Tillväxtplan för de gröna näringarna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Inledande information för framtida allmänt vatten och avlopp
Talföljder formler och summor
Empower AB På kontoret i Uddevalla finns resurser för
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Finska intentionsavtal – något för Sverige?
En översyn av riksintressen pågår
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Inför valrörelsen 2010: 33 säkra tips från Sveriges gröna näringar.
Hushållningssällskapet Rådgivning Nord AB Vår kompetens ger näring till din verksamhet! Vi erbjuder företagsrådgivning och driver utvecklings- projekt.
Skyddet av dricksvatten, vad kostar det och vem ska betala?
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Svartes framtid? Informationsmöte Svarteskolan.
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Tillsynstaxor. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Taxan är en avgift och ingen skatt! Motprestation från kommunen Taxans fasta årliga avgifter är en lista.
Kulturmiljöfrågor i PBL
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Vår historia Från förhandlingsorganisation till intresse- och företagarorganisation.
Remiss 8 januari till 14 februari Vad ville vi veta? Är analysen relevant och korrekt? Kontroll av uppgifter om butiker o bensinstationer i kartorna Ger.
Varuinformationsblad
Klimatanpassning i den fysiska planeringen
Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD)
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Presentation Jämte, Estland, Västerbotten, Stockholm.
Strandskydd och miljöpolitik
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Fortbildning av rådgivare och lantbrukare Hans Nilsson Jordbruksverket.
Samhällsplanering omfattar riktlinjer för utveckling av bebyggelse, service, kommunikationer, infrastruktur och miljö. Samhällsplanering inbegriper stadsplanering.
Hushållningssällskapet Norrbotten I snart 200 år har vi arbetat för att utveckla Norrbottens landsbygd och dess småföretag. Inom vårt rådgivningsbolag.
Många möjliga mål Morgan Johansson Skara kommun. Kommunen har ett brett ansvar Dagvatten Dricksvatten Avloppsvatten Vattendrag Sjöar Vattendirektivet.
Gröna näringen – en framtidsbransch!. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Välkommen till de gröna näringarna Varor och tjänster som alla behöver – 4 procent.
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Engagera markägare -Varför och hur? Lisa Germundsson och Sven Götesson, LRF.
Jordbrukspolitikens stöd till anläggning och restaurering av våtmarker
Storstockholms brandförsvar
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
Vad händer framöver? Linköping Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRFs Energistrategi SERO:s Energiseminarium Carl Wachtmeister Ordf Energiföretagande o miljöutskottet.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Hej och välkomna hit! Jag heter….
Greppa Näringen Vad är Greppa Näringen? Greppa Näringen erbjuder kostnadsfri rådgivning som både lantbrukare och miljön tjänar på. Målen är: › minskade.
Exempel från MKB 2012 Sökande: ”Emil Svenssons trä och skrot”.
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Nya Landsbygdsprogrammet
Gröna näringen – en framtidsbransch!. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Välkommen till de gröna näringarna Varor och tjänster som alla behöver – 4 procent.
Rullbackarna Vattentäkt Samråd med allmänheten Mötet är ett samråd om miljökonsekvenser och omgivningspåverkan av en vattentäkt vid Rullbackarna.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF – Lantbrukarnas Riksförbund Intresse- och företagarorganisation för de gröna näringarna.
Demografi - Befolkningsutveckling
Generellt biotopskydd Britta Johansson
Övergångsbestämmelser detaljplan (lag om införande av miljöbalken)
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
År Jord Skog Totalt
Kontrollbesök och tillsyn Rättigheter och skyldigheter för dig som lantbrukare.
Tillväxtplan för de gröna näringarna
Anpassa samhället till klimatets förändringar
Tillväxtplan för de gröna näringarna
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen består av tre slags mål
Förbättra klubbkvalitet
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Presentationens avskrift:

Tillväxtplan för de gröna näringarna * De gröna näringarna definieras av LRF som företag med sin bas i jord, skog, trädgård eller landsbygdens miljö

Tillväxtplan för de gröna näringarna Varför göra en tillväxtplan? Informera kommunen om de gröna näringarnas bidrag till samhället. Få kommunen att arbeta för att aktivt utveckla de gröna näringarna. Omfattning Planen är på kommunnivå. Viss statistik är på kommunnivå Viss statistik är på länsnivå. Underlag för diskussion Syfte Att tillsammans med kommunen ta fram en konkret handlingsplan med aktiviteter för att lyfta de gröna näringarna i kommunen.

Tillväxtplan 1. Nulägesbeskrivning 1.1 Beskrivning av de gröna näringarna i kommunen 1.2 Vilka är verksamheterna inom de gröna näringarna 1.3 Jord- och skogsbrukets påverkan på samhällsekonomin 2. Förutsättningar för fler och växande företag i de gröna näringarna 2.1 Attityden till och kunskapen om de gröna näringarna 2.2 Skydda åkermarken 2.3 Landsbygdsboende, service och infrastruktur 2.4 Tätortsnära jordbruk 2.5 Miljöpåverkan vatten 2.6 Kretslopp & energi 3. Handlingsplan

1.1 De gröna näringarna i kommunen Uppgifterna (xx nedan) finns i dokumentet ”Kommunfakta 2013” All kursiv text i detta dokumentet är information och ska klippas bort Jordbruket sysselsätter xx personer och omsätter xx miljoner kronor Skogsbruket sysselsätter xx personer och omsätter xx miljoner kronor Trädgårdssektorn sysselsätter xx personer och omsätter xx miljoner kronor Den totala omsättningen i kommunen är xx miljoner Kommunens landyta: XX hektar Areal åkermark: XX hektar Det finns xx jordbruksföretag i kommunen Det finns xx skogsbruksföretag i kommunen Källa: LRF, SCB, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen

1.2 Verksamheter inom de gröna näringarna Uppgifterna hittas i dokumentet NV-kommunnivå. Tänk på att dessa siffror gäller vad LRFs medlemmar själva rapporterat in. Lämpligt att rada upp topp 5 eller några fler verksamheter. Mjölk- , ägg-, kyckling- och grisproduktion kommer sällan med då det är få företag. Dessa företag får hanteras manuellt, de är ofta viktiga för antalet arbetstillfällen. De vanligaste verksamheterna bland LRFs medlemmar i kommunen är: 1. 2. 3. 4. 5. Källa: LRFs medlemsregister

1.3 Jord- och skogsbrukets påverkan på samhällsekonomin i länet Här exemplet Östergötland. Klipp in tabellen som finns på sidan fem i dokumentet från ditt län. Ligger i mappen ”länsstatistik”

2 Förutsättningar för tillväxt inom de gröna näringarna Läs alla punkter på de följande sidorna noga, ta bort och lägg till efter er kommuns egna förutsättningar 2.1 Attityden till och kunskapen om de gröna näringarna 2.2 Skydda åkermarken 2.3 Landsbygdsboende, service och infrastruktur 2.4 Tätortsnära jordbruk 2.5 Miljöpåverkan vatten 2.6 Kretslopp & energi

2.1 Attityden till och kunskapen om de gröna näringarna Exempel på förutsättningar för att skapa tillväxt: Lantbrukare är också företagare. Snabb och professionell handläggning ger nöjdare företagare och större vilja att utveckla företagen Vi ser ett stort värde i att miljötillsyn sker på gårdarna, men vill inte betala för mer än den faktiskt nedlagda tiden. Timdebitering för tillsynen är bättre än årlig, fast avgift Utnyttja möjligheten som finns för rådgivning i samband med tillsyn, då förbättras såväl tillsyns- som företagsklimatet De gröna näringarna bidrar med många positiva saker, bl.a. biologisk mångfald, en levande landsbygd och arbetstillfällen. Vi lantbrukare förväntar oss att de livsmedel som kommunen handlar och serverar är producerade med samma miljö- och djurskyddskrav som kommunens miljöinspektörer och andra myndigheter ställer på oss

2.2 Skydda åkermarken Miljöbalken 3 kap § 4 Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Exempel på förutsättningar för att skapa tillväxt: Åkermarken är en ändlig resurs som behöver skyddas. Om kommunen planerar att bebygga åkermark, måste det ske i rimlig omfattning och efter prövning mot Miljöbalken, 3 kap § 4. se ovan Alternativa markområden som möjliggör fortsatt produktion på åkern bör exploateras innan åkermark tas i anspråk. (t.ex. impediment, redan bebyggd mark, lågproduktiv skog eller industrimark) Kommunen måste utnyttja möjligheten att låta staden växa genom förtätning Tänk på risken för översvämningar om det byggs på låglänta områden. Inte minst den förväntade klimatförändringen kan innebära problem med högre vattenstånd och häftigare skyfall.

2.3 Landsbygdsboende, service och infrastruktur Exempel på förutsättningar för att skapa tillväxt: Möjlighet att bygga bostäder på landsbygden måste finnas. Att kommunen säger nej till ”spridd bebyggelse”, eller bara beviljar bostadsbyggande i anslutning till kollektivtrafikstråk hämmar utvecklingen. Befintlig och framtida service på landsbygden måste säkras. Kollektivtrafiken på landsbygden måste fungera för att boende och företagande ska kunna fungera. Utveckling och samordning av bredband och telefoni bör stödjas aktivt av kommunen då det är en förutsättning för ett modernt företagande.

2.4 Tätortsnära jordbruk Exempel på förutsättningar för att skapa tillväxt: Mycket av det som ibland skapar konflikter kan, och bör, lantbrukarna och de närboende själva lösa genom att visa normal hänsyn till varandra. Kommunen måste vara tydlig med, och ha lång framförhållning, i sin planering för eventuella begränsningar för befintlig och framtida djurhållning, t.ex. gällande ladugårdar, betesdrift eller biodling Nya begränsningar när det gäller gödselhantering och bekämpningsmedel bör tas fram i samarbete med representanter för de gröna näringarna (t.ex. spridningsrestriktioner, skyddsavstånd mm) Friluftsområden, reservat mm kan ibland påverka möjligheten till skogsbruk, jakt, betesdrift och möjlighet till byggande. Rätt utformat kan det istället medverka till företagsutveckling

2.5 Miljöpåverkan vatten Exempel på förutsättningar för att skapa tillväxt: Avrinningen från hårdgjorda ytor måste regleras innan vattnet släpps ut i ordinarie dikessystem för att undvika översvämningar på jordbruksmark Finns det risk för att t.ex. bebyggelse eller dagvatten påverkar ytvatten, grundvatten eller särskilda vattentäkter? Rätt utformade föreskrifter för vattenskyddsområde ger ett bra skydd för vårt dricksvatten på samma gång som möjligheten till aktivt lantbruk består, låt berörda lantbrukare vara med i utformningen Vattenbruk (odling av fisk och skaldjur) är en näringsgren som många landsbygdsföretagare anser är utvecklingsbar. Finns det områden i kommunen där sådant skulle kunna vara lämpligt och hur behandlas i så fall dessa områden? Företag behöver ibland kunna utvecklas inom strandskyddsområde, t.ex. inom vattenbruk eller turism

2.6 Kretslopp & energi Exempel på förutsättningar för att skapa tillväxt: De gröna näringarna erbjuder många lösningar inom kretslopp och energi Vid byggande av nya bostadsområden finns möjlighet att planera kretslopps­anpassade VA-lösningar, men kommunen måste stötta den utbyggnaden Invånarnas övergång till förnyelsebar energi kan stöttas av att kommunen t.ex. låter lokala företagare ges möjlighet att driva mindre fjärrvärmeanläggningar för kyrkor, skolor och andra offentliga lokaler

3 Handlingsplan (Exempel)

3 Handlingsplan Målsättning Aktivitet Ansvarig LRF kommungrupp kontaktperson på kommun Andra nyckelpersoner på kommunen Startdatum Slutdatum Resultat