Från idé till verklighet!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Agenda Vad är LEADER? Exempel på godkända LEADER-projekt
Advertisements

Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Projekt Handelsplats - Internationella affärer i Sverige
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Tillsammans leder Leader framåt…. Vad är Leader? • ” Samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden” • En del i EU´s Landsbygdsprogram.
Kort Leaderpresentation * Landsbygdsprogrammets mål
1 Regionens Internationella dag, Konsert & Kongress, 25 mars 2010 Jan Owe-Larsson, Styrelseordförande, Regionförbundet Östsam Regionförbundet Östsams internationella.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
Effektiv miljötillsyn Ett projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Partnerskap Skåne En innovativ plattform för samverkan och utveckling av ett inkluderande mottagande. För att alla som kommer till Skåne ska ha möjlighet.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Region Värmland.
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
Kulturforum Västernorrland
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 EU 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration.
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
Välkommen till ESF:s seminarium
November 2014 Stockholms läns landsting Landstingets interregionala samarbete 90 talet Samarbetsavtal med Tallinn-, Riga- och Vilnius-regionerna.
Regionalfonden Västsverige
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Botnia-Atlantica Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå maj 2008 Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
LEADER En översiktlig presentation av vad Leader är och hur Leader kan hjälpa till att utveckla landsbygden.
Vad vill vi uppnå? Hållbar stadsutveckling Insynsrådet 22 maj 2014 Anette Persson
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
Vägar till en jämlik hälsa
Utvecklingsprogram Södertörn. Vision 2020 Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm - Mälarregionen, med en halv miljon invånare, som med.
Mare Boreale - för samverkan i Bottenvikens kust- och skärgårdsområde
”Vi arbetar med att stödja dem som vill vara med och bygga morgondagens samhälle!”
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Näringslivsträff EU-programmet Interreg Sverige-Norge Ett medel för den regionala utvecklingen!
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Leader Dalsland och Årjäng
Europas mest innovativa region 2020
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Strategiska perspektiv på verksamheten
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Från projektidé till genomförande - Hur söker man projektstöd?
En avfallshantering i världsklass Avfall Sveriges satsning på export av produkter och tjänster inom avfallssektorn.
GoINN är en kraftfull satsning från Chalmers och Göteborgs universitet för att bygga samverkande innovationssystem. Projektet genomförs tillsammans.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna 50 mkr för 2007 Länsstyrelserna - ansökningar och beslut Projekt inom affärsutveckling och.
Vad är Leader Göta älv ? Ett samarbete mellan Ale, Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg för att utveckla landsbygden Skapa ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Bygd o stad i balans. Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka.
Synergier och mervärden mellan olika fonder Hur kan satsningar inom t.ex. Naturturism verka för de övergripande målsättningarna inom de andra fonderna?
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Regional Digital Agenda för Gotland. Bakgrund och syfte En digital agenda för Sverige, november 2013 Konkretisering av EU:s mål för Europa Syftet med.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Hållbar konsumtion Förstudie gällande regionala och lokala aktörers möjligheter att arbeta med konsumtionsfrågan ur ett hållbarhetsperspektiv Samarbete.
Möjlighet till Egen Kraft!
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna
Befintlig forskning om och med Resurscentra för kvinnor
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Competence Academy – Public Sector
Leader Sjö, Skog & Fjäll ”Nytänkande i fjällnära framtidsbygd för samhörighet och hållbar tillväxt” (Ditt namn)
Samverkansprojekt för bättre hälsa
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Presentationens avskrift:

Från idé till verklighet! Stöd ges till nya satsningar i Strömstad, Tanum, Munkedal, Sotenäs och Lysekil som kan förbättra förutsättningarna på landsbygden.

Prioriterade insatsområden Levande samhällen för ökad attraktivitet Besöksnäringen som tillväxtfaktor Kultur som tillväxtfaktor Engagerade barn o ungdomar som tillväxtfaktor Miljö- och energi ur ett lokalt perspektiv Entreprenörskap/affärsmannaskap

Levande samhällen för ökad attraktivitet genom etablering av mötesplatser, utveckling av landsbygdsskolor och tillvaratagande/utveckling av kulturminnen. Möjliga åtgärder: - Innovativa projekt för kostnadseffektiv drift av skolor, utan att ge avkall på kvalitet, genom samverkan med näringsliv och föreningsliv, t.ex. genom olika former för samutnyttjande av skollokalerna.  - Samarbetsprojekt som bidrar till att stärka den lokala identiteten, och utifrån ett underifrån perspektiv utveckla bygden.   - Lokalt förankrade projekt som syftar till att finna nya användningsområden för kulturhistoriskt viktiga byggnader och kulturminnen, med särskilt fokus på samarbete.

Besöksnäringen som tillväxtfaktor genom kompetensutveckling, utveckling av nya produkter och turistiska paket, infrastruktur och tjänster samt samarbetsprojekt med andra Leaderområden. Möjliga åtgärder: - Skapa förutsättningar för kommun- och organisationsöverskridande företagssamverkan inom besöksnäringen i hela Norra Bohuslän inom områdena -     Utveckling av nya produkter, infrastruktur och tjänster, som t.ex. olika ”paketerbjudanden” -     Kompetensutveckling -    Försäljning av produkter och tjänster samt bokningsfunktioner inom besöksnäringen

Kultur som tillväxtfaktor - genom stöd till samverkan mellan kulturutövare och med andra näringsidkare i nätverk, och allianser samt stöd till förstudie för ev. etablering av ett kulturkontor. Möjliga åtgärder: Stöd till företagsutveckling inom kultursektorn   Stöd till samverkan i nya nätverk och allianser för att profilera och marknadsföra kulturen som tillväxtfaktor   Förstudier om förutsättningarna för en hållbar etablering av tänkbara kulturkontor   Seminarier där kulturprojekt tillsammans med kommuner och regionala projekt för gemensamma reflektioner och kunskapsutveckling när det gäller läroprocesser, ekonomi, ledningsfunktioner och resultat.

En god uppväxt, tryggare barn och ungdomar och goda förutsättningar för ett bra vuxenliv - genom tillvaratagande av ungdomars engagemang, utveckling av deras ledarskap och entreprenörskap, ökat samarbete mellan skola och näringsliv, ökad tillgänglighet för ungdomsaktiviteter samt mentorskap över åldersgränserna. Möjliga åtgärder: Stöd till nytänkande projekt som stärker ungdomars ledarskap och entreprenörskap   Stöd till nytänkande projekt som ökar det lokala samarbetet mellan skola och näringsliv.   Samverkan för ökad tillgänglighet

Miljö och energi ur lokalt perspektiv - genom nätverk för energi-, klimat- och miljöfrågor, kunskapsspridning , samverkan och nätverk kring frågor som minskat näringsämnesläckage, energiomställning och lokal matproduktion. Möjliga åtgärder: Stimulera bildandet av nätverk i Norra Bohuslän kring energi- och miljöfrågor ur ett lokalt perspektiv, för kunskapsspridning och samverkan kring frågor som minskat näringsämnesläckage, energiomställning och lokal matproduktion.

Ett stärkt entreprenörskap och affärsmannaskap - genom stöd till egenföretagare, övrigt näringsliv och offentlig sektor baserat på projekt aktiviteter och pilotverksamhet som är initierade underifrån av de det berör, d.v.s med initiativ från målgruppen. Möjliga åtgärder Bedriva behovsanpassad projekt-, rådgivnings- och nätverksverksamhet med syftet att skapa lönsamma företag och nya företag.

Förankring i LEADER-planen och dess insatsområden Hur bedöms en ansökan? Förankring i LEADER-planen och dess insatsområden Tillväxt och sysselsättning – idén ska leda till ökad sysselsättning och ekonomisk utveckling, ur ett miljömässigt hållbart perspektiv. Nytänkande – idén ska vara innovativ och leda till utveckling av området. Förädling eller vidareutveckling där människors kompetens och områdets tillgångar bättre tas tillvara. Är projektet väl avgränsat från befintlig verksamhet / sökandes ordinarie verksamhet? Lokal förankring – de som berörs av idén ska gärna vara delaktiga i projektets utformning. Hur kommer projektet att påverka bygden? Samarbete – nya typer av samarbeten prioriteras. Genomförandekapacitet – den rätta kompetensen och drivkraften måste finnas hos dem som ska genomföra projektet. Efterfrågan / behov av att projektet genomförs? Undanröjs ”flaskhalsar”? Ger projektet tydliga effekter? Kostnadseffektivt? Långsiktighet – plan för verksamheten efter projekttiden är slut.

Finansieringen 2009   Staten och EU (genom Länsstyrelsen) 49,3 % 3.548.000 kr Kommuner 21,1 % 1 520 000 kr Privat Finansiering 29,6 % 1 730 000 kr ______________________________ Totalt 100,0 % 6.798.000 kr

Mejl: ranrike@stromstad.se LAG – LEADER Ranrike Ordinarie Ersättare tel: 0524-282 39 Mejl: ranrike@stromstad.se Webb: www.tillvaxtbohuslan.se under Leader Ranrike NB LEADER Ranrike, Naturbruksgymnasiet Dingle 450 52 Dingle