VAD ÄR FFC? En intresseorganisation som samordnar och stöder medlemsförbundens mål och verksamhet Arbetet bygger på medlemmarnas och de förtroendevaldas.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
Advertisements

Landsorganisationen i Sverige =LO
AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Löneförhandlingar i Sverige
Det här är Jusek Akademiker- förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare.
Mitt jobb & Min karriär.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Kollektivavtalet.
Kommunikationsplattform Bildandet av en norrlandsregion
EN GEMENSAM EUROPEISK INTEGRATIONSPOLITIK – I SVERIGE?
Täckningsgrad kollektivavtal – alla arbetsplatser
Organisationsarbetet inleds
Det Fackliga Löftet Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller lägre lön än det vi nu lovat varandra.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Lagar och regler på arbetsmarknaden.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
Omställningsfonden & KOM - KL
Industrifacket Metall sid 1 Kvänums Verkstadsklubb.
Resultaten av expertbedömningen av stadsregionernas planer.
22 augusti 2014 Slide N° 1 8 april 2009 Bild nr 1 Urbact-sekretariatet URBACT II 2007–2013 EU-program för territoriellt samarbete om integrerad och hållbar.
Mattias Johansson, Tullbroskolan, Falkenberg –
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår organisation.
Regional tillväxt- och innovationspolitik Claes Norell
LANDSTINGSDIREKTÖRENS STAB Regional utveckling BILD 1 Resultat av enkät till landstingspolitiker
Aktuella frågor på EU-nivå
UNIONEN - tillgänglighet under semestern 2014
Mervärden av internationellt samarbete Vär(l)den i Västerbotten 24 januari 2013 Lisa Hörnström Senior Research Fellow Nordregio.
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Ungdomspolitiken i Sverige Ansvar nationellt: Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Ungdoms- och folkrörelseenheten Ungdomsminister: Nyamko Sabuni.
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
De fem viktigaste fackliga frågeområdena var Anställningstrygghet 2.Löner 3.Skydd mot inkomstförlust 4.Arbetsmiljö 5.Jämställdhet.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Kommunals Värdegrund och Vision. Visionen Kommunal känner inga gränser för kampen. Kommunal med många olika medlemmar är en stark kraft i utvecklingen.
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Vägar till en jämlik hälsa
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen. Håll koll på lönen Lönestatistik Rådgivning Rätt till årlig lönerevision.
Omvärldsreflektion Industrins förhandlingar Ekonomiskt läge.
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Jusek Ett lönsamt medlemskap
Medlemskapets värde Ett förbundsgemensamt initiativ av medlemsförbunden och TCO Bakgrundsinformation använd vid TCO-rådsmöten hösten 2007.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Informatören ”Att förmedla information till olika grupper i samhället. Beslutsfattare,allmänhet och myndighet.
VAD TÄNKER FINLÄNDARNA OM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA SERVICE OCH DESS FRAMTID?
SNART BÖRJAR DET. VÄLKOMMEN Landstingsfullmäktigeledamöter Beredningsledamöter Ledamöter i Patientnämnden Revisorer Övriga.
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
#hyväätyötäSuomi.
#hyväätyötäSuomi. Finlands ekonomi har stagnerat.
VI är på väg mot en ny centralorganisation 2 > Vi blickar mot 2020-talet och framåt. Vi grundar en centralorganisation för framtiden – samtidigt.
VI är på väg mot en ny centralorganisation 2 > Vi blickar mot 2020-talet och framåt. Vi grundar en centralorganisation för framtiden – samtidigt.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
KONKURRENSKRAFTSAVTALET FÖRHANDLINGSRESULTATET
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
”Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill.
Bra villkor för akademiker i staten
Presentationens avskrift:

VAD ÄR FFC? En intresseorganisation som samordnar och stöder medlemsförbundens mål och verksamhet Arbetet bygger på medlemmarnas och de förtroendevaldas medverkan och gemenskap En expert på arbetsmarknaden och arbetslivet En reformrörelse i samhället En tillförlitlig avtals- och samarbetspartner

VAD ÄR FFC? I en föränderlig nationell och internationell omvärld garanterar FFC sina medlemsförbund möjligheten att se till att medlemmarnas arbetsvillkor följer minimikraven i avtalen grundläggande rättigheter och trygghet i arbetslivet lönebaserad social trygghet en kanal för påverkan i arbetslivet och samhället

Yrkesmän behövs alltid. ”Fackföreningsrörelsens viktigaste uppgift nu och framdeles är att driva medlemmarnas intressen och försvara dem vid behov. Rörelsen skall också övervaka avtalen och spelreglerna inom sitt fält.” Yrkesmän behövs alltid.

FFC:s verksamhetsidé FFC-fackets uppgift är att främja välfärden, utkomsten och förbättrad delaktighet samt samhällelig rättvisa för dem som arbetar

FFC:s mål Ett arbetsliv som bygger välfärd Ett starkt avtalssamhälle Full sysselsättning Ett täckande socialskydd och kvalitativa välfärdstjänster En stark organisatorisk handlingskraft

Allt arbete är värdefullt. ”Jag anser att fackförbundet skall stå stadigt på den arbetandes sida och motarbeta arbetsgivarsidans finter in i det sista.” Allt arbete är värdefullt.

Ett arbetsliv som bygger välfärd Mänskliga rättigheter i arbetslivet Fler och bättre jobb Ett gott arbete skapar produktivitet ock kvalitet Inlärning i arbete en del av vardagen på arbetsplatserna Ett meningsfullt arbete ger ökat välmående Sunda och flexibla arbetstider

Mänskliga rättigheter i arbetslivet Rätt till arbete Rätt till en lön som tryggar utkomsten Rätt till jämlikt bemötande Rätt till trygga arbetsförhållanden Rätt till ett arbete som utvecklar yrkesskickligheten och möjligheter att påverka arbetet Rätt att organisera sig i ett fackförbund samt rätt att förhandla och rätt att strejka

Målet är full sysselsättning Den ekonomiska politiken bör stöda en stabil och hållbar ekonomisk tillväxt samt sysselsättningen Kvalitet och effektivitet i arbetskraftspolitiken Yrkesexamen för alla Alla har rätt till ett arbetsliv utan diskriminering Näringspolitiken ger nycklar till tillväxt

”Om jag fick bestämma skulle mitt fackförbund vara ett sådant som på riktigt håller koll på mitt och mina arbetskamraters arbetsavtal, utan att pruta på säkerheten i arbetet.”

Ett starkt avtalssamhälle Den avtalspolitik FFC bedriver baserar sig på gemensam verksamhet Löneuppgörelserna bör förbättra köpkraften Arbetsavtalslagen måste trygga arbetslivets grundrättigheter FFC deltar aktivt i den europeiska fackföreningsrörelsens arbete

Trygghet och tjänster Socialskyddets omfattning bör förbättras Nivån på och finansieringen av arbetspensionerna bör tryggas Arbetskraftsservicen bör förbättras En hållbar linje för förlängningen av arbetskarriärerna Smidiga familjeledigheter Skillnaderna i hälsa bör minskas

1907 Finlands Landsorganisation grundas 1917 Finland blir självständigt, lag om 8 timmars arbetsdag 1922 Lag om arbetsavtal, semester 4 – 7 dagar 30-talet Folkpensionslagen, semester 5 – 12 dagar 40-talet Kollektivavtals- och förtroendemannasystem, arbetsdomstolen, barnbidrag 50-talet Generalstrejk, 45 timmars arbetsvecka 60-talet Pensionslagarna APL och KaPL, sjukförsäkringslagen, övergång till 40 timmars och fem dagars arbetsvecka, avtal om semesterlön, första inkomstpolitiska helhetslösningen: Liinamaa I 70-talet Minimilön, semesterpremie, sju månaders moderskapledighet, vintersemester, lag om företagshälsovård, lag om samarbete inom företag 80-talet Lagar om studieledighet, jämlikhet, föräldraledighet och vårdledighet 90-talet Snuttarbetarnas ställning förbättras, yrkesutbildningspenning, alterneringsledighet, arbetstidslag 2000- Minimiarbetstid fyra timmar, pensionsreform, lag om beställarens ansvar, reform av samarbetslagen, omställningsskyddet, reform av semesterlagen

”Jag önskar att facket står som en enad front och att kollektivets styrka är lika magisk i framtiden.”

FFC – för en miljon människor 1 038 000 FFC:are 100 000 aktiva 21 medlemsförbund c:a 2 900 fackavdelningar c:a 110 lokalorganisationer 13 servicepunkter runtom i landet, representant på Åland sammanlagt 1 500 anställda i förbunden och FFC 100 anställda på FFC

FFC är förbundens förbund Industriförbunden Transportförbunden Metallarbetarförbundet Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT Pappersförbundet Luftfartsunionen Trä- och Specialbranschernas förbund Finlands post- och logistikunion PAU Byggnadsförbundet Järnvägstjänstemannaförbundet Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL Fackförbundet för kabinpersonal i Finland – SLSY Elbranschernas fackförbund Finlands Sjömans-Union FSU TEAM Industribranschernas fackförbund Lokmannaförbundet Förbunden inom den privata servicesektorn Handelsbranschens föreståndarförbund* Journalistförbunden Servicefacket PAM Allmänna Journalistförbundet Finlands Musikers Förbund Finlands Socialdemokratiska Journalistförbund SSSL Teater- och mediearbetarna Teme *medlem via i Servicebranschens Union PaU Förbunden inom den offentliga sektorn Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL Sparproffsens samorganisation JHL JHL:s organisationsanslutna förbund: Underofficersförbundet, Sjöbevakningsförbundet, Tullförbundet ja Fängelsefunktionärernasförbund

Vilka är FFC:arna? Det finns sammanlagt 1,038 miljoner FFC:are I industrin 450 525 (43 %) I den privata servicesektorn 248 381 (24 %) I den offentliga sektorn 238 861 (23 %) I transportsektorn 100 106 (10 %) 170 000 under 30 år 482 039 kvinnor och 556 360 män FFC:s män och kvinnor MÄN KVINNOR Privata servicesektorn 24 % 76 % Industrin 77 % 23 % Offentliga sektorn 32 % 68 % Transportsektorn 72 % 28 % Medelförtjänst (€/mån) 2 810 € 2 438 €

MEDLEMSANTAL 1.1.2013 FACKFÖRBUND SAMMANLAGT Kvinnor % Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT 50 582 11 Luftfartsunionen 3 712 25 JHL ry (Tulliliitto, Rajaturvallisuusunioni, Vankilavirkailijain liitto VVL, Aliupseeriliitto, Raideammattilaisten yhteisjärjestö) 238 861 68 Handelsbranschens föreståndarförbund 7 655 67 Metallarbetarförbundet 152 476 18 Servicefacket PAM 229 811 78 Pappersförbundet 39 665 24 Finlands post- och logistikunion PAU 29 593 50 Trä- och specialbranschernas förbund 37 534 23 Byggnadsförbundet 88 909 7 Järnvägstjänstemannaförbundet 1 220 54 Finlands Livsmedelarbetareförbund SEL 36 237 58 Finlands Elitidrottater Union 3 216 Fackförbundet för kabinpersonal i Finland SLSY 1 875 89 Finlands Shömans-Union 9 841 41 Finlands Musikers Förbund 3 331 32 Finlands Socialdemokratiska Jounralistförbund SSSL 347 31 Elbranschernas fackförbund 35 615 4 TEAM Industribranschernas fackförbund 60 089 48 Teater- och Mediearbetarna TeMe 4 368 64 Lokmannaförbundet 3 283 1 Allmänna Journalistförbundet 179 38 TOTALT 1 038 399 46 FACKFÖRBUND SAMMANLAGT Kvinnor % Allmänna Journalistförbundet 178 37 Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT 51 141 11 Byggnadsförbundet 86 945 7 Elbranschernas fackförbund 33 524 4 Fackförbundet för kabinpersonal i Finland - SLSY 1 906 89 Finlands Livsmedelarbetareförbund SEL 37 084 58 Finlands Musikers Förbund 3 418 32 Finlands post- och logistikunion PAU 30 506 50 Finlands Sjömans-Union 9 596 41 Finlands Socialdemokratiska Journalistförbund SSSL 349 31 Handelsbranschens föreståndarförbund 7 540 53 JHL sammanlagt (inkl. Fängelsefunktionärer, Sjöbevakning, Tull, Underofficerare, Spårproffs) 239 470 68 Järnvägstjänstemannaförbundet 1 319 54 Lokmannaförbundet 3 234 1 Luftfartsunionen 3 680 25 Metallarbetarförbundet 156 036 19 Pappersförbundet 40 695 24 Servicefacket PAM 225 294 78 TEAM Industribranschernas fackförbund 61 452 48 Teater- och Mediearbetarna Teme 4 298 64 Trä- och specialbranschernas förbund 38 999 TOTALT 1 036 664 46

De viktigaste skälen till medlemskap i facket Lönegaranti och anställningsskydd: 45 % Arbetslöshetsskydd: 30 % KÄLLA: Enkät om åsiktsklimatet på arbetsmarknaden, våren 2012

FFC i regionerna FFC:s regionala och lokala verksamhet Främjar samarbetet mellan fackförbunden och ombudsmännen Främjar den fackliga organiseringen Påverkar regionalt och i samhället

Regionernas FFC Östra Finlands distrikt: Södra Finlands distrikt: Joensuu, Kuopio och S:t Michel Södra Finlands distrikt: Helsingfors, Lahtis och Villmanstrand Sydvästra Finlands distrikt: Björneborg och Åbo Västra Finlands distrikt: Jyväskylä, Tammerfors och Vasa Norra Finlands distrikt: Rovaniemi och Uleåborg Åland, en representant

FFC och de unga 170 000 medlemmar under 30 år Ungdomsansvariga Syftet att koordinera fackförbundens ungdomsarbete, ta ställning och bereda ärenden som särskilt berör de unga De ungas egen tidning ”Arvo” De ungas regionala aktionsgrupper JobDax, ungdomsbilaga till Löntagaren

”Förr marscherade vi på gator och torg med fanor och fanfarer ”Förr marscherade vi på gator och torg med fanor och fanfarer. Det är kanske ändå inte enda sättet att påverka och synas där man skall.”

Medborgarorganisationen FFC Finlands största kvinnoorganisation Finlands största invandrarorganisation

Organisationsgraden och kollektiv-avtalens täckningsgrad i EU-länderna 2008 *2007 ’2006

Det FFC-anslutna fackets struktur Kongress Fullmäktige Styrelse Arbetsutskottet Expert- och projektgrupper Forum En representant per påbörjade 3000 Personmedlemmar företrädare för arbetsplatserna 18 företrädare för förbunden, ordförande och vice ordförande från FFC 4 företrädare för olika branscher 22 grupper 2 forum Faa Fackförbunden (21) FFC:s regionorganisation landskapsgrupper (13) distrikt (5) med lokala centraler (13) Förbundens distrikt/regioner Fackavdelningar (2 900) Arbetsplatser Förtroendevalda (c:a 100 000) FFC:s lokalorganisationer (110) medlemmar = fackavdelningarna

FFC:s organisation FACKFÖRBUNDEN KONGRESSEN FULLMÄKTIGE STYRELSEN Arbetsutskottet FFC:s byrå Branschdelegationer Expertutskott

Arbetsmarknadsparterna FFC och dess medlemsförbund Finlands Näringsliv EK och dess medlemsförbund Kommunala Arbetsmarknadsverket STTK och dess medlemsförbund Staten Statens Arbetsmarknadsverk Akava och dess medlemsförbund Kyrkans Arbetsmarknadsverk

FFC internationellt Internationella Fackliga Samor-ganisationen IFS Målet är att trygga arbetslivets grundrättigheter och att förbättra arbetarnas situation i alla länder Solidaritetsprojekt (SASK) Bevakning av arbetarnas intresse i EU-frågor Samarbete i Östersjö området ILO Internationella arbets-organisationen Finlands Fackförbunds Solidaritetscentral SASK OECD:s rådgivande kommitté TUAC Europas Fackliga Samorganisation EFS FFC:s, STTK:s och Akavas gemensamma EU-representation i Bryssel FinUnions NFS Nordens Fackliga Sam-organisation

”Styrkan i fackföreningsrörelsen finns på arbetsplatserna.” Tack!