Funktionshinderspolitiken

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppföljning som verktyg Magnus Lagercrantz För ett samhälle där alla kan delta på lika villkor oavsett funktionsförmåga.
Advertisements

Överenskommelse om psykisk ohälsa 2013
Ungdomar utanför gymnasieskolan
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja LOV i norra Bohuslän ur brukarens perspektiv Välkomna till.
Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
Uppdrag från regeringen •Handisam har fått i uppdrag att ta fram ett frivilligt uppföljningssystem för funktionshinderspolitiken för kommuner och landsting.
En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken
IFLA manifest för bibliotekstjänster till personer med läsnedsättning Framtaget av LPD/ IFLA Godkänd av IFLA styrelse april 2012 Antagen av Unesco nov.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Rätt stöd till arbete Handikappförbundens syn på arbetsmarknadsfrågan.
Hur gick FN-granskningen?
Handisam –Myndigheten för handikappolitisk samordning
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
Grunden i den nya strategin grunden för uppföljning och rapportering ett ramverk, verktyg och vägledning Konventionen och den nationella handikappolitiken.
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Folktandvården Norrland
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Modell för dyslexiutredning Arbetet startade i april 2010 Arbetsgruppen är geografiskt och kompetensmässigt tillsatt. - Vad är bäst för barnet? -Minsta.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Exempel på analys och handlingsplan
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
Samordning för Psykisk (o)hälsa
i kommuner, landsting/regioner
Vad händer på LSS-området 1 Lagrådsremiss (propp) utifrån LSS-kommitténs betänkande Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem (AMV) Ändrad biståndsbedömning.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Patientmaktsutredningen
Länsgemensam ledning i samverkan
”Först med uppföljning blir kraven verkligt styrande” Projektledare Jan Jäderberg.
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Omkring personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Nationellt råd Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen samt Sveriges Kommuner och Landsting utgör Nationellt råd för finansiell samordning.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Energieffektiviseringsstöd, Pilotlänsuppdrag, Färdplan 2050 och Klimatsamverkan Skåne.
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
Hasse Ledstedt Verksamhetschef Jordbrogården
Skillnader i medianväntetid Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 – 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna.
Sveriges Kommuner och Landsting. En skola för alla?  1842 infördes allmän folkskola och 1882 skolplikt – men inte för alla barn.  1889 fick döva barn.
Delaktighetsdagen 2015 Myndigheten för delaktighet.
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionkommun i Dalarna 2019
Hjälpmedelsutredningen
Uppdrag om Nationell digital plattform
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Barnkonventionen blir svensk lag – Lagrådets yttrande
Digital plattform Delaktig kommunikation
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
IBIC/ICF Digital delaktighet Öppna jämförelser
Nätverksträff för deltagare i NKR
Regeringens lagrådsremiss inkom till Lagrådet den 6 juli 2017.
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Enheten för uppföljning och utvärdering
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Samordnad utveckling för god och nära vård
Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor
Presentationens avskrift:

Funktionshinderspolitiken Uppföljning, utveckling och aktuellt

Rätt håll Myndigheten för delaktighet konstaterar att strategin har effekt. Vissa strategiska myndigheter har förstärkt sitt arbete. Flera myndigheter fortsätter framåt i en måttlig takt.

Positiv utveckling Medier, it och kultur Individuella stöd Stadig ökning av textning och tolkning i både public service och TV4. Mycket hög delaktighet inom it-området. Individuella stöd Många är väldigt nöjda med sina LSS-insatser. Väntetiderna kring individuella stöd minskar.

Blandade resultat Transportområdet går långsamt. Det återstår att åtgärda ca 1300 av de planerade busshållplatserna till 2021. Fordonens användbarhet ökar och samtliga regionala kollektivtrafikmyndigheter ställer krav i upphandling av bussar. Fler får arbete. Andelen med funktionsnedsättning ökar på Arbetsförmedlingen.

Kolla läget – Uppföljning av kommunernas arbete Stora variationer mellan kommuner och mellan områden inom kommuner. Mest arbete inom utbildning och fysisk tillgänglighet. Inom utbildningsområdet använder 75% av kommunerna FN-konventionen i sitt arbete. kollalaget.mfd.se

Barn och unga med funktionsnedsättning Det går att lyssna på barn och unga med funktionsnedsättning! Brister i barns inflytande och delaktighet. Små möjligheter att påverka skolan. Skillnader i hinder relaterat till funktionsnedsättning.

Samordning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) utreder förutsättningarna för ett utvecklingsarbete för förstärkt samordning av stöd till barn och unga med funktionsnedsättning och deras anhöriga. SKL redovisar den 31 december 2014.

Fortsatt utredningen av tolktjänst Uppdragsbeskrivning om fortsatt utredningen av tolktjänst inom vissa samhällsområden bereds. Tolkanvändarorganisationerna har beretts möjlighet att lämna synpunkter. Interdepartemental arbetsgrupp inom Regeringskansliet ska bl.a. se över och lämna förslag i frågor som rör en samlad administrativ ingång för tolktjänstbeställningar, tydliggörande av huvudmäns ansvar att erbjuda tolktjänst samt hur tillgången till tolktjänst i arbetslivet kan förbättras.

Hjälpmedel Proposition antagen av riksdagen. Rätten till inflytande förtydligas i lagen. Nya uppdrag aviseras. Ny informationstjänst på vårdguiden 1177.se

Dialog med Kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, den 31 mars-1 april, 2014 – fortsatt arbete Concluding observations. Översättning. Beredningsarbete med berörda enheter. Spridning av information. Återrapportering implementering i rapport 2019.