ENKELT AVHJÄLPTA HINDER – Hur enkelt är det?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999
Tillgänglighet i detaljplaner
BBR 20 (BFS 2013:14) Trädde ikraft den 1 juli 2013.
Stadsingenjörsdagarna i Göteborg 2007
Energideklarationer Thomas Johansson.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Vad är en miljökvalitetsnorm?
Allmänna hänsynsregler
Enkelt avhjälpta Hinder i Sverige / Eda
Kulturförvaltningens verksamhet
Felaktig/Missvisande uppgift i marknadsföring : :6 Marknadsföring utan delägares uppdrag :8 Marknadsföring utan skriftligt.
Fastighetstaxering i Sverige Allmänt Regelverket Arbetsgång
Nordiska kommunala chefsrevisorskonferensen Helsingfors 18 – 21 augusti STADSREVISIONEN SIDAN 1.
Tillbyggnad småhus När krävs bygglov? Förutsättningar för bygglov
Nytt från Sveriges Kommuner och Landsting
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Utvärdering av samverkansprojektet Linköping City •Syftade till att utvärdera samarbetet mellan Linköpings kommun, Cityföreningen och Cityfastighetsägarna.
Sociala medier idag – några synpunkter Peter Höglund.
Kulturmiljöfrågor i PBL
Hearing södra skärgårdens infrastruktur Utan en fungerande infrastruktur försvåras möjligheterna till en levande skärgård.
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Träffpunkter för äldre i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall
Granskning av handikappanpassning Sunne kommun juli 2012.
Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland
8 kap PBL Krav på byggnadsverk m m
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
§ 41 Räddningstjänstlagen
Proposition 2009/10:170 En enklare plan- och bygglag
Stora additionstabellen
Strandskydd och miljöpolitik
Handläggning enligt SoL
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Karlskrona Hemtjänst.
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Ny strandskyddslagstiftning
Tillsynsplan Gällivare kommun
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Reseproduktion och försäljning
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
HANDLÄGGARDAG OM EKONOMISKT BISTÅND
Advokat Anders Linnerborg
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Skyltar, tillstånd och tillsyn
Offentlighet och sekretess
Livcykelanalys Stefan Olander Tekn. Dr. Avdelningen för Byggproduktion
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Kompensationsåtgärder för natur och rekreation
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Boverket Byggregelenheten
Ledningar i kommunägd mark
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Boverkets Allmänna råd 2008:1, Buller i planeringen…….
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Tillgänglighet som diskrimineringsgrund Regionjurist: Sanna Othman
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Tillgänglighet i fysisk planering 12 november 2014 Välkommen d.
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Om regler, ny vägledning och webbutbildning Yvonne Svensson, rättschef Cathrine Engström, projektledare.
Planenhetens uppdrag bostäder och arbetsplatser till ”Ett ökat tempo i bostadsbyggandet får inte innebära att vi ger avkall på vare.
Kvalitetsarbete.
På gång hos Vattenmyndigheterna
”Stärkt ställning för hyresgäster” SOU 2017:33
Presentationens avskrift:

ENKELT AVHJÄLPTA HINDER – Hur enkelt är det? Kommunal-Tekniska Föreningen 2008-02-07 Benny Hunemark benny.hunemark@jonkoping.se

21 a § I byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser skall enkelt avhjälpta hinder mot lokalernas och platsernas tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga undanröjas i den utsträckning som följer av föreskrifter meddelade med stöd av denna lag. Lag (2001:146).

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser; Allmänt 1 § Denna författning innehåller föreskrifter och allmänna råd till 17 kap. 21 a § plan- och bygglagen (1987:10), PBL, om krav på undanröjande av enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser. Föreskrifterna 2 § Föreskrifterna gäller – befintliga lokaler dit allmänheten har tillträde (publika lokaler), – befintliga allmänna platser (allmänna platser).

De allmänna råden 3 § De allmänna råden innehåller generella rekommendationer om tillämpningen av föreskrifterna i denna författning och i huvudförfattningarna och anger hur någon kan eller bör handla för att uppfylla föreskrifterna. Det står dock den enskilde fritt att välja andra lösningar och metoder, om dessa uppfyller föreskrifterna. De allmänna råden kan vara sådana regler som skall främja en enhetlig tillämpning av en viss författning eller som skall bidra till utveckling i en viss riktning av praxis men som inte formellt binder den som råden är riktade till. Terminologi 4 § Termer som inte särskilt förklaras i huvudförfattningarna eller i dessa föreskrifter, har den betydelse som anges i Tekniska Nomenklaturcentralens publikation Plan- och byggtermer 1994, TNC 95.

Enkelt avhjälpta hinder 5 § Föreskrifterna i 6-18 §§ gäller endast om de hinder som skall undanröjas är enkelt avhjälpta. Med enkelt avhjälpta hinder avses sådana hinder som med hänsyn till nyttan av åtgärden och förutsättningarna på platsen kan anses rimliga att avhjälpa. De ekonomiska konsekvenserna får inte bli orimligt betungande för fastighetsägaren, lokalhållaren eller näringsidkaren. Publika lokaler 6 § Fysiska hinder i form av mindre nivåskillnader, tunga dörrar och felaktigt placerade eller felaktigt utformade manöverdon skall undanröjas. 7 § Hinder i form av bristande kontrastmarkering och bristande varningsmarkering skall undanröjas. 8 § Hinder i form av bristande skyltning och brister i ljudmiljön skall undanröjas.

9 § Hinder i form av bristande eller bländande belysning skall undanröjas. 10 § Hinder i form av brist på och bristande utformning av balansstöd skall undanröjas. 11 § Hinder i form av brister i utformning och placering av fast inredning skall undanröjas. 12 § Fysiska hinder såsom mindre nivåskillnader, ojämn markbeläggning, svårforcerade ränndalar och trottoarkanter skall undanröjas. 13 § Hinder i form av bristande kontrastmarkering och varningsmarkering skall

14 § Hinder i form av bristande skyltning skall undanröjas. 15 § Hinder i form av bristande eller bländande belysning skall undanröjas. 16 § Hinder i form av brist på och bristande utformning av balansstöd skall undanröjas. 17 § Hinder i form av bristande utformning av biluppställningsplatser för handikappfordon skall undanröjas. 18 § Hinder i form av brister i lekplatsers utformning eller utrustning skall undanröjas.

”I byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser skall ägaren av byggnaden eller platsen undanröja enkelt avhjälpta hinder mot lokalernas och platsernas tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga när de uppkommer. Vid bedömningen av om hinder är enkelt avhjälpta ska hänsyn tas till förutsättningarna på platsen och den nytta som personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga har av att hindren undanröjs. Om det föreligger betydande praktiska skäl mot att undanröja enkelt avhjälpta hinder när de uppkommer får hindren undanröjas senare. Enkelt avhjälpta hinder behöver inte undanröjas om de ekonomiska konsekvenserna för ägaren blir orimligt betungande. Med lokaler dit allmänheten har tillträde avses privat och offentligt ägda lokaler som i inte obetydlig omfattning riktar sig till eller används av allmänheten. I föreskrifter meddelade med stöd av denna lag får närmare anges i vilken utsträckning som hinder ska undanröjas och under vilka förutsättningar undanröjande får senareläggas.”

Så här gör vi i Jönköping Inlämnade anmälningar - Register - Anmälan + brev till fstgh-ägaren Inf. till fastighetsägare - Möte med Fstgh-ägarföreningen - Möte med Fstgh-ägarför. medlem. - Broschyrer från Boverket och HSO

Stadskärneförnyelse Östra centrum! Mål: Skapa en stark och attraktiv stadskärna! - Ökad kvalitet - Ökad lönsamhet - Stor mångfald - God miljö

ENKELT AVHJÄLPTA HINDER

Stadsbyggnadsnämnden Ledningsgrupp: Jenny Larsson (PL) Carina Lundeholm Magnus Olsson Ralf Ekblad Matias Benér Klas Friberg Referensgrupp: Alla aktiva parter Destinations- utveckling Kultur och upplevelser Hållbara kommunikationer Varu- distribution Stadsrummens innehåll och utformning Enkelt avhjälpta hinder Samordning av vardagslivet

ENKELT AVHJÄLPTA HINDER – ETT TILLGÄNGLIGT CENTRUM Arbetsgrupp: Stadsbyggnadskontoret, Benny Hunemark, Projektledare Fastighetsägareföreningen, Pier Skörd Fastighetsägare, Ralf Ekblad HSO, Christer Svenningsson Jönköpings City AB, Jesper Steén Landstinget, Ewa Timén Fritidsförvaltningen, John-Erik Hagström Tekniska kontoret, Lennart Angselius Stadsbyggnadskontoret, Lisa Stalin

Informationskampanj, enkät till allmänheten Informationsmöte med alla fastighetsägare inom Ö Centrum Informationsmöte med alla näringsidkare inom Ö Centrum Inventering och åtgärdsförslag EAH på allmän platsmark Invent. och åtgärdsförsl EAH vid entréer till allmänna lokaler Studiebesök i Sverige och Danmark

Formulera förslag till åtgärder till 28 mars 2008 Slutligt förslag till åtgärder maj 2008 Åtgärdas under 2008