Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Meteorologi Vad bli det för väder?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Meteorologi Vad bli det för väder?."— Presentationens avskrift:

1 Meteorologi Vad bli det för väder?

2 Sverige har stora skillnader i temperatur.
Temperaturskillnader mellan årstider samt från dag till dag Planera tillvaron som: På vintern: bygga hus som håller värmen, vinterdäck, snöröjning Sommaren: vattna gräsmattor och åkrar, spana efter skogsbränder

3 Välj kläder efter väder
Vid kyla behöver du kläder som håller dig varm. Vilka egenskaper ska sådana kläder ha? -Luftiga kläder. De innehåller luft som inte leder värme. Luft är isolerande. - Torra kläder då våta kläder kyler dig pga att vatten leder bort värme från kroppen. - Tätt vävda kläder stänger vind och regn ute. - Kläder som är behandlade med kemikalier för att stöta ifrån sig vatten. Det kallas impregnering.

4 Kläder när det är varmt Kläder som är glest vävt för att släppa in luft och vatten som svalkar Ljusa kläder som stöter bort ljus/värme från solen. Bra med plagg närmast kroppen då svetten svalkar kroppen

5 Temperatur och molnighet
Molnighet påverkar temperaturen på olika sätt. Moln ger skugga och släpper inte fram en del av solstrålningen på dagen vilket gör att det blir svalare. På kvällen när solen gått ner fungerar de som ett täcke som håller kvar värmen från dagen. De kalla nätterna i öknen beror på att det inte bildas moln pga att det är så torr luft. Därför kan ökennätterna bli mycket kalla och dagarna väldigt heta.

6 Varför blåser det? Vi kan känna luften men inte se den.
Luft som rör sig kallas vind. Luft med högre lufttryck rör sig mot områden med lägre lufttryck. Det är jordens rotation som påverkar luften och ser till att lågtrycket rör sig hela tiden. Luften kan inte ta den rakaste vägen och därför kan det uppstå stora virvlar. När det blåser in från havet en varm dag kallas den vinden för sjöbris.

7 Sjöbris Havet värms inte lika lätt upp som marken. Därför är luften ovanför vattnet kallare. När den varma landluften då stiger blir det som en ström av kallare havsluft in mot land. Marken värms upp snabbare av solen. Därför är luften ovanför mark varmare. Varm luft är lättare än kall luft och därför stiger den uppåt.

8 Virvelvindar och tornados
Vädrets kan snabbt ändra sig. På sommaren kan en varm sommardag plötsligt omvandlas till en kraftig hagelskur med stora iskorn. I USA härjar stora virvelvindar och tornados.

9 Imma Imma: När varm fuktig luft kommer i kontakt med kyla.
Vattenångan kondenseras till små vattendroppar och bildar då imma. Ex. När du tar ut en kall läskburk i kylen en varm sommardag.

10 Rimfrost Om det tillräckligt kallt kan det bli rimfrost istället för imma. Rimfrost är iskristaller som bildas av luftens vattenånga som vi ofta ser på gräsmattor och bilar.

11 Moln och dimma Moln består av små vattendroppar som bildas då vattenånga i luften kondenseras. När fuktig luft stiger och kyls av bildas moln. När detta sker på marken bildas dimma. Dimma är små. små vatten droppar om svävar i luften nära marken.

12 Ovanliga fenomen När molnen består av iskristaller istället vattendroppar kan olika fenomen uppstå på himlen. Ett sådant fenomen är en Halo som är en ring runt solen. Andra fenmen är vädersolar eller sk bisolar som ser ut som extra solar brevid solen. Halo Bisolar


Ladda ner ppt "Meteorologi Vad bli det för väder?."

Liknande presentationer


Google-annonser