Kvalitativ analys 16.1 2007 Mats Ekholm Karlstads universitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
Skola och arbetsliv i samverkan
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Tidplan Akademiska kurser Science center-besök Laborationer Företagsbesök 16 aug 29 okt 23 maj 27 jun Sem 1 Sem 2 Sem 3 Sem 5 Sem 4 14 sep.
Från UFO till FoU. ”Från UFO till FoU resan” •Obekant –Familjärt •Ogripbart – begripligt •Från något som rör andra till något som rör mig.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Aktuelle trekk i europeisk skoleutvikling Mats Ekholm Karlstads universitet.
Resultat Vi kan konstatera att de framgångsfaktorer och de insatser vi genomfört gjort skillnad. Personen ifråga har fått ett jämnare humör. Enligt diagrammet.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Våra barns skolmiljö: Omfattar allt ifrån trafikmiljö till miljön i klassrummen. Det kan gälla alltifrån övergångsställen till hur stora elevgrupperna.
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Att arbeta praktiskt.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Hur stort är steget att gå från analog till digital skola och hur tar du steget? Bitte Henriksson 20 mars 2012 Vi har pratat ett bra tag om den digitala.
Aktuella frågor på EU-nivå
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Att införa nya arbetssätt……. …… och att upprättahålla det nya!
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Den individuella utvecklingsplanen
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Läroplansträff Välkomna!.
Systematiskt kvalitetsarbete i våra kommuner
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
UNOS UNO FÖRÄNDRINGSARBETE NULÄGE.
Ett friskare Sverige! En kort betraktelse över Miltonutredningen (SOU 2006:100) med särskilt fokus på barn och unga...
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
socialt hållbart Malmö
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Strategiska perspektiv på verksamheten
1 L U N D S U N I V E R S I T E T Resultat av internundersökning om information på LTH Genomförd våren 2007.
1 SLUTRAPPORT NULÄGESANALYS STYRGRUPP – Frågor och analys
Intro Entreprenörskap i skolan. UppdragetUtgångspunkterAktiviteter.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Europa 2020 Sabine Mayer. Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande.
Nämndplan 2015.
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Hållbar skolutveckling. Erfarenheter från forskning och ledararbete i skolan under fyrtio år. Mats Ekholm Karlstads universitet.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Att välja utbildning – betydelse för individ och samhälle STUDIEVÄGLEDNING GYMNASIEVAL VUXENUTBILDNING Anders Stenberg (Institutet för Social Forskning,
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Tre utvecklingsteorier
Varför all denna utvärdering?
Vi driver omställningen
Vad innebär regionbildningen?
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Verktyget Utmärkelsen….
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
IF Friskis&Svettis Kalmar
Presentationens avskrift:

Kvalitativ analys Mats Ekholm Karlstads universitet

Frågor att bita i oHur bör de gemensamma kriterierna se ut i Göteborgsregionen? oFinns det bra mallar för kvalitetsarbetet? oHur ser det ut i andra länder? oHur blir det i framtiden?

Gemensamma kriterier oPersonaltäthet och personalens kompetens oStudieresultat oUpplevelse av skolgången Ingen av dessa kriterier går att åtgärda på kort sikt och det är svårt att se vad för slags fördelningar som ligger bakom.

Gemensamma kriterier oLyft in pengamått, t ex lärarkostnad, läromedel, skolledning i % av budget oVälj ett par teman per år inom det svampiga trivseln oVälj ett par ämnen inom den svampiga resultatsumman per år oVarva i fyraårsperioder

Finns bra mallar? oJa, men inte i drömutgåva oKombinera kvantitativa data och analyser av dessa med kvalitativa data och analyser av dessa oGör inte allt varje gång, välj ut så små delar att det går att åstadkomma synbara resultat, skapa dessa och fortsätt med envist saktmod.

Agenda 21. Regeringar, internationella samman- slutningar, näringsverksamheter och det civila samhället uppmanas att verka så att oAlla får grundläggande utbildning oEkologiutveckling ingår i all utbildning oBetoning sker av hur orsak och verkan hänger samman i miljö- och sociala sammanhang oSkolbarn involveras i studier av miljöers samband med hälsa, föda och ekonomisk utveckling

Uthållig utveckling baseras på oBiofysiska system oEkonomiska system oSociala system oPolitiska system

Utbildning för uthållig utveckling be- höver därför inkludera lärande om alla dessa system samt om de samverkande kvaliteter som fordras för att utveck- lingen verkligen ska bli hållbar. o Bevarandeprincipen o Fredlig samexistens o Sammanflätning mellan ekonomi och livsomständigheter o Demokrati

Grundläggande idéer bakom skola År 0 År 2000 En som vet sprider vad han vet till dem som inte vet. Lärjungar lär genom att lyssna och följa direktiv. Lärare ställer frågor. De lärande lär genom att ställa frågor, pröva idéer om hur man kan belysa dessa och genom att ordna vad man får reda på. Lärare stödjer, hjälper och utmanar.

Den politiska styrningen blir synlig när man vill förbättra verksamheten Centrum i systemet föreskriver förbättringsmål för de perifera delarna stimulerar de perifera delarna att sätta mål för förbättringen föreskriver för- bättringsåtgärder för de perifera del delarna tillåter de perifera delarna att hitta egna lösningar på hur åtgärderna ska utformas

Den politiska styrningen blir synlig när man vill förbättra verksamheten Centrum i systemet föreskriver förbättringsmål för de perifera delarna stimulerar de perifera delarna att sätta mål för förbättringen föreskriver förbättringsåtgärder för de perifera delarna Gradvis utveckling tillåter de perifera delarna att hitta egna lösningar på hur åtgärderna< ska utformas

Den politiska styrningen blir synlig när man vill förbättra verksamheten Centrum i systemet föreskriver förbättringsmål för de perifera delarna stimulerar de perifera delarna att sätta mål för förbättringen föreskriver förbättringsåtgärder för de perifera delarna Implemen- terings modellen Gradvis utveckling tillåter de perifera delarna att hitta egna lösningar på hur åtgärderna< ska utformas

Den politiska styrningen blir synlig när man vill förbättra verksamheten Centrum i systemet föreskriver förbättringsmål för de perifera delarna stimulerar de perifera delarna att sätta mål för förbättringen föreskriver förbättringsåtgärder för de perifera delarna Implemen- terings modellen Gradvis utveckling tillåter de perifera delarna att hitta egna lösningar på hur åtgärderna< ska utformas Målbaserad ansvarighets styrning

Den politiska styrningen blir synlig när man vill förbättra verksamheten Centrum i systemet föreskriver förbättringsmål för de perifera delarna stimulerar de perifera delarna att sätta mål för förbättringen föreskriver förbättringsåtgärder för de perifera delarna Implemen- terings modellen Gradvis utveckling tillåter de perifera delarna att hitta egna lösningar på hur åtgärderna< ska utformas Målbaserad ansvarighets styrning Förtroende för de professionella

Internationella rörelser oStorsamling i målbaserad ansvarighetsstyrning, redan där – UK, US, NZ, AUS, S, FIN, snart där – N, DK, NL, CH, oKvar i implementeringsmodellen – F, I, E, P, H, D oStrövar omkring i förtroendevarianten – B, L,

Låg utmaning Hög utmaning

Låg utmaning Hög utmaning Litet stöd Stort stöd

Låg utmaning Hög utmaning Litet stöd Stort stöd Stagnation Underprestation Långsamma och ojämna framsteg Självbelåtenhet

Låg utmaning Hög utmaning Litet stöd Stort stöd Stagnation Underprestation Långsamma och ojämna framsteg Självbelåtenhet Motsättningar Uppgivenhet Raska framsteg Rejäla förbättringar

Englands satsning

Internationella undersökningar

Internationella läsundersökningar

Internationella matematikundersökningar

Internationella naturvetenskapsundersökningar

Engelska som andraspråk oMätningar 1996 och 2002 av år 8 respektive år 9 oSverige i topp vid båda tillfällena

EDG kan beställas via OECD Online Bookshop

Andra utbildningsfrågor på den internationella arenan oTidig eller sen differentiering oBredare förskola oÅterkomstmöjligheter och vuxenutbildning oHögre utbildning som marknad oHjärnforskning och lärarskap oDecentralisering – skolplan, lokal utvärdering, lokal skolutveckling

Lärdomar att dra från det internationella umgänget Det går att bedriva skola på andra sätt än vad vi gör, t ex oBörja tidigare i livet oVara strängare mot de unga oHa kortare skoldagar oKlä sig uniformt oBetala lärare och skolledare mer oSortera de unga tidigare

Lärdomar att dra från det internationella umgänget Vi skiljer ut oss genom att oservera mat, oha långa relationer, oligga lågt med examniation, oskapa nära relationer till ungas hela miljö, oge nya chanser, oha stor öppenhet om resultat, olita starkt på skolor, otroget ta ansvar.

Och genom rikare fortbildning! oSatsa fem dagar per år i tre år oIdentifiera utvecklingsteman som leder till yrkesutveckling oVälj ut hållbara teman oLärare väljer sitt tema för treårsperioden oFormera intressegrupper och fördela på olika aktiviteter

Kompetensutvecklingens organisering Intresse gruppering Diagnos på lärande Stödja stu dieovana Stärka språkförtr oende

Kompetensutvecklingens organisering Intresse gruppering Konsumtion av kunnande Diagnos på lärande Stödja stu dieovana Stärka språkförtr oende

Kompetensutvecklingens organisering Intresse gruppering Konsumtion av kunnande Produktion av kunnande Diagnos på lärande Stödja stu dieovana Stärka språkförtr oende

Kompetensutvecklingens organisering Intresse gruppering Konsumtion av kunnande Produktion av kunnande Spridning av kunnande Diagnos på lärande Stödja stu dieovana Stärka språkförtr oende