Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vi bor i sverige Geografi åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vi bor i sverige Geografi åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Vi bor i sverige Geografi åk 4

2 I Sverige bor det drygt 9 miljoner människor.
Varje år föds ca barn Över en miljon invånare kommer från ett annat land. De flesta människor bor i södra Sverige och de tre största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. De flesta bor längs med kusten och vid de stora sjöarna. I norra Sverige bor det inte lika många människor

3 Sverige är ett rikt land
Sverige hör till de rika länderna i världen. Det betyder inte att alla människor här är rika. Det som gör Sverige till ett rikt land är till exempel: Att gamla och sjuka får vård Att alla barn får gå i förskolan och skolan. Att vi har bra vägar, järnvägar m.m. Att vi bor i moderna bostäder med el, vatten och avlopp. Att det finns många arbetsplatser Att det finns många naturtillgångar som skog och järnmalm. Att det finns älvar med rinnande vatten som kan omvandlas till energi

4 Olika sätt att dela in Sverige
Sverige delas in i tre stora landsdelar; Norrland, Svealand och Götaland Det finns 25 landskap som förr i tiden var egna små länder med egna lagar. Det finns 290 kommuner och de kan vara olika stora. De sköter t.ex. skolor, idrottsolatser m.m. Det finns 21 län, länens chef kallas landshövding. Det finns 21 landsting, ett i varje län. De sköter sjukhus och kollektivtrafik. Ofta samarbetar flera kommuner och landsting med varandra om t.ex. vård och skolor.

5 De flesta bor i tätorter
De flesta i Sverige bor i tätorter. En tätort är en plats där det bor minst 200 människor och högst 200m mellan husen. Stora tätorter kallas städer. För hundra år sedan bodde de flesta på landsbyggden. När man började bygga fabriker flyttade människor till städerna för att arbeta.

6 Kommuner och tätorter I kommunen Helsingborg finns det 15 tätorter.
I några av tätorterna bor det bara några hundra människor och i andra flera tusen. I staden Helsing borg bor det nästan människor och i kommunen I kommunen Upplands Väsby, ca 3 mil norr om Stockholm finns det bara en tätort.

7 Hur många bor i Sverige? Exakt hur många som bor i Sverige varierar från dag till dag; människor föds, dör och flyttar eller flyttar hit. Förr skrev prästerna i kyrkböckerna för att hålla reda på befolkningen. 2027 tror man att vi blir fler är 10 miljoner i Sverige. I en befolkningspyramid kan man se hur många män och kvinnor som finns i olika åldrar. Man kan se att det föds flest pojkar, men att kvinnor lever längre. Befolkningspyramiden använder kommuner för att planera hur många platser som behövs i t.ex. skolor och på ålderdomshem.


Ladda ner ppt "Vi bor i sverige Geografi åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser