Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län"— Presentationens avskrift:

1 Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Snart på remiss Anna Dominkovic och Maria Sävström Länsstyrelsen Anna: Vet ni vad som skulle hända i er kn om ett av de större vattenverken i det här länet slogs ut under en månad? (Låt nån ev villig svara..) Det är ett scenario vi använder i RVP… Återkommer till det. Vem har egentligen ansvar? Kn ytterst ansvariga att förse invånare m. vatten, men gemensamt regionalt ansvar krävs. Frågan om RVP diskuterades många år. Beslut i feb 2016 i Storshlms styrelse. Samarbete Storsthlm, Landstinget, Lst. RVP kommer snart på remiss (början av november), och när planen är klar önskar vi att kommunerna, och andra aktörer, ska ställa sig bakom planen och arbeta utifrån den. Beslut om nya bostäder = beslut om nödvändiga åtgärder och investeringar för att säkra dricksvattenförsörjningen.

2 Regional vattenförsörjningsplan VATTENFÖRSÖRJNING I
EN VÄXANDE REGION Tre aktörer levererar vatten till ca 2 miljoner människor Ökande behov Vattenförsörjning är en markanvändningsfråga Starkt centraliserad vattenförsörjning. 95 % av länets befolkning får vatten från Mälaren. Allt fler ansluter sig. Alla kommuner anslutna till någon av de tre stora VP… Peka ut vattenverk och distributionsområden. Samarbete krävs! Behöver producera mer vatten, men också se till att det finns markutrymme för nya ledningar, tillräckligt med reservvatten etc. Viktigt att se vattenförsörjning som en del av samhällsplaneringen! Ngt om Mälaren på längre sikt och att vi eg inte hanterar/löser den frågan i RVP

3 Regional vattenförsörjningsplan VAR ÄR VI NU?
Välförankrat projekt Höga förväntningar Nu börjar det gemensamma arbetet Maria: Har jobbat mkt med förankring genom hela projektet – brett samarbete med flera aktörer. Kommunbesök + workshop. Tät dialog med representanter för bl a vattenproducenterna på olika nivåer Fått mkt input, tydligt att det finns höga förväntningar på RVP (färdriktning, hantera vissa vattentäkter, VA-taxa, samverkansformer) RVP löser inte alla frågor, men ger riktning och förslag till åtgärder. Inte slutet på ett projekt, utan början på gemensamt arbete.

4 Nuläge och sårbarheter Vattenbehov Konsekvensanalys Del 2 Del 1
Regional vattenförsörjningsplan KORT OM INNEHÅLLET Nuläge och sårbarheter Vattenbehov Konsekvensanalys Del 2 Del 1 Mål och strategier Åtgärder Prioriteringar Två delar. Del 1: kort och kärnfull. Den egentliga vattenförsörjningsplanen. (bör det framgå av bilden?), Ska vi säga att vi också helt fräckt har förslag till beslutsmening? Säger vad som behöver göras Målsättning övergripande: RVP ska bidra till att säkra dricksvattenförsörjningen i Stockholms län ur ett flergenerationsperspektiv. Perspektiv 2100. Mål och strategier: det viktigaste, det som kommunerna ska ställa sig bakom. Ligger till grund för fortsatt planering. Reservvatten viktig fråga. Rimlig målsättning? Mål: Kunna klara driftstopp i ett verk i en månad Peka ut de vattenresurser som har störst betydelse för regionens framtid. Underlag för fysisk planering Säkerställa fungerande samverkansformer Konkreta åtgärder, tidssatta och ansvariga Prioritering av vattenresurser, gjordes även i VAS-rapport 2009 (fokus grundvatten). En annan förankringsprocess nu, vi önskar att aktörer ställer sig bakom gemensam inriktning Del 2: Bakgrunden till del 1. Lite längre. Säger varför det behöver göras. Konsekvensanalys: konsekvenser om ett av de större vattenverken (Görväln, Lovö, Norsborg (2 st), Djupdal) ej kan leverera ngt vatten under 1 månads tid. Antagande: SV och NV kan delvis stötta varandra. NV, Görväln: I 5 kn får inga abonnenter vatten mot slutet av perioden. I 5 kn får 80 % vatten, resten blir utan. SV, Lovö el. Norsborg: Bornsjön + flera vv gör att inga abonnenter behöver bli utan vatten, men under förutsättning att NV stöttar + att det finns kn med eget vatten. TN, Djupdal: Abonnenter i bägge kn blir utan vatten direkt Dvs: Kan konstatera att vi inte uppfyller målet idag. Och ännu svårare med ökande befolkning. Lösningarna kräver stora gemensamma investeringar.

5 Tack! Göran Åström Länsstyrelsen
Nu kommer snart remissen, kommer gå ut brett. Remisstid slutet av februari Planen klar våren 2018.


Ladda ner ppt "Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län"

Liknande presentationer


Google-annonser