Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Övertid & Mertid förändringar i ATL

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Övertid & Mertid förändringar i ATL"— Presentationens avskrift:

1 Övertid & Mertid förändringar i ATL

2 Övertid och mertid enlig lag och avtal
Arbetstidslagen (ATL) reglerar övertid och mertid. Definition: Övertid = beordrat arbete utöver ordinariearbetstid och jourtid. Mertid = beordrat arbete utöver ordinariearbetstid och jourtid vid delttidstjänstgöring. ATL § 8 allmän övertid. 200 timmar/år vid särskilda behov (motsvarande regler för mertid enl § 10) ATL ger möjlighet att teckna lokalt kollektivavtal om mer övertid enl. ATL § 3 och AB § 13 mom 7. Det vi slarvigt kallat ”dispens”. – Görs av avdelningen. Dessa regler gäller fortsatt. SKL och OFR är eniga om detta.

3 De nya reglerna Nya regler enligt ATL § 8 a, 10 a och 19 a om 150 timmar ”särskild övertid” per år. Syfte: regelförenkling för små företag utan kollektivavtal som tidigare fått söka dispens hos Arbetsmiljöverket. Gäller vid ”särskilda skäl och situationen inte kunnat lösas på ”annat rimligt sätt”, tex. nyckelperson som slutat, men inte pga. arbetstoppar, bruten beredskap, semester, sjukdom. Strängare än ”särskilt behov”. Granskning och krav ställs av skyddsombud och Arbetsmiljöverket enligt ATL § 19 a som är en tillsyns paragraf och § 22.

4 Vad gör vi nu? Informera din arbetsgivare om att vi tecknar kollektivavtal när det finns ”särskilda behov” enligt ATL § 8 i enlighet med de centrala parternas syn på saken. - I och med det kan vi hantera frågorna i en god samverkansanda. … men om? Då gör vi klar att vi kommer att hantera frågan om ”särskilda skäl” grannlaga i enlighet med regelsystemet. Tänk på att den som arbetat 200 timmar gjort över en månad extra och på årsbasis en halv dag extra i veckan!


Ladda ner ppt "Övertid & Mertid förändringar i ATL"

Liknande presentationer


Google-annonser