Geografiska begrepp svåra ord

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Trygghetsvandring Resultat av trygghetsvandringen från 30 maj av unga. Ungdomsombuden tillsammans med Trygghetsgruppen från UngDialog.
Advertisements

Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Kroksjön är en by sydväst om skellefteå.
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Frågor som vi brottats med
Stockholm Selections Stockholms Södra Skärgård
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Bildspel om konstnären
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida” December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida”
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Amerikanska revolutionen
Swedex Muntligt test A2 40 poäng.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
Hur du skriver en bra historia
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Att skriva en artikel.
Syftet med en personlig handlingsplan
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Luftföroreningar känner inga gränser.
Betyg och förmågor.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
Vad är du för typ av person?
Workshop inför Projektet
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Ta ställning och handla!
Marcus berättar lite om sig själv
Flygplan Av: Mathilda & Leona
omniensen i monoteismen
Blekinge Om du fick välja fritt, vilken svensk stad reser du helst till i sommar? Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige.
Medvetande - Yttervärld. Är världen så som den ser ut?
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Etik Moral Filosofi.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
Hur gör man en debattartikel?
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Val av transport till resmålet.
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
En guide för arbeten i SO
Nej!.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Leda och planera sokratiska samtal
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
SVERIGE 1800-TAL. FRAM TILL MITTEN AV 1800-TALET VAR SVERIGE ETT AV EUROPAS FATTIGASTE LÄNDER, MEN EN RAD FÖRÄNDRINGAR UNDER DENNA PERIOD UTVECKLADE SVERIGE.
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Naturlandskap blir kulturlandskap
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Geografi / samhällskunskap
Produktion, handel och transport
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Presentationens avskrift:

Geografiska begrepp svåra ord resonera, motivera,fördelar och nackdelar), jämföra, orsakssamband, konsekvens

Vad betyder det att resonera? När du resonerar bygger du upp ett svar. Resonera kan betyda, samtala, diskutera, bygga upp en tankegång. Om du fick välja att bo var som helst, var skulle du då bo? Resonera. Om jag fick välja att bo var som helst skulle jag vilja bo vid kusten. Där är det vackert och nära till vattnet. Vid kusten finns det många fina badställen. Det brukar också blåsa vid kusten och vid kusten kan man åka motorbåt eller segla till små öar. Jag skulle gärna vilja bo i Göteborg. Det är en större stad och där finns det mycket att göra, det finns många sevärdigheter samtidigt som man snabbt kan komma ut till havet. Jag skulle helt klart vilja bo vid kusten.

Vad betyder det att motivera? När du ska motivera något förklarar du ditt svar. Om du fick välja att bo var som helst, var skulle du då bo? Motivera ditt svar. Jag skulle vilja bo vid kusten i en stad. Jag gillar att bada i saltvatten som finns i havet och jag gillar den friska luften som finns vid vattnet. Jag gillar att åka båt och att åka ut till små öar.

Vad betyder för och nackdelar? När du ska skriva med för och nackdelar ska du berätta vad som kan vara bra och dåligt med ditt val. Om du fick välja att bo var som helst, var skulle du då bo eller inte bo? Skriv med för- och nackdelar. Jag skulle vilja bo vid kusten i en stad. Det finns många fördelar med att bo i en kuststad. Det är nära till havet där du kan bada och åka båt. Du kan även få frisk havsluft. Nackdelar skulle kunna vara att det är stor befolkning i en stad vid kusten pga att många handelsfartyg kommer dit. Men gillar man att bo i en stad med många invånare är detta positivt. Det går också många båtar till andra länder, vilket kan vara bra då det är lätt att resa.

Vad betyder det att jämföra? När du ska jämföra ska du se likheter och skillnader. Jämför hur det kan vara att bo på landsbygden med att bo i en storstad. Om du bor på landsbygden är det inte lika tätbefolkat som i staden. På landet är det glesbefolkat. Det innebär att husen inte ligger lika tätt. Det kan bli riktigt mörkt eftersom det oftast inte finns gatubelysning eller så många hus som lyser upp. I staden blir det aldrig helt tyst, det blir det på landet eftersom det inte är lika mycket trafik där. De stora städerna sover aldrig, det är liv hela tiden även på natten.

Vad betyder det att beskriva konsekvenser? När du ska skriva och resonera ska du ofta beskriva konsekvenser. En konsekvens är en följd av ett viss val eller ett visst agerande. Det leder till något som sedan leder till något annat. Vilka konsekvenser får det för befolkningen på landsbygden om fler flyttar in till städerna? Om fler flyttar in till städerna kan det göra att byskolor måste stängas eftersom det inte blir så många barn kvar på landet. Barn måste då åka skolbuss till en annan skola som ligger längre bort. Det gör att det blir ökade avgaser som släpps ut i naturen eftersom barnen ska transporteras till och från skolan. Avgaser är inte bra för naturen. Affärer som finns på landet kan också komma att stängas pga att de inte är lika många som handlar där. Det gör att de som bor på landet måste åka in till städerna för att handla vilket också ger ökade miljögifter.