Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län"— Presentationens avskrift:

1 Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Göran Åström Länsstyrelsen Hur många känner till att det pågått ett arbete med att ta fram en regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län? Lite kort bakgrund: projekt startade 2016, samarbete mellan Lst, Storsthlm och Landstinget. Brett arbete med många aktörer. Nära samarbete med länets tre större vattenproducenter (Norrvatten, SVOA, Telge Nät), möten och kontakt med alla kommuner. Har jobbat mycket med förankring under arbetets gång, ger bra förutsättningar nu när det arbetet med att genomföra planen sätter igång. Planen var ute på remiss under 2018, vi fick in 55 remissvar som vi har bearbetat. Överlag positiv inställning till vattenförsörjningsplanen.

2 Dricksvatten är en strategiskt viktig samhällsbyggnadsfråga!
Vi ser att dricksvattenfrågorna har fått större utrymme, inte minst med de erfarenheter vi har från de senaste somrarna med torka och vattenbrist. Ökad förståelse och vilja att arbeta med de här frågorna. Samtidigt finns det många utmaningar i länets vattenförsörjning – inte minst med tanke på den starka tillväxten vi har. Alla är överens om att fler bostäder behövs i vårt län, men inte lika lätt att få gehör för att det behövs stora investeringar för att säkerställa att alla de nya bostäder och verksamheter som planeras får tillgång till dricksvatten av god kvalitet. Vattenförsörjningsplanen är tänkt att fungera som en gemensam inriktning för det fortsatta arbetet med att långsiktigt säkra länets dricksvattenförsörjning.

3 Föreslagen beslutsmening:
”… ställer sig bakom den regionala vattenförsörjningsplanens mål och strategier, vilka ska ligga till grund för den fortsatta planeringen.” Del 2 Länsstyrelsen, Storsthlm och Landstinget fattade beslut om planen i december. Nu uppmanar vi även kommunerna och andra berörda aktörer att ställa sig bakom planens mål och strategier och arbeta utifrån dem. Några har gjort det redan under remisskedet.

4 Prioriterade dricksvattenresurser Åtgärder Del 2
Mål och strategier Prioriterade dricksvattenresurser Åtgärder Del 2 Vattenförsörjningsplanen är indelad i två olika delar. Del 1 är kärnan – Innehåller de mål och strategier som vi vill att aktörerna ska fatta beslut om, en prioritering av vattenresurser, ett antal konkreta åtgärdsförslag. Det är den egentliga planen. Del 2 mer som en bakgrund.

5 Mål för dricksvattenförsörjningen
Tre övergripande mål i vattenförsörjningsplanen. Det första handlar om att ett av de stora regionala vattenverken ska kunna tas ur drift under en månad utan att det innebär några samhällskritiska störningar i dricksvattenleveranserna. (*Vilka vattenverk? SVOA: Norsborg (2 st) + Lovö. Norrvatten: Görväln. Telge Nät: Djupdal) Det andra målet handlar om att skydda de prioriterade vattenresurserna. Vi har gjort en bedömning av 125 vattenresurser i länet och av dem har 14 fått högsta regionala prioritet och 25 hög regional prioritet. Det tredje målet handlar om att ha fungerande samverkansformer.

6 Långsiktiga strategier
Nyttja olika delar av Mälaren Öka robustheten i vattenverken Reservvattenförsörjning oberoende av Mälaren Del 2 Det finns också tre övergripande strategier, som syftar till att öka robustheten i alla led dricksvattenkedjan. Handlar dels om att i större utsträckning möjliggöra att vatten från olika delar av Mälaren kan användas i flera delar av länet. Alla tre vattenproducenterna (SVOA, Norrvatten, Telge Nät) nyttjar Mälaren för sin ordinarie vattenförsörjning. Men de tar vatten från olika delar av Mälaren, som ligger så pass åtskilt att de betraktas som olika vattenförekomster. Ger en säkerhet i att OM det sker ett utsläpp eller allvarlig olycka så betyder inte det att hela Mälaren blir förorenad. Men för att dra nytta av den säkerheten behövs sammankopplingar mellan vattenproducenternas distributionsnät, så att de i större utsträckning kan stötta varandra med vatten till varandras leveransområden.

7 Långsiktiga strategier
Nyttja olika delar av Mälaren Öka robustheten i vattenverken Reservvattenförsörjning oberoende av Mälaren Del 2 Behövs också en ökad robusthet i vattenverken. Genom att utveckla processerna vid vattenverken kan man upptäcka och hantera olika oönskade ämnen på ett bättre sätt. Det är också nödvändigt för att möta den förändrade råvattenkvaliteten som vi ser till följd av bland annat klimatförändringar.

8 Långsiktiga strategier
Nyttja olika delar av Mälaren Öka robustheten i vattenverken Reservvattenförsörjning oberoende av Mälaren Del 2 Slutligen behöver vi arbeta för att stärka reservvattenförsörjningen med fler alternativa vattenresurser. Mälaren är vår absolut viktigaste vattentäkt, men det finns också andra vattenresurser i länet som kompletterar den ordinarie vattenförsörjningen och i kortare perioder kan förse många människor med vatten. Ju fler olika alternativ som finns desto större flexibilitet får vi.

9 Åtgärder för en framsynt vattenförsörjning
Del 2 Utöver målen och strategierna som är det vi vill att de olika aktörerna fattar beslut om att ställa sig bakom så föreslår vi ett antal (13 st) konkreta åtgärder som på olika sätt bidrar till att nå planens syfte och mål. För varje åtgärd finns en eller flera aktörer som ansvarar för att åtgärden genomförs. Behöver ibland genomföras av alla aktörer inom respektive organisation, ibland som en gemensam åtgärd i samverkan. RVP styr inte de exakta formerna för hur åtgärden ska genomföras eller finansieras, måste lösas av de som har mandat att fatta besluten. Regionens vattenförsörjning bör ligga i allas intresse. Åtgärd 1 som handlar om att utreda vilka investeringar som krävs för att skapa en robust dricksvattenförsörjning kommer vi delvis att beröra senare idag (Johanna berättar mer?)

10 Vad händer nu? Berörda aktörer fattar beslut om planen Kommunmöten
Länsplan Mälarsamverkan Fortsatt arbete med uppföljning och revidering av planen Del 2 Nu börjar arbetet med att genomföra och realisera planen. Det har gått ut en uppmaning från Storsthlm till alla kommuner om att fatta beslut om planen senast 30 april. Vår förhoppning (förväntan?) är att alla ska göra det. Vi planerar att träffa alla kommuner i länet för en avstämning om det fortsatta arbetet – hur arbetar ni med de här frågorna, vad behöver ni för stöd från Lst etc? Vi kommer att kontakta er inom kort. Ngt kort om arbetet med länsplan… Generellt har det saknats RVP runt Mälaren, nu är fler på gång. I ett bredare planeringsperspektiv behöver vi knyta ihop och samverka mer mellan länen som vi delar Mälaren med. Vi har också en åtgärd i RVP som handlar om att lyfta frågan till regeringen om behovet av en större utredning som tar ett helhetsgrepp om Mälaren. Diskuteras just nu mellan de fem länsstyrelserna runt Mälaren. Lst har huvudansvaret för att stämma av och följa upp planen – följa upp åtgärder och prioriteringar bland annat – se över innehåll och säkerställa att den hålls aktuell. Har haft kontaktperson i varje kommun i arbetet med att ta fram planen, behöver fortsätta ha dialog även i det vidare arbetet.

11 Nu kör vi! Del 2 Någon avslutande mening…?


Ladda ner ppt "Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län"

Liknande presentationer


Google-annonser