Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
Advertisements

Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Skola och arbetsliv i samverkan
Ungdomar utanför gymnasieskolan
Vad är på gång inom gymnasieskolan? Elevstatistik 2012/13 Gymnasieingenjörsutbildningen - uppföljning - översyn Teknikprogrammet.
Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Syftet med uppdraget Att under åren planera och genomföra systematiska utvecklingsinsatser inom ämnesområdena.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Kartläggning av lärande på arbetsplats
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kvalitetssäkring Struktur och organisation
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Nykvarns kommun Bidragsmöjligheter Januari Strukturfondspartnerskapen •Förbättra tillgängligheten och öka förutsättningarna för regionförstoring.
Supported employment inom gymnasiesärskolan
Gymnasieskola i förändring – med fokus på yrkesutbildningar Nordisk mötesplats 13 november 2013.
Uppföljning och utvärdering arbetsmarknadsinsatser
G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor.
Plug In - europeisk satsning för enskilda framgångar.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
17 december Dolda kunskaper 17 december
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Lärlingsutbildning ”-Nu höjer vi yrkesutbildningarnas kvalitet. Att eleverna utbildas på arbetsplatserna ger duktiga yrkesarbetare med moderna kunskaper.”
Vad skiljer APL från APU??
Samverkansinsats Trampolinen
Europeiska socialfonden
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Lokal Arbetsförmedling
Ann-Britt Åsebol Riksdagsledamot sedan 2010 Bakgrund som lärare, skolledare, lärarutbildare Startat frigymnasium Arbetar i socialförsäkringsutskottet.
Samverkan skola-näringsliv. Syfte: ge eleverna insyn i framtida arbetsmiljöer ge eleverna insikter i yrkesval och utbildningsval höja motivationen och.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Disposition och utgångspunkter
Uppdrag validering Björn Scheéle
Gymnasial lärlingsutbildning »Bakgrunden till Skolverkets förslag till Gy-lärling? » Hur kan förslaget bli framgångsrikt för alla elever i gymnasieskolan.
1 4e året på Teknikprogrammet Regionförbundet Östsam svarar på remiss senast den 31 maj -Införande av försöksverksamhet från hösten 2011, T4 -4e året bygger.
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Regional.
Nya föreskrifter och allmänna råd
1 Ny gymnasieskola GY De viktigaste förändringarna 18 nationella program Yrkesprogram - högskoleförberedande program Nya strukturer och ämnen Lärlingsutbildning.
Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Information och idéutbyte.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING - nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv Teknikcollege Östergötland
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
I Gymnasieförvaltningen Mölndals stad I I Kvalitetsredovisningar i dagsläget Ett led i den.
Sv Att bedöma utländska kvalifikationer En växande verksamhet NUAK-konferensen Lars Petersson.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Gy 2011 Anders Johansson.  Preparandutbildning 2834  Programinriktat individuellt val3141  Yrkesintroduktion3405  Individuellt alternativ5524  Språkintroduktion7586.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Film ….
Vad är allmänna råd? En del av Skolverkets regelgivning (normering) för tillämpning av skolans författningar. Allmänna råd tas fram om man upptäcker.
Vad vet ni om Vård och Omsorgscollege?
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Fokus Yrkesutbildning VO
Skolsamverkan - Göteborg.
Arbetsplatsförlagt lärande
Tidigare granskningar
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Lärlingsvux 2018 Dialogmöte
Personen från Skolverket
Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen?
Tanum
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Workshop inför eventuell projektansökan till ESF
Presentationens avskrift:

Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina Pontis, Skolverket

Yrkesintroduktion Ett av fem introduktionsprogram för elever som inte är behöriga till de nationella programmen En yrkesinriktad utbildning som ska underlätta för eleverna att etablera sig på arbetsmarknaden eller studera vidare på ett yrkesprogram Individanpassad utbildning Ska innehålla arbetsplatsförlagd lärande eller praktik Kort historik om individuella program – syfte att leda till fortsatta studier, stor andel avhopp, Elever med mycket låga meritvärden har visat sig ha små möjligheter att klara utbildningen och fullföljer den i liten utsträckning. Elever med ofullständiga gymnasiebetyg har mycket svårare att etablera sig på arbetsmarknaden än elever med en fullständig gymnasieutbildning. Syftet med skärpningen är att motverka att elever med bristande förkunskaper tas emot på program och misslyckas med att tillgodogöra sig och fullfölja utbildningen. Regeringen bedömer att det bör finnas individanpassade utbildningsalternativ för elever som är obehöriga till ett nationellt program. Dessa ska vara tydliga och ha som utgångspunkt att olika målgrupper har olika behov. ökad tydlighet genom att de ungdomar som är obehöriga till ett nationellt program, som önskar en utbildning inom gymnasieskolan med ett huvudsakligen yrkesinriktat innehåll, får särskilda studievägar. Yrkesintroduktion ska huvudsakligen innehålla yrkesutbildning. Den kan innehålla karaktärsämnen och kurser från gymnasieskolans nationella yrkesprogram eller annan yrkesutbildning. Yrkesintroduktion bör innehålla arbetsplatsförlagt lärande eller praktik.

Statistik Antal elever i yrkesintroduktion 2012: 3 384. 64 % män

Bakgrund till uppdraget Ungdomsarbetslösheten Svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden för ungdomar utan avslutad gymnasieutbildning Säkerställa kvalitet i utbildningen och hög måluppfyllelse Stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv

Uppdrag om utveckling av kvalitet i yrkesintroduktion 2013 - 2016 Kartläggning av utbildning inom yrkesintroduktion (sökbara utbildningar, praktik/apl, lokala arbetslivet m.m.) Elevernas etablering på arbetsmarknaden Fortsatta studier på yrkesprogram Kartläggning och uppföljning Dokumentation av yrkeskunskaper Utveckling av yrkesintroduktion av varierande längd Statsbidrag

Uppdrag om utveckling av kvalitet i yrkesintroduktion 2013 - 2016 Kartläggning och uppföljning Dokumentation av yrkeskunskaper Utveckling av yrkesintroduktion av varierande längd Statsbidrag Underlätta elevernas etablering på arbetsmarknaden Revidering av föreskrifter Ta fram stödmaterial om dokumentation av yrkeskunskaper

Uppdrag om utveckling av kvalitet i yrkesintroduktion 2013 - 2016 Kartläggning och uppföljning Dokumentation av yrkeskunskaper Utveckling av yrkesintroduktion av varierande längd Statsbidrag Utveckla yrkesintroduktion av varierande längd Stödja skolorna i arbetet med planering, individanpassning, kvalitetssäkring och samverkan med det lokala arbetslivet

Uppdrag om utveckling av kvalitet i yrkesintroduktion 2013 - 2016 Bidrag till skolorna för utvecklingsprojekt Minst 23 miljoner årligen under projektperioden Fokus på att öka samverkan med arbetslivet och öka måluppfyllelse Kartläggning och uppföljning Dokumentation av yrkeskunskaper Utveckling av yrkesintroduktion av varierande längd Statsbidrag

Utmaningar Heterogen grupp elever med olika behov Organisatoriska utmaningar med individanpassning Övergång till nationella program Konkurrens om arbetsplatser Varierande acceptans för utbildningen bland arbetsmarknadens parter individuella program. Skolverket 2007. en social problematik som negativt påverkar elevens skolgång - en bristande motivation, som kan ha sin grund i andra förhållanden än en social problematik, elevens svårigheter att lära, vilket kan orsakas av många olika faktorer, elever med funktionshinder, som t.ex. DAMP/ADHD och Aspergers syndrom, elever som kommit sent till Sverige från andra länder och

Frågor till de nordiska kollegorna Finns det liknade alternativa utbildningsvägar för elever i era länder? Hur värderas dessa av arbetslivet och branscher? På vilket sätt dokumenteras elevernas yrkeskunskaper för att underlätta deras etablering på arbetsmarknaden? Exempel på metoder/insatser för att stödja elever i behov av särskilt stöd i lärandet på arbetsplatsen?