Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser."— Presentationens avskrift:

1

2 Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser är fortfarande stor och akut. För att engagera fler kommuner i mottagandet av de ensamkommande barnen har en stor mängd aktiviteter genomförts, ytterligare aktiviteter genomförs kontinuerligt såväl i verkets regi som i samarbete med andra aktörer. Migrationsverket har under 2011 tagit emot 2657 ansökningar om asyl från ensamkommande barn och ungdomar. Hittills har det till och med den 30 september 2012 lämnats in ansökningar om asyl. Den genomsnittliga handläggningstiden för ett ensamkommande barns asylärende under 2012 är 100 dagar. 64 % av de barn och ungdomar som fått besked i sina ärenden om asyl under 2012 beviljas uppehållstillstånd av Migrationsverket. Om man räknar bort de som är s.k. Dublin-ärenden och de ärenden som avskrivs under så är andelen som beviljas uppehållstillstånd 81 %.

3 Medborgarskap för de 10 största nationaliteterna under 2012
Majoriteten av ensamkommande barn är från Afghanistan, även om antalet under 2012 markant har ökat från länder i Nordafrika.

4 Medborgarskap och kön för de 8 största nationaliteterna under 2012
Könsfördelningen visar att majoriteten är pojkar samtidigt som man kan se att det skiljer sig mellan nationaliteterna. Totalt sett utgör flickor cirka 16 % av de ensamkommande barn och ungdomar som söker asyl. För 2012 är fördelningen 2102 pojkar och 388 flickor.

5 2012 Ålder De överlägset största antalet barn och ungdomar som kommer till Sverige som ensamkommande asylsökande barn är tonåringar, 92 %, varav de som är 16 år eller över utgör 58 % av totalen. De yngsta barnen kommer oftast tillsammans med äldre syskon (vilka själva kan vara ensamkommande barn) eller tillsammans med släktingar, t. ex. som kusiner i en familj. Eftersom de personer som dessa barn kommer tillsammans med inte är deras legala vårdnadshavare så är de ensamkommande barn i Sverige. Dessa barn följer så gott som alltid med de som de kommit med och blir ytterst sällan aktuella för anvisning till kommuner med överenskommelse om platser.

6 2012 Beslut Dessa %-satser omfattar givetvis samtliga ensamkommande barn och ungdomar som söker asyl i Sverige. Av de ensamkommande barn som kommer från Somalia och Afghanistan beviljas mer än 90% uppehållstillstånd. I gruppen avskrivna finns bland annat de barn och ungdomar som avviker och inte kommer tillbaka.

7 I oktober 2011 överlämnades två utredningar till regeringen:
Göran Ewerlöfs utredning (SOU 2011:64) ”Asylsökande ensamkommande barn – En översyn av mottagandet” Utredningen lämnar förslag på utökade möjligheter för Migrationsverket att anvisa asylsökande ensamkommande barn även i de fall då de överenskomna platserna är slut. Lars Bäckströms utredning (DS 2011:34) ”Översyn av den statliga ersättningen till kommuner för mottagande av ensamkommande barn” Utredningen lämnar förslag på fler schabloniserade ersättningar. Utredningarna finns på regeringens hemsida

8 ”Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar” är en folder som tagits fram gemensamt av
Migrationsverket Sveriges Kommuner och Landsting Socialstyrelsen Den beskriver kortfattat olika myndigheternas ansvar avseende ensamkommande barn och ungdomar. ”Aktuellt om” är ett dokument som kontinuerligt under året, månadsvis, uppdateras och som huvudsakligen presenterar: Aktuellt läge avseende inströmningen av ensamkommande barn och ungdomar Läget avseende överenskommelse om mottagande med kommuner Andra intressanta saker som sker under året Hemsidan Informationsmaterial, Nyhetsbrevet, blanketter och annan information hittar man på


Ladda ner ppt "Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser."

Liknande presentationer


Google-annonser