grund av rehabilitering och omställning. Förändringen innebär att den som omplaceras på grund av rehabilitering eller omställning inte har rätt till bibehållen lön.

5 HR referensgrupp 13 april
Försök att problematisera tillämpningen av anställningstryggheten presenterades. De fackliga organisationernas uppfattning var att arbetet med omställning generellt sett fungerar väl.

6 Anställningstrygghet i bolagen
Budget 2016 gäller både kommunen och de kommunala bolagen Det finns några bolag med samverkansavtal men som inte har avtal om arbetsgivarservicesamverkan. De anser sig inte ha anställningstrygghet Det finns oklarheter kring hur avtalen om arbetsgivarservicesamverkan ska tillämpas.

7 Förslag på ändrade rutiner?
Finns det några regler eller rutiner kring anställningstryggheten som behöver förtydligas eller ändras för att komma till rätta med de problem som finns med anställningstryggheten?

8 KONTAKT: Avdelning HR Stadsledningskontoret Göteborgs Stad Måns Hensjö


Ladda ner ppt "Anställningstryggheten"

Liknande presentationer


Google-annonser