Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord."— Presentationens avskrift:

1 Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord när du ska berätta när, hur länge eller hur ofta något händer eller hände.

2 Tidsord Dåtid: förra året Nutid: i år Framtid: nästa år
Förra året började jag på sfi. Nutid: i år I år studerar jag på sfi. Framtid: nästa år Nästa år är jag färdig med sfi. Nästa år ska jag studera på gruv.

3 Tidsord Dåtid: i somras Nutid: i sommar, på sommaren, på somrarna
I somras var jag på landet. Nutid: i sommar, på sommaren, på somrarna I sommar är jag på landet. (=den här sommaren) På sommaren/På somrarna är jag på landet. (=en vana) Framtid: nästa sommar, till sommaren, i sommar Nästa sommar ska jag vara på landet (=om ett år). Till sommaren ska jag vara på landet (=om mindre än ett år). I sommar ska jag vara på landet (=några månader innan sommaren).

4 Tidsord Dåtid: i lördags Nutid: på lördagar, på lördagarna
I lördags handlade jag mat. Nutid: på lördagar, på lördagarna På lördagar/På lördagarna brukar jag tvätta. Framtid: på lördag, nästa lördag På lördag är jag hemma hela dagen. På lördag ska jag städa. (=lördagen som kommer) Nästa lördag ska jag städa. Nästa lördag är jag hemma hela dagen. (=om två lördagar)

5 Tidsord Dåtid: för tio minuter sedan
För tio minuter sedan började lektionen. Nutid: i tio minuter, på tio minuter, i minuten I tio minuter har vi paus. På tio minuter lär vi oss alla tidsord. En gång i minuten ringer Majas telefon. Framtid: om tio minuter, inom tio minuter Om tio minuter slutar lektionen. Inom tio minuter har Maja pratat färdigt.

6 Tidsord Fråga Maja om du inte förstår.
Skriv en mening med varje tidsuttryck som vi har gått igenom. Visa dina meningar för Maja.


Ladda ner ppt "Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord."

Liknande presentationer


Google-annonser