Ett Villabygges kontroller

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Introduktion till dagens övning
easyresearch. se/s. asp Varför?
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
BAS-M Hur du på ett enkelt sätt administrerar din båtklubbs register.
Produced by 4C Strategies AB ISPS ÖVNING 6: Tillträde till hamnen BAKÅT FRAMÅT TILL START AVSLUTA ISPS ÖVNING 6 Tillträde till hamnen Klicka på knappen.
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
ByggaL – metod för byggande av lufttäta byggnader
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Begränsade utdrag ur belastningsregistret
Byggutbildarnas KA-dagar 2012 Stig Åkerman – Yvonne Svensson
Skapa ett video-CV på YouTube
Alternativa tillvägagångssätt Registrera ny intervju i BCFPI
Energideklarationer Thomas Johansson.
Tidrapportering – Logga in
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
SOLLENTUNA KOMMUN.
Standardavtal i byggsektorn
Så här ser första sidan ut på här måste man ha sitt användarnamn och lösenord för att komma in.
Åkersberg Bottenplattan är nu gjuten till det stora huset och nästa vecka börjar man med köks- och matsalsdelen.
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
Distanshandel med vidimerad kopia på id-handling
Enkel dator teknik Tips och tricks.
EKVATIONSMASKINEN.
Hobøl – 8 oktober 2008 Rolf Kling.
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
Behövs det pengar? Byteshandel.
Luncha och lär! hjälpverb.
GIRAFF TEST Linda Törnström och Anders Rapp.
Upphandling av stöd till bredband
Varför en ny byggprocess?
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
Att rita en instruktion
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Exder EPC. Exder EPC Välkommen! I det här bildspelet går vi igenom hur man lägger upp nya artiklar samt skickar artikelinformation. Du bläddrar framåt.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
1. Vad skall vi börja med? 2. Vad händer sedan? 3. Hur vet vi till sist att allt fungerar? Anslutning till SITHS (steg för steg…) Avtal Leverantör Avtal.
Så gör vi i Sollentuna SLBF Brandkåren Attunda.
Hur man beställer produkter och blir lojal kund..
VÄLKOMNA Deltagare Thomas Hvitfeldt, Ytterman Projekt AB
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Förslag till Arbetsrutiner inför ”Nulägeskartläggning” MÅL 1
PEPPOL – en infrastruktur för effektivare e-kommunikation.
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Skriva.
Värdesättning/prisbildning av småhus och bostadsrätter - Vilken betydelse har besiktningen?
En guide för arbeten i SO
Lions Clubs International  Utbildning för zonordförande.
Google SketchUp Del 1.
Garagegolv Varför Många garagegolv har gått sönder, det samlas vatten och det blir värre och värre Två golv har åtgärdats på prov, det har fungerat bra.
Underhållsplan Varför skall brf ha en underhållsplan? Stadgarna Banken
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
IDAG Handläggande under byggtid Vad ingår i en handling? Besiktning Upphandling Anbudstiden 15 april 2015 Sara Bäckström2.
Handledsvärmare ****************** **************** 
SNABBGUIDE FÖR KOPIERING PÅ CANON imageRunner ADVANCED Denna guide är till för att du snabbt skall komma igång med att utnyttja din Canon imageRunner Advanced.
Enkel dator teknik Tips och tricks. Välja storlek och radavstånd Här väljer du storlek på texten vi vill att ni använder 14 p till rubriker och 12 p till.
Information inför rörrenovering i Brf Långseleringen, etapp 2
GJORD AV: Erik Hassléus
Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord.
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
Metod för produktion av lufttäta byggnader
Ansökan om tillstånd till ändring av lägenhet hos BRF Torsviggen
Presentation av ledningssystemet
Nya krav och nytt utseende på energideklarationerna
Nya krav och nytt utseende på energideklarationerna
Tillämpningsområde och definitioner
Forskningsprojekt i E2B2 Energimyndigheten
Presentationens avskrift:

Ett Villabygges kontroller Framtaget av: Christer Lotzner

Ett Villabygges kontroller När en villa ska byggas ska vissa handlingar ang. kontroll följas. Då du ska igång och bygga hus är det din plikt som Byggherre att utse en kontrollansvarig. Kontrollansvarig är en oberoende kontrollant som ska följa byggets hela förlopp och göra de olika kontroller som beslutats i Byggsamrådet. För att få stå som kontrollansvarig ska byggnadsnämnden godkänna den tilltänkte och denna ska ha en utbildning och vara akrediterad (godkänd) Byggsamråd är ett möte mellan Byggnadsnämndens inspektörer, byggherren och den tillträdande kontrollansvarige.

Ett Villabygges kontroller Efter det att en kontrollansvarig är utsedd Ska det sammankallas till ett ”SAMRÅDSMÖTE” Det är Byggherren, kontrollansvarig och En inspektör från byggnadsnämnden som deltar. Detta samrådsmöte ska vara för att parterna ska komma överens om vilka kontroller som ska utföras. Dessa punkter ska antecknas på ett protokoll som kallas för ”KONTROLLPLAN” De kontroller som ska utföras är de ”Egenkontroller” som ska utföras och sedan är det även kontroller av ”Sakkunning” vilka är de specialföretag som t.ex. VVs, El, Sotare, Ventilation

Ett Villabygges kontroller Om det är ett monteringsfärdigt hus som ska byggas så börjar kontrollerna redan på planeringsstadiet. Det är s.k. ”Egenkontroller” som ska utföras av de olika leden. Egenkontroll Projektering Egenkontroll Ritningsframställan Egenkontroll Takstolsframställan

Ett Villabygges kontroller Fortsättningsvis så kommer kontrollerna att avlösa varandra. Så när arbetet kommer igång ute på den tänkta tomten så har vi egenkontroller från varje medverkande företag: Efter det att det är schaktat så börjar fyllningsarbetet och då ska det finnas egenkontroll för detta:

Ett Villabygges kontroller Nu har man kommit så långt att nästa steg i kontrollerna är: Egenkontroll av grundarbetet vilket innebär att man ska kontrollera så att de som utfört arbetet ska göra en egenkontroll för att intyga att arbetet är utfört enl. alla principer. Det innebär även att jag som kontrollansvarig ska göra en besiktning innan gjutningen utförs. Sedan fortsätter arbetet och stommen sätts på plats. Då huset är stommrest och tätt ska jag som kontrollansvarig och en inspektör från byggnadsnämnden göra en ”STOMBESIKTNING” där vi går igenom de egenkontrollerna som är gjorda och besiktigar huset.

Ett Villabygges kontroller Nu är byggnationen i sitt slutskede och då kommer underentreprenörer in i rulliansen, även dessa ska göra sina egenkontroller. Även våra golvläggare som gör tätskikt i våtutrymmena gör sina egenkontroller. Vi har våra rörläggare som gör sin.

Ett Villabygges kontroller Snart är huset färdigt och det är dags för en slutbesiktning som ska göras av en oberoende besiktningsman som gör denna besiktning tillsammans med kontrollansvarig, byggmästare, Byggherre och underentreprenörer För att kunden sedan ska få ta sitt nya hem i bruk krävs det att kontrollansvarig tillsammans med inspektör från byggnadsnämnden gör ett s.k. ”SLUTSAMRÅD”. Vilket är att de gör en ytlig besiktning av fastigheten och att den kontrollansvarige överlämnar ett dokument där det står vilka kontrollersom är utförda och att den kontrollansvarige godkänner att fastigheten är redo att tas i bruk….

Ett Villabygges kontroller Framtaget av: Christer Lotzner