Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren. 2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren. 2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken."— Presentationens avskrift:

1 1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren

2 2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken återföras till samma semantiska struktur? Därom handlar denna lilla presentation.

3 3 Låt oss börja med det senare uttrycket, som verkar mest genomskinligt. x y Kan kjøpes. z Dvs: ”Ni x kan köpa detta hus z av mig y.” Ni kan köpa [detta] hus (av) mig.

4 4 Vi kan också pröva med att byta ut kunna mot erbjuda: Jag erbjuder er (att) köpa [detta] hus (av) mig. … där jag och mig naturligtvis är koreferenta. Kunna och erbjuda har dock helt klart olika valens.

5 5 Nu skall vi granska det vanligare uttrycket, nämligen Til salgs. «nu› x y Til salgs z. Mer explicit: Jag avser (att) sälja (detta) hus (till) någon.

6 6 Det är dock ganska stor skillnad på til och avser. Til har närmast karaktären av en ren futurummarkör. Närmaste synonym är efter.

7 7 Det är två faktorer som hindrar full isomorfi. Den första, som är trivial, gäller indexeringen. Sälja och köpa är konversiver. X-aktanten vid sälja motsvaras av y-aktanten vid köpa och vice versa: x-aktanten vid köpa är identisk med y-aktanten vid sälja.

8 8 Värre är det med den andra faktorn, som gäller uttrycken til och kan. Dessa kan knappast återföras på ett predikat. «nu» x y Til salgs z. Det finns en klar valensskillnad: «nu» i til har sin motsvarighet i y (köparen) hos kan. x y Kan kjøpes z.

9 9 För att sammanföra dessa krävs nog ett meningspostulat, något som ligger utanför ramen för den här aktuella analysformen.

10 10 Ett litet tillägg: Aktanterna x och y är givna av talsituationen: de är identiska med ”jag” och ”du”. Den tredje aktanten, z, är också alltid bestämd i situationen. I exemplen ovan är den språkligt implicit men identifieras genom fysisk ”kontiguitet”.

11 11 Med bibehållen form som annons eller skylt är detta dock bara möjligt vid uttrycket Til salgs: «nu» x y Ved til salgs. Z-aktanten kan emellertid också vara explicit.

12 12 SLUT


Ladda ner ppt "1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren. 2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken."

Liknande presentationer


Google-annonser