Fokus Framtid - Etablering för välfärd.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordningsprojekt för införande av anmälnings- och studieavgifter
Advertisements

Information om ensamkommande barn
Familjeåterförening.
Ds 2012:36 Vård för papperslösa läget i november 2012 Rosengrenska/Röda Korset
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Nätverksträff Gävleborgs län
Flyktingmottagning och integration
Flyktingsfrågor.
Nyanländas hälso- och sjukvård
Gunnar Myrberg Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF)
Demokrati Politisk frihet Rätt att: Säga vad vi vill Tycka vad vi vill
M I G R A T I O N i S V E R I G E. F L Y K T I N G A R RAS NATIONALITET RELIGÖS ELLER POLITISK UPPFATTNING KÖN /SEXUELL LÄGGNING TILLHÖRIGHET TILL EN.
Demokrati och hur Sverige styrs
Information för gode män och överförmyndare
Information om ensamkommande barn
Immigration Integration & Segregation
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Information om ensamkommande barn
Invandringen i Finland
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Mottagande av asylsökande
Prognos och länstal 2013.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Socialförvaltningen INFORMATIONSTRÄFF HVB
Justitiedepartementet Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 1.
Samtidigt som många hem i världen har förstörts, som här i staden Homs i Syrien…
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
1.De ensamkommande flyktingbarnen 2.Hur ordnas boendet för alla andra asylsökande, familjerna osv. ? 3.Varför ser jag så få asylsökande? 4.Hur har dom.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av asylsökande i VAS Anette Larsson Hälso- och sjukvårdsenheten Hälsoinformatik E-post:
Från ansökan till kommunplacering eller återvändande – hur lång tid tar det och vad gör Migrationsverket? EMN “Att (bara) vänta – en meningsfull.
Mottagande av asylsökande Oktober Flyktingsituationen idag.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Om ensamkommande barn April Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar.
Mottagande av asylsökande Mars Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
Information om ensamkommande barn Augusti Vem bestämmer? Riksdagen Regeringen Migrationsdomstolarna Migrationsöverdomstolen.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Workshop om inkludering MIUN Anneli von Wachenfeldt
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Lidingö 22 maj 2017.
Presentation fristående förskolor
Människor, migration, möjligheter – det är de tre gemensamma M:en som på ett kortfattat sätt sammanfattar vad Migrationsverket arbetar med. För de här.
Om ensamkommande barn.
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Om ensamkommande barn April 2016
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
FN-dagen uppmärksammas varje år den 24 oktober.
Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.
Omfördelning asylsökanden från Grekland och Italien Sommaren 2017
Mottagande av asylsökande
Här får du möta ett antal personer som har kommit till Sverige av olika skäl. Genom deras berättelser ges en möjlighet att bättre förstå regelverket och.
God Man till ensamkommande barn
Registrering av asylsökande i VAS
Migrationsverket Liliane Ståhle och Linn Togelius
Invandringen i Finland
De nya svenskarnas röst !
Migration – människor och fakta - information för skolan
Presentationens avskrift:

  Fokus Framtid - Etablering för välfärd

De tre myndigheternas uppdrag Migrationsverket kartlägger den nyanländes bakgrund under asyltiden tar fram nationell prognos för nyanlända ansvarar för bosättning av vissa nyanlända beslutar om statlig ersättning till kommuner och landsting Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Totalt antal asylsökande 2011, 2012 och 2013 Migrationsverket GD uttalar att Migrationsverket tror att en rimlig prognos för 2014 är mellan 52000 och 69000 asylsökande. Utvecklingen beror på 3 faktorer: Situationen i Syrien, Hinder/möjligheter att ta sig till Europa, Fördelning inom EU. Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Asylsökande – de fem största grupperna Migrationsverket Såhär såg det ut hösten 2013. Huvuddelen av de statslösa som redovisas ovan kommer från Syrien. Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Leila, nyanländ flykting från Syrien, och Abdi, ensamkommande flyktingbarn från Somalia – deras väg in i det svenska samhället Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Vägen in för Leila och Abdi Om Leila kan ordna sitt eget boende, t ex hos vänner och släktningar, så får hon bosätta sig var hon vill medan hon väntar på beslut. Annars bor hon utan kostnad i en lägenhet som Migrationsverket hyr. I de flesta fall delar man lägenheten med andra asylsökande och man kan inte själv bestämma var man ska bo. Som asylsökande har Leila rätt till akut sjuk- och tandvård samt vård som inte kan vänta. Det är landstinget som beslutar om den vård som den asylsökande kan få. Leila har också rätt till förlossningsvård, förebyggande barna- och mödravård samt vård enligt den svenska smittskyddslagen. Det är sjukvården, ofta vårdcentralen där man bor som gör hälsoundersökningen. Asylsökande barn och ungdomar under 18 år som Abdi, har rätt till samma vård som barn bosatta i Sverige. Har den asylsökande inga pengar eller andra tillgångar kan han eller hon söka dagersättning, den betalas ut till ett bankkort. Ersättningen ska räcka till mat, kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. Han/hon kan också söka särskilt bidrag för t ex vinterkläder och glasögon. Ersättning 71 kr/dag för vuxna ensamstående 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll 37 kr/dag för barn upp till 3 år 43 kr/dag för barn 4-10 år 50 kr/dag för barn 11-17 år (från och med tredje barnet halveras ersättningen) Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Migrationsverkets boenden i Sverige Antal boendeplatser var 33500 den 28/10-13. Enligt Verkets prognoser kommer antalet platser vara mellan 38000 till 47000 den siste december 2014. Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Hur går ett asylärende till? Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Ett asylärende börjar… 1. Leila ansöker om asyl hos Migrationsverket som prövar ansökan. 2. Migrationsverket fattar beslut 3. Leila har rätt att överklaga beslutet inom 3 veckor. Om detta skulle hända Leila skickar hon sitt överklagande till Migrationsverket som prövar beslutet igen. Om beslutet står fast lämnar Migrationsverket överklagandet till en migrationsdomstol, som då prövar ärendet. 4. Dom hos en migrationsdomstol 5. Leila kan ansöka om prövningstillstånd inom tre veckor. Om hon då får ett prövnings-tillstånd prövar Migrationsöverdomstolen ärendet. Den som inte får prövningstillstånd måste återvända hem. Även Migrationsverket kan ansöka om prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen. 6. Dom hos Migrationsöverdomstolen. Beslutet har laga kraft och går inte att överklaga. Fokus Framtid - Etablering för välfärd

…ett asylärende avslutas. Självmant återvändande Att återvända självmant innebär att personen på eget initiativ väljer att återvända eller åtminstone accepterar beslutet att han eller hon inte får stanna i Sverige.  Den som har fått ett avvisnings-eller utvisningsbeslut som trätt i kraft enligt lagen (lagakraftvunnet beslut) är skyldig att lämna Sverige. Det förväntas av personen att han eller hon respekterar beslutet och i första hand försöker ordna hemresan själv och se till att giltiga ID- och resehandlingar finns. Mottagningsenheten på Migrationsverket hjälper till att förbereda och ordna resan om det behövs. Den som väljer att återvända självmant har, i vissa fall, möjlighet att ansöka om olika typer av stöd. Återresedirektivet Sedan den 1 maj 2012 gäller nya gemensamma regler inom EU. Den som fått nej på sin ansökan kan få ett återreseförbud till Sverige och övriga Schengenländer på upp till fem år. Tidsfristen innebär att personen har en viss tid på sig att lämna landet, 2 veckor vid avvisningsbeslut och 4 veckor vid utvisningsbeslut. Tidsfristen börjar att räknas från den dag beslutet börjat gälla (normalt från delgivningen). I undantagsfall kan tidsfristen förlängas, exempelvis om personen behöver mer tid för att skaffa ett pass eller om barnen i familjen behöver få avsluta sin skolgång på ett bra sätt. Den som inte lämnat landet innan tidsfristen får automatiskt återreseförbud i ett år. Om personen inte återvänder självmant överlämnar Migrationsverket ärendet till polisen. Utresan blir då en uppgift för polisen (återvändande med tvång). Men Leila får uppehållstillstånd och får stanna i Sverige. Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Kvotflyktingar Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Kvotflyktingar Fokus Framtid - Etablering för välfärd På bilden ser ni ett flyktingläger i Kenya. Människor här väntar på ett bättre liv. En del av dem kommer att flytta till något annat land som så kallad kvotflykting. Varje år kommer mellan 1 700 och 1 900 personer till Sverige som kvotflyktingar. Migrationsverket samarbetar med FN:s flyktingorgan, UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), för att de mest behövande ska få möjlighet att komma hit som kvotflyktingar. Migrationsverket gör varje år resor till utvalda områden för att intervjua personer som har begärt skydd via UNHCR ska få komma hit på den så kallade flyktingkvoten. Det är regeringen som beslutar hur många som ska få komma hit på kvoten varje år. Kvotflyktingar har sitt tillstånd klart när de kommer hit, till skillnad från asylsökande som söker asyl när de har kommit till Sverige. Det är asylsökande som uppmärksammas oftast när media rapporterar något om Migrationsverket. Rätten att söka skydd – asyl – är en grund i arbetet med mänskliga rättigheter. Reglerna för vilka som har rätt att få asyl finns i Utlänningslagen, där FN:s flyktingkonvention, Genèvekonventionen, är inarbetad. Den som är flykting i lagens mening är den som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av: - ras - nationalitet - religiös eller politisk uppfattning - kön eller sexuell läggning eller - annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp och inte kan eller på grund av fruktan inte vill begagna sig av detta lands skydd Antalet asylsökande varierar beroende på vad som händer i omvärlden. 43 887 asylsökande kom till Sverige 2012. Flest från Syrien och Somalia). Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Vad händer vid ja på en ansökan? Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Etableringen efter ankomst som asylsökande eller kvotflykting – Leilas väg fortsätter Det är Arbetsförmedlingen, som tillsammans med kommuner och andra berörda myndigheter, samordnar arbetet med etableringen för personer som fått uppehållstillstånd efter att ha sökt asyl, kvotflyktingar och deras anhöriga. Leila har fått uppehållstillstånd och kan därför flytta vart hon vill i landet. Uppehållstillståndet gäller så länge Leila är bosatt i Sverige. Om hon inte själv kan hitta arbete och bostad kan Arbetsförmedlingen hjälpa. En plan (etableringsplan) tas fram för att Leila så snabbt som möjligt ska kunna försörja sig. Hon kan få ersättning när hon följer etableringsplanen. Migrationsverket hjälper till med själva bosättningen för kvotflyktingar och för ensamstående som inte har rätt till etableringsplan. De är de som : arbetar på heltid går på gymnasiet är över 65 år är funktionshindrade eller är så sjuka att det helt påverkar deras prestationsförmåga Var och en presenterar sitt myndighetsuppdrag Fokus Framtid - Etablering för välfärd