Tillfälle 3: Rättskällelära och den juridiska argumentationen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
De eviga frågorna behöver ett svar
Advertisements

Produced by 4C Strategies AB ISPS ÖVNING 6: Tillträde till hamnen BAKÅT FRAMÅT TILL START AVSLUTA ISPS ÖVNING 6 Tillträde till hamnen Klicka på knappen.
Juridisk teori och metod i praktisk belysning: Civilrätt
Tyck till på Lnu.se Feedback/förslagslådor – vad ger det?
Andragradsfunktioner & Andragradsekvationer
Checklista för jurister
Skadeståndsrätten En introduktion.
LAG & RÄTT.
Juridik: Inledning till studiet av rätten
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Formellt, skarpt och snyggt
Acando föreläsning Uppsala caseakademi
1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren. 2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken.
 Eftersom Nikolas är humanist och Edina muslim kommer dom inte ha ett ’’vanligt’’ religiöst bröllop och måste tänka på vissa grejer innan dom ingår äktenskapet.
Ren förmögenhetsskada (och annan förmögenhetsskada)
Det allmännas skadeståndsansvar. Allmänt om det allmännas ansvar En viktig förändring gentemot tidigare i 1972 års lag var att “det allmänna” enligt de.
Syftet med en personlig handlingsplan
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Kafka hos familjeterapeuten Diskussionsövning. Förberedelser Ni ska bli fyra grupper. – Gregor – Mamma – Pappa – Syster.
Hur kan vi påverka dem som styr?
Komparativ juridisk metod
Lag och Rätt.
Rättsdogmatikens problemformuleringsprivilegium
Tillfälle 2: Juridisk argumentation och juridisk stilistik
PRIVATJURIDIK Brottmål (kap 17).
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Seminarium i skadeståndsrätt 3: Principalansvar och flera skadeståndsskyldiga Mårten Schultz
IT-rätt – en introduktion
Att samtala med ungdomar om tobak
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Resultat Tolkcentralens brukarenkäten 2011 Under hösten 2011 genomförde vi på Tolkcentralen en brukarenkät. Enkäten skickades ut till registrerade brukare.
Riksdagen beslutar  Regeringen / Justitiedepartementet styr
Hur kan en plan för ett arbetsområde/tema se ut?
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Introduktion fallstudie ATHF01 Ht Gatradhus i Landskrona, Elding och Oscarson.
STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Te l e f o n v x l: F ax: w w w.s u b.s u.se Källkritik Värdera sanningshalt Bedöma trovärdighet.
ArgumentationsanalysI 1. Semantiken erbjuder oss verktyg med vars hjälp vi kan: (i) uttrycka oss tydligare (när situationen så kräver), (ii) undvika missförstånd.
Hur lagar kommer till. Kap1
Eva 10 år -Jag vet att det kostar, men hur lång tid kan det ta.
Introduktion I och II.
4/7/2017 Juridiska källor Anna Wiberg
Debattera.
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Etik Moral Filosofi.
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
Argumenterande text.
Mellanmansrätten – en introduktion Om fullmäktige och andra mellanmän.
Hur gör man en debattartikel?
Om ansvar för arbetstagare m m
Att lära sig att analysera
Ersättning för ren förmögenhetsskada 2: Ansvarsgrunder
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Juridisk svenska. Kurs för Mannheimer & Swartling 2007
Skadestånd för ren förmögenhetsskada
Två killar är med om ett bankrån och vill nu lösa det på egen hand. Men inte bara det utan även ett mord som dom blir vittnen till. Efter ledtrådar kommer.
Juridisk Grundkurs (747G62)
Skadeståndsrättsliga grundbegrepp Särskilt om culparegeln
Forskningsetik CODEX - samlingen av regler och riktlinjer för forskning
Formellt, skarpt och snyggt
Vad är en KATA? katatogrow.com.
Synpunkter, klagomål och beröm
HUR LAGAR kOMMER TILL PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 1
ETT BROTT BEGÅS. Så här kan det gå till…. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker.
Problemformulering En introduktion på kursen
Mål v.49 Jag känner mig säker (grön) Oftast går det bra (gul)
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Presentationens avskrift:

Tillfälle 3: Rättskällelära och den juridiska argumentationen. Juridisk svenska. Tillfälle 3: Rättskällelära och den juridiska argumentationen.

Dagens tillfälle Den juridiska argumentationen och informationsinhämtning – en gruppövning Rättskällelära och juridisk argumentation

Den juridiska argumentationen och informationsinhämtning – en gruppövning Dela upp er i grupper om två-fyra personer Besvara med hjälp av lagboken, så gott det går, var ni kan hitta författningsstöd för de frågor som följer. Det viktiga: Inte svaret på den materiella frågan utan rättskällestödet – var ni hittar stödet för att besvara frågorna Var beredda på att redovisa resultaten Syfte: Åskådliggöra förhållandet mellan informationsinhämtning, den juridiska argumentationen och tolkning, etc.

Tre frågor A, en privatperson, har lånat ut sin dator till B. Datorn går sönder. A vill ha en ny dator. Var hittar ni svaret? A har utan uppdrag vidtagit åtgärder på grannen B:s hus, som höll på att förstöras i en storm. Åtgärderna var ostridigt nödvändiga för att rädda byggnaden. A vill ha ersättning från B för kostnader. Vad är det här för situation och var hittar ni svaret? A planerar tillsammans med B en plan för att kunna tjuvåka på buss (plankning). (Handlingen är på förberedelseplanet.) De grips av polisen och åklagaren Å vill åtala. Var hittar Å normstöd?

Den utlånade datorn Avtal? Vilken typ av avtal? Parternas juridiska status? Var regleras denna typ av avtal? Hur hittar man normstöd?

Negotiorum gestio Terminologi Inställningen till tjänster utan uppdrag i svensk rätt Normstöd – HB-regeln etc.

Förberedelsebrottet Vad är det för typ av gärning? Brottslig? Särskilda rättssäkerhetsaspekter.

En paralegals lärdomar Informationsinhämtning etc. Författningarnas begränsningar Tolkningen och tolkningens begränsningar

Rättskällelära och juridiskt språkbruk Rättskällelära och juridiskt språkbruk. Om den juridiska argumentationen som metod för att lösa rättsliga problem

Hur löser man ett juridiskt problem? Identifiera problemet Applicera normer på problemet Hur applicerar vi normerna? Genom en juridisk metod, som innebär att vi granskar innehållet i s.k. rättskällor i den aktuella frågan

Vad är rättskällor? Författning (lag, och underordnad förf. – vem stiftar lag och vem står bakom en förordning?) Förarbeten (Vad är förarbeten?) Prejudikat (Vad är det?) Sedvänja och kutym (Och det då, standardavtal?) ”Doktrinen”

Tolkning av rättskällor Analogisk tolkning: Ex. HB 18:9 E contrario-tolkning: Ren förmögenhetsskada Teleologisk tolkning

Det juridiska språkbruket i rättskälleläran? Om rättskälleläran i svensk rätt: Vad juristen använder för att nå sitt slut Bundenhet? Författning? Annan rättskälla Den svenska förarbetestraditionen.

Några vanliga synpunkter Lagbokens innehåll – förhållandet till den juridiska argumentationen Var hittar man rättskällorna? Är det svårt att lösa juridiska problem? Luckor i lagen ”Om jag bara har en tillräckligt duktig advokat, typ Silbersky, så klarar jag mig”

Den juridiska argumentation i svensk rättskultur ”Flickan och Porschen”: Om svensk pragmatism och förhållandet till rättskällor Förarbetesuttalanden som tycks tala emot lagtext/tidigare praxis. Ex.: Bespottade poliser. 36 § avtalslagen och öppna lagrum.

Juridisk argumentation ur olika perspektiv Juridiska utbildningars perspektiv: Ofta domarperspektivet. Syftar till att objektivt, eller i alla fall neutralt, belysa frågan Relevanta perspektiv för er: Ofta partsperspektiv. Syftar till att ”lösa” problemet – men även till att hitta goda argument för er klients sak

Övning: Tolkning Läs det utdelade rättsfallet. Diskutera 10 minuter i grupper om två-fyra personer 1: Vad är rättsfrågan – går det att utröna? 2: Vad tror ni ligger bakom avgörandet? 3: Vad gör HD för typ av tolkning av uttrycket ”i trafik”?