Länets kommuner i samverkan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Regional digital agenda för Östergötland
Taktisk grupp Programområde Psykiatri
Projektet och syftet med upphandlingen 1. 2 GIS är ett av flera verktyg för stöd i och utveckling av den kommunala verksamheten.
Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Spelregelsprocessen och samarbetet med civilsamhället
KUB-projektet och koppling till informationsverige.se
Södertörns projekt ”Introduktion Södertörn” implementerades 2010 genom samfinansiering av en gemensam introduktionsstrateg (8 kommuner och arbetsförmedling)
Strategiskt samtal i Folkets Hus Alvesta: Överenskommelse mellan civila samhällets aktörer och offentlig sektor.
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Mottagandet av flyktingar och ensamkommande barn – en resurs i Västernorrland
Regional digital agenda för Östergötland
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Region Värmland. Region Värmland är värmlänningarnas organisation för tillväxtfrågor, regional utveckling,
Om regional demensöverenskommelse
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Om CARPE Projekt.
Vårdsamverkan Fyrbodal
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Ansvar för Länsstyrelsen I samband med allvarliga händelser  vara en sammanhållande funktion  verka för att en samlad regional lägesbild sammanställs.
Närsjukvård Slutkonferens Projekt Hälsokommunikatörer Moderator Sofia Karlsson.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
E-hälsa och strategisk IT
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Statistik från GSL efter avslutad intagning och återrapportering i september Intagna elever i Stockholms län.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Överenskommelse om samarbete mellan landstinget och länets kommuner när det gäller personer med psykiska funktionsnedsättningar Lagstadgad skyldighet –
Trygg och säker i hemmet
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Karlstad Kurprojektet – En möjlighet till samverkan! Ett led i regeringens psykiatrisatsning.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Lägesrapport ESF- Strateg Åsa Fichtel Köping 19 maj 2014.
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Samverkan – stöd och utmaning Trollhättan Susanne Rolfner Suvanto - SKL.
Energieffektiviseringsstöd, Pilotlänsuppdrag, Färdplan 2050 och Klimatsamverkan Skåne.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
Etableringsreformen - Hur har det gått?. Reformen Började gälla den 1 december 2010 Syftar till att påskynda nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet.
BARNS BÄSTA -klart att vi alla vill barnens bästa eller?
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Hälsokommunikatörer Stockholms län Presentation till projektets slutkonferens 14 december, 2011 Projektledaren Marcela Bravo.
ArbetSam – Erfarenheter och satsningar
Rekommendationer för fortsatt arbete med de regionala digitala agendorna Skapa en förståelse bland inblandade aktörer för varandras olika logiker Arbeta.
(B) Lokal samverkan. Frågans lydelse: ’Har kommunen en lokal överenskommelse (LÖK) med Arbetsförmedlingen för 2014 om insatser för nyanlända som omfattas.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Pilotlän för grön utveckling
Arbetsgrupp Jenni Andersson, överläkare, Psykiatri Södra
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Presentationens avskrift:

Länets kommuner i samverkan Slutkonferens Hälsokommunikatörer 2012-12-14 Karin Wahlgren Kommunförbundet Stockholms Län karin.wahlgren@ksl.se Säga något om KSLs arbetssätt - att KSL inte beslutar utan rekommenderar kommunerna, om förankring skett i majoriteten av kommunerna. I projektet HK har försök gjorts, men har inte lyckats fullt ut. Men vi kan säga att vi kommit halvvägs.

Ett gemensamt uppdrag i folkhälsoarbetet ”Kommuner och landsting har en nyckelroll inom folkhälsoarbetet och bör i den egenskapen förbättra och utveckla sina metoder och verktyg” ”Det hälsofrämjande inslaget i det förebyggande folkhälsoarbetet bör betonas”. En förnyad folkhälsopolitik, prop 2007/08:110 Utgångspunkten för KSLs medverkan i projektet var den regionala samverkan kring flyktingmottagandet, som startade 2007, och den kommungemensamma Samverkansöverenskommelsen rörande introduktion av nyanlända, som antogs 2009. Där står att man ska samverka kring och utveckla introduktionsverksamheter. Samhällsorientering och SFX är ex på sådana verksamheter.

En förnyad folkhälsopolitik, prop 2007/08:110 ”Merparten av folkhälsoarbetet bedrivs på lokal och regional nivå. Idag finns folkhälsofrågorna med på den kommunala och regionala politiska agendan i betydligt högre utsträckning än för bara några år sedan. Regeringen vill i detta sammanhang betona betydelsen av att utveckla folkhälsoarbetet lokalt och sektorsöverskridande. Regeringen betonar vikten av att huvudmän och andra berörda aktörer prioriterar arbetet med att få samverkan att fungera, såväl på lokal som på regional nivå.” En förnyad folkhälsopolitik, prop 2007/08:110 Det är tydligt i den nationella folkhälsopolitiken att det inte bara är ett gemensamt ansvar, utan även att man ska utveckla folkhälsoarbetet sektorsöverskridande, och få samverkan att fungera.

Projektets styrgrupp och uppdrag Landstinget – Avd för närsjukvård Stockholms stad Södertälje kommun Huddinge kommun Migrationsverket Kommunförbundet Stockholms Län Landstinget – Transkulturellt centrum Arbetsförmedlingen Styrgruppens uppdrag: - Riktlinjer och vägledning - Bistå med expertis - Sprida erfarenheter inom egna organisation och politik - Hitta kanaler till övriga kommuner - Utforma ett finansieringssystem för att kunna ta tillvara de resurser som utvecklas De två sista punkterna har i högsta grad präglat vårt arbete under 2011

Erfarenheter Landstinget och kommunerna är beroende av varandra för hälsofrämjande arbete HK har utbildats av och rekryterats av landstinget men arenorna finns i kommunerna Svårt få med alla kommunerna - ej tvingande, nationella folkhälsopolitiken är mål, ej lag Finns inte anvisad finansiering (ex samhällsorientering)

Erfarenheter Etableringsreformen satte en käpp i hjulet, kommunerna har minskat ansvar för nyanlända, har omorganiserats Strukturella hinder för Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, kunde inte lösa medfinansiering i implementeringsfasen Ett utvecklingsarbete i flera faser behövs Verksamheten utprovad och bra Det finns erfarenheter även från andra delar av landet – Skåne och Östergötland Hälsokommunikatörer medverkar till att hälsohinder för etablering i samhället kan undanröjas, bli mindre, individen blir mera delaktig

Möjlig utveckling i flera faser? 2010 – 2011 Utvecklingsprojektet - 3 kommuner + 10 HK Arbetsförmedlingen och Migrationsverket är med i diskussionerna 2012 Implementeringens år 1 - 8 kommuner + 6 HK AF och MIV söker former för att samverka och samfinansiera 2013- 2014 Flera el alla kommuner i länet går med, fler HK kan anställas. AF och MIV samverkar och samfinansierar

Hälsa för bättre arbetsmarknads-etablering – tre konkreta förslag till lösningar från Tema Nyanlända Hälsofrämjande insatser Kunskap och stöd Kompetensutveckling av personal Tema Nyanlända – Slutrapport juni 2011 Etablering ur ett helhetsperspektiv www.temanyanlanda.se - Hälsokommunikatörer kan bidra till dessa lösningar! Nämn något om vad Tema Nyanlända var/är för projekt . Tema Nyanlända är ett regionalt tematiskt projekt inom området nyanlända flyktingars etablering. Genom en samordnad kunskapsinsamling, informationsspridning och omvärldsbevakning ska Tema Nyanlända göra det möjligt för projektresultat och erfarenheter att få större genomslag och leda till långsiktig förändring

Åtta kommuner utvecklar verksamheten tillsammans med Landstinget under 2012 Botkyrka Nacka Salem Sollentuna Stockholm Sundbyberg Södertälje Upplands Väsby

Från 8 till 26?