Hur kan samverkansprojekt utformas

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Nulägesanalys genom frågor
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Barnanpassad utredning
Staten och det civila samhällets organisationer
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Källbystugans kvalitetsarbete
Beredningen för integration och mångfald
Utvärderingens resultat. Både förutsättningar och individuella aspekter har betydelse för hållbarhet • Förutsättningar i form av: • krav i arbetet • relation.
Lärande nätverk och innovativ kompetensutveckling
Ett arbete med att etablera
Att arbeta praktiskt.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Våga vara chef - en trestegsutbildning för chefer och ledare
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Integration och mångfald –
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Presentation Jämte, Estland, Västerbotten, Stockholm.
© Copyright APeL Att utveckla tillsammans - om kritiska faktorer i projektarbete Projektkontakt Mora
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Att få rätt saker att hända
I en professionell verksamhet utgör samverkan en del av uppdraget.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Välkommen till ESF:s seminarium
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Lära Använda Testa 1 september 2013 – 31 augusti 2014 Offentliga tjänster - Lokalt - Regionalt - Nationellt Internetfonden – Regionförbundet Kalmar län.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Maria Jansén Länsmuseernas samarbetsråd, Länsstyrelserna och Riksantikvarieämbetet.
Överenskommelse om samordning kring barn
Lärande i arbetslivet. kombinerar ett individuellt och ett organisatoriskt perspektiv syftar till att utveckla en individuell förmåga att ta kontroll.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Kunskapsöverföring och kunskapsutveckling Erfarenheter från Uppsala stadsbibliotek.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Att lära sig att analysera
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Samverkan – hindrande och främjande förhållanden Örebro 27 januari 2012 Berth Danermark
Handlingsplan, ännu bättre service Vi vill bli ännu bättre! Vi ska bli ännu bättre!
Utbildningen till kunskapsutvecklare inom Begripsamprojektet En utbildning om hur man kan påverka kognitiv tillgängligheten till produkter, tjänster och.
Samverkan – stöd och utmaning Trollhättan Susanne Rolfner Suvanto - SKL.
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Håkan Gille Kunskap till praktik 2010 Samverkan främjande och hindrande faktorer (Berth Danermark)
Etik och ledarskap.
Vad är identitet?.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Workshop Arbetsplatslärande.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Presentationens avskrift:

Att förändra tillsammans Samverkan som verktyg i jämställdhets- och mångfaldsarbete Hur kan samverkansprojekt utformas? Vilka är möjligheterna och fallgroparna när olika organisationer ska arbeta tillsammans? Stockholm 2013-09-17

Jämställdhets- och mångfaldsarbetets förutsättningar Hög grad av osäkerhet och hög grad av konflikt (Matland 1995) Osäkerheten/öppenheten är positiv i och med att den öppnar upp för nya lösningar Kombination av styrning/struktur och delaktighet viktig (Lindholm et al 2011)

Varför arbeta gemensamt? Uppnå resultat som man inte kan få var för sig Bättre resursutnyttjande Lärande (tänka nytt, få distans) Utveckling (lösa komplexa problem, flera aktörer, organisationer, olika sektorer)

Hur arbeta tillsammans?

Vad ska samarbetet fokusera? Den egna organisationen -representation, karriärvägar, diskriminering internt -verksamhet -mm Målgrupp/tjänster/service -kunder/klienter -olika behov och förutsättningar Samhällsproblematiken -Diskriminering och ojämlikhet på samhällsnivå -övergripande politiska målsättningar

Vilka samverka med? RFSL Storstockholms brandförsvar (SSBF) Svensk Bevakningstjänst (SBT) Organisationsform Intresseorganisation Kommunal verksamhet Privat företag Verksamhetsinriktning Utbildning och Opinion Räddningstjänst Säkerhetstjänster Mål med deltagande i Mervärt Främja diskrimineringsfrågor, öka kunskapen hos andra aktörer, utveckla egen verksamhet Öka kunskaper, förankra arbetet och skapa legitimitet i organisationen Nyckelord Nya utbildningskoncept, målgrupp Kompetens , Rekryteringsvägar, representation, demokrati Nöjda kunder, värdegrund, uppförandekod Hur vi uppför oss mot varandra Vinster med samverkan Ny kunskap; ny typ av verksamhet, obligatoriskt arbete, motstånd, alla diskrimineringsgrunder Ny kunskap, , Ökad medvetenhet, legitimitet Ny kunskap, ökad medvetenhet, legitimitet

Resultat Flertalet positiva till samarbete Bra med påtryckning utifrån Samarbetet har hittills varit begränsat Att gå från utbildning till handling stor utmaning Skillnaderna mellan organisationerna påverkar möjligheterna till samarbete och lärande.

Samverkan kan leda till:  Nya förståelseer av problem och lösning t ex hur genus opererar i den egna organisationen tex skillnaden mellan räddningstjänsten, polisen, bevakningstjänst i villkor för kvinnor vad som är målet för jämställdhets- och mångfaldsarbetet tex skillnaden mellan att se jämställdhet/mångfald som en arbetsplats/personalfråga och att se det som kopplat till verksamhet/kunder/medborgare Bättre möjlighet att se den större kontexten, dvs hur ojämlikhet på arbetsplatsen hänger ihop med och påverkas av andra faktorer samt hur arbetet kan bidra till målsättningar som är ”större” än den egna situationen nya och innovativa lösningar om ett lärande/utvecklingsstödjade miljö finns, tex högt i tak, möjlighet att testa nya antaganden/lösningar ex nya metoder för dörrforcering i Lund Bättre förutsättningar för lärande öppnar upp slutna organisatoriska enheter/ökad synlighet/problematiserar antagandet att ”vi är så unika och det är svårt att förändra” Ökat informationsflöde både mellan och inom organisationer Ökad stöd för förändringsarbetet minskat motstånd genom att legitimiteten för frågorna ökar ökad synlighet för frågorna yttre tryck genom gemensamma beslut, synlighet, gemensam uppföljning och utvärdering

Svårigheter Långsam process att nå gemensamma målsättningar och synsätt Lagstiftning, olika ansvarsområden och riktlinjer kan minska handlingsutrymmet Kulturella skillnader Skillnader i synen på medborgarna och brukare, klienter, kunder. Skillnader i språkbruk och värderingar Olika professioner/yrken kan leda till revirtänkande

Lika barn leka bäst? Lika förutsättningar Lika förändringsstrategi Olika förutsättningar Olika förändringsstrategi

Vilka samverka – samarbeta med? Samma verksamhet men kommit längre ”Ska jag vara jättetråkig så skulle jag säga att man naturligtvis ska välja samarbetspartners efter hur långt de kommit i arbetet. Vilka har dragit flest slutsatser och har mest att visa. Samt om kan vi relatera till dig. Att skaffa samarbetspartners som befinner sig i en annan verklighet än en själv som pratar helt annat. Då är det svårt att dra några slutsatser.” ”Absolut tycker jag det [att samarbetet bidragit i arbetet] jag vill ta upp polisen och försvaret. Jag tycker att både försvaret och polisen genom sin begränsade medverkan i det här har stimulerat mig personligen till att få argument för att det går. De ligger några år före.”

Olika förutsättningar ger nya infallsvinklar ”Däremot hade det kanske varit en intressant sak att vi kört det med sjuksystrar. Att vi kört könsblandade grupper och kanske fått intressantare diskussioner.” Att komplettera varandra i olika avseenden ”Det är väl där man kompletterar varandra. Det man inte själv har och vill ha hjälp med, det man inte har så mycket av men vill ha mer av vid tillfället.”

 Hög kompetens i frågan ”RFSL i synnerhet, andra verksamheter i allmänhet ger oss ett nytt sätt att tänka. RFSL är oerhört duktiga i frågor där underrepresenterade grupper hos oss löper större risk att bli diskriminerade i samhället. Utifrån det perspektivet har RFSL varit bra, de är den bästa samverkanspartner när det gäller kompetensen. I framtiden hoppas jag på fortsatt relation med RFSL och att kunna nätverka vidare.”

Olika verksamhet, samma mål ”Jo när vi kommer ut och vi ser brandmän så är de efterfrågade, man har ringt efter oss och vi kommer och man ser att vi får hjälp av dem. När vaktbolaget är ute på stan, som ses de som några som kommer då det är stökigt, som kommer och som man inte gillar, så det är ganska så olika attityder i utgångsvärdena. […] Vad som är gemensamt är det här att vi får bredare kunskap om HBT frågorna genom RFSL det har varit viktigt.”

Diskussionsfrågor 1. Vilka erfarenheter har ni av samarbete kring jämställdhets- och mångfaldsarbetet? Kan det vara en hjälp i det egna arbetet? 2. Vilka möjligheter ser ni? Hur kan svårigheterna hanteras? 3. Vem är en bra samverkanspartner för Räddningstjänsten och varför?

Lär- och utvecklingsprocesser TILLIT JÄMLIKA RELATIONER TID OCH RESURSER EXTERNT STÖD Att starta en lärprocess Att lära ”på djupet” Handling och fortsatt utveckling Att bryta vanemönster Att definiera problemet Att analysera Att se helheten Att pröva i praktiken Att utvärdera Tillit Tid och resurser Jämlika relationer Externt stöd RESULTAT OCH EFFEKTER