Lyckad träning Hur?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Coachande ledarskap som mentor
Att identifiera och utveckla ledare
Nulägesanalys genom frågor
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Ålands Näringsliv ATTITUDE Jag studerar på.
Individuellt lärande tillsammans
Vs..
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Välkommen till Bönemöte
SET Social Emotionell Träning
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
- Konsten att ge feed-back
Syftet med en personlig handlingsplan
Konsten att leda sig själv
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Att samtala med ungdomar om tobak
Mental träning Mål & Motivation
Läroplansträff Välkomna.
Ett arbetsområde om poesi
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Ta ställning och handla!
Tränarskap/frågor 1.Finns det några normer, regler, policys vilka ledare förhålla sig till inom din idrott? 2.Vad innebär motivation för dig? 3.På vilket.
Vi undersöker kraft och rörelse
Sammanfattning föreläsning
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Behovsanpassat ledarskap
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Mental Träning Värmlandslagen
Etik Moral Filosofi.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Coaching.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Gemensamma mål Mål En gemensamhetskänsla Lagmål Individuella mål
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Idrottspsykologi.
För att inkludera alla Ljusdal IF
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Varför läsa ett språk till i åk 8 och 9?
Tränarträff 10/ Mästerskap 2011  VM ind Rotterdam 8-15/5  JEM Kazan 15-24/7  EM Gdansk 8-16/10  SOC 19-23/10  JVM Bahrein 13-20/11.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
GRUPPUTVECKLING & INDIVIDUTVECKLING
Målvaktsdag SSK Johan Långström. Dagordning Träningsteori Aktivera målvakten Utrustning Tankesätt Mål och motivation Praktiskt teknikpass.
Socialpsykologi.
Världens bästa idrottsförälder
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
ÄAIK P03:BLÅ Lag & Spelarutveckling NIVÅANPASSNING.
Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner.
Tips för det praktiska ledarskapet
VIK P03:1 Regler på träning & match
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Karin Johansson Att vara ledare Varför, vem och hur?
Informerar föräldrar om Barn- och Ungdomsverksamheten
Att vara idrottsförälder
Presentationens avskrift:

Lyckad träning Hur?

Lektionsnycklar Nr1 BRA lektion/träning: B – bollkontaktsgrad (d.v.s. kan vara vilket redskap som helst) R – rolighetsgrad A – aktivitetsgrad

NR2 Intentionen/syfte med lektionen/träningen. M – M – M M – mål M – metod M – medel (vilka övningar använder jag?)

3. Progressionen enkla - svåra bekant - obekant lätt – tungt stilla – rörelse

Nr 4 Intensitet/tempo/aktivitet utan att inskränka på syftet

NR 5 Metodik Hel – del – hel metod Del – hel – del metod Formell ex passa fånga var som helst Funktionellt ex i olika matchsituationer eller leksituationer

Nr 6 Feedback – återkoppling Direkt efter lektionen/träningen, men även under. Grupp/individ Vad var bra? Vad var mindre bra? Vad ska vi tänka på till nästa lektion?

Nr 7 Instruktionen Visa – Pröva - Instruera – Öva VAK. V – visuellt, A – auditivt, K - kinestetiskt

Nr 8 Engagemang Det måste synas att du brinner för uppgiften. Detta engagemang visar du framförallt genom användandet av rösten och kroppsspråket.

Nr 9 Attityd Nr 9 Attityd En av de viktigaste uppgifterna du har som ledare är att skapa rätt attityd hos dina spelare. En av de viktigaste tycker jag är; Att alltid göra så gott man kan i alla lägen.

Nr 10 Planering Nr 10 Planering (Se till att planeringen är kommunicerad) Givetvis en självklarhet om man ska lyckas med lektionerna/träningarna. Viktigt tycker jag är att målsättningen är klar och att man inte byter ut för mycket varje gång, utan tänker på att det är först efter ett par lektioner/träningar som övningarna och lekarna ger effekt. Ha som regel att: Varje avslutad lektion/träning ska vara en påbörjad lektion En tydlig början och ett tydligt slut

Nr 11 A.L.M ALM – metoden A = ansträngning L =lärande M = misstag. Ansträngningen handlar om att göra sitt bästa. Belöna ansträngningen även om den inte leder till vinst varje gång. Lärande handlar om en ständig förbättring av ”mina ”resultat utan att man jämför sig med andra. Jobba med prestationsmål! Misstag ser vi som en oundviklig del av förbättringsprocessen. Här är gruppens tolerans för misstag oerhört viktig. D.V.S. man får inte vara rädd att begå misstag

Målbild ”Handlingsmänniskor begår misstag" – vi vill ha denna typ av spelare/elever”

Nr 12 KOL – metoden K = konsekvent O = orubblighet L = lugn . Genom att vara orubblig och konsekvent blir reglerna också tydliga och det blir då lättare för spelarna att följa dem. Att behålla sitt lugn och inte brusa upp och börja skrika är lättare när man som lärare vet med sig att man varit noga med att spelarna är väl medvetna om de värderingar och de regler som gäller på skolan. Har de sedan varit med och diskuterat och till och med varit med och tagit fram dessa då är det ju en enorm fördel. Se skolans/föreningens ordningsregler och umgängesregler. Se även på förväntnigsmallarna. Vilka förväntningar har vi på spelarna? Vilka förväntningar har spelarna på oss ledare? Vilka förväntningar har vi på föräldrarna

Nr 13 G.U.L. Vi jobbar med GUL – glädje, utveckling, lärande

. Nr 14 Vi tänker alltid på T.K.H – tanke , känsla , handling

Din egen utveckling som ledare. Jag tror att det är oerhört viktigt att jag som ledare, då och då sätter sig ned och reflekterar över mitt ledarskap. Jag har haft mycket hjälp av följande mall: 1 . Se – höra – bekräfta. Fråga att ställa sig: Hur agerar jag i mitt ledarskap, hur vill spelarna bli uppfattade? 2. Att ha kul! Fråga att ställa sig: Har jag kul? Vad är det som är kul? 3. Etik och moral. Fråga att ställa sig: Hur uppträder jag och vad står jag för i mitt ledarskap? 4. Förnynelse. Fråga att ställa sig: Hur söker jag ny kunskap? Hur omsätter jag den nya kunskapen i kompetens? 5. Feedback. Fråga att ställa sig: Hur lyssnar jag och hur tar jag åt mig feedback. Hur ger jag feedback? 6. Genomtänkt ledarskap: Fråga att ställa sig: Har jag tänkt till, vad gör jag, varför gör jag det? Har jag en plan? 7. KASAM – känsla av sammanhang, d.v.s. meningsfullt, begripligt och hanterbart.

Min ledarfilosofi Skriv ner din ledarfilosofi? Du kan reflektera över följande: Hur är du som ledare? Vilka värderingar står du för? Vilka för och nackdelar finns i ditt ledarskap? Vad vill du med ditt ledarskap? Vad är kärnan i ledarskapet?

Att ställa frågor som ledar och spelare "Sex trogna tjänare jag har, Jag allting lärt av dem, De heta varför, när och var, och vad och hur och vem. Rudyard Kipling Peder. A

Centrala frågor Uppmuntran är en form av belöning. Vad uppmuntrar du mest hos dina spelare? Gör en rangordning och motivera. b. Hur syns detta på dina träningar? 2. Hur kan du lära dina spelare att värdera sina insatser utan att bara räkna segrar? b. Vad innebär detta att ”alltid göra sitt bästa” ?

Centrala frågor. forts 3. Hur får man fram det unIka hos varje spelare? 4. Coachens uppgift är att påverka på både lång och kort sikt. Hur kan du få balans i detta utan att hamna i det kortsiktiga? 5. Vad är det du stöttar i ditt lag eller hos dina spelare för att få en ”optimal individuell och kollektiv utveckling”?

Centrala frågor. forts 6. Hur skapar man en kultur som främjar både en prestations och en resultat - utveckling? 7. Vad anser du om och hur praktiserar du:’ belöning bestraffning feedback misslyckande/lyckade försök