Om regional demensöverenskommelse

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Om stöd till anhöriga.
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
Nu sätter vi fokus på dem som utsätts för våld i nära relation Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten.
Södertörns projekt ”Introduktion Södertörn” implementerades 2010 genom samfinansiering av en gemensam introduktionsstrateg (8 kommuner och arbetsförmedling)
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Länets kommuner i samverkan
Samordnad individuell plan
Demensprojekt Tranebergs vårdcentral Bromma H:\FÖRELÄSNINGAR(2)\21 demensdagen 15 sept 2011\00 demensdagen 15 sept 2011(6EL).doc ”med kunskap och engagemang.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
Det regionala och lokala självstyret
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Behov av habilitering och rehabilitering
Länsgemensam ledning i samverkan
Projekt.
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Helene Kastemyr, hälsovalschef, LD
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Välkomna!.
Nationella riktlinjer för demenssjukdom
Ansvarsfördelning/samverkan/samarbete inom missbruksområdet mellan olika huvudmän Camilla Carpholt Beroende och boendeenheten.
Överenskommelse om samarbete mellan landstinget och länets kommuner när det gäller personer med psykiska funktionsnedsättningar Lagstadgad skyldighet –
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Temagrupp Bild och form 20 september 2013.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Samverkan kring öppna data © KSL 2014 Text & form: gdz / mhe.
Pilotlänens rundabordssamtal Sammanfattning av rundabordssamtal om energi- och klimatarbetet.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Södra Regionvårdsnämnden
Regional samverkan kring öppna data Regional samverkan – öppna data 2012: Utarbetade det nationella ramverket tillsammans med SKL, Pwc och Peter Krantz.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Strategi för Norrbottens län = kommuner + landsting Bygger på SKL’s arbete.
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Barn- och ungasatsningen
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Hemsjukvårdsavtalet Specialiserade vården/Slutenvård
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Länsgemensam ledning i samverkan
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (SVU)
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Om regional demensöverenskommelse Stockholms läns demensdag Om regional demensöverenskommelse VÄLKOMNA! Presentation Anekdot

Korta fakta Idag i länet: C:a 20 000 diagnostiserat demenssjuka 26 kommuner 14 stadsdelar Ex: 91 st hemtjänstutförare i Stockholms stad 201 husläkarmottagningar 12 st minnesmottagningar Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom: Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör säkerställa ett multiprofessionellt teambaserat arbete inom vården och omsorgen av personer med demenssjukdom (prioritet 2) (på 10-gradig skala) Förekomst idag av lokala program: 4-5 kommuner/std Mats Norrtälje, Värmdö, Bromma std, Haninge, ev Nacka (kommer efter lunch)

Bakgrund till överenskommelsen Beslut i Presidiegruppen för Hälso- och sjukvårdsnämnden och KSLs sociala välfärdsberedning. Nationella riktlinjer, regionalt vårdprogram, VISS mm Statliga medel Arbetsgrupp, dialogkonferens Anna

”Överenskommelse mellan landstinget och kommunerna i Stockholms län om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående” Mats

Syfte och målsättning Samverkan; förutsättning för att säkerställa en god kvalitet. Syftet; grund och ett stöd för det gemensamma arbetet mellan kommunen och landstinget på lokal nivå. Målsättningen; skriftliga lokala program utarbetas i samtliga kommuner i Stockholms län. Utarbetas i samverkan. Ska tydliggöra ansvars- och rollfördelning. Vara ett forum för samverkan kring den enskilde. Anna

Kommunens och landstingets ansvar för samverkan Båda huvudmännen har ett gemensamt ansvar för att lokala program utarbetas.   Kommunen ansvarar för att initiera arbetet med lokala program. Kommunen och landstinget ansvarar för att överenskommelser och lokala program är väl kända och fungerar internt mellan olika förvaltningar, verksamheter och vårdområden inom den egna organisationen samt att berörda aktörer medverkar i arbetet. Mats

Ledningens ansvar för samverkan och samordning av insatser Ledning och chefer hos båda huvudmännen har ansvar för att prioritera samverkansarbetet.   Ledning och chefer ska säkerställa: att det finns en tydlig struktur och beslutsordning för framtagande och fastställande av lokalt program att det finns representation från berörda verksamheter i arbetet med lokala program Anna

Vad händer nu? Presidiet HSN-KSL antog överenskommelsen i juni. KSL´s styrelse beslutade i juni rekommendera kommunerna att teckna överenskommelsen med landstinget. Utsänd till kommunerna. Landstinget; HSN har ärendet i september för beslut. Efter signering skall överenskommelse finnas inom 1 år. Mats