Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Geografiska begrepp svåra ord

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Geografiska begrepp svåra ord"— Presentationens avskrift:

1 Geografiska begrepp svåra ord
resonera, motivera,fördelar och nackdelar), jämföra, orsakssamband, konsekvens

2 Vad betyder det att resonera?
När du resonerar bygger du upp ett svar. Resonera kan betyda, samtala, diskutera, bygga upp en tankegång. Om du fick välja att bo var som helst, var skulle du då bo? Resonera. Om jag fick välja att bo var som helst skulle jag vilja bo vid kusten. Där är det vackert och nära till vattnet. Vid kusten finns det många fina badställen. Det brukar också blåsa vid kusten och vid kusten kan man åka motorbåt eller segla till små öar. Jag skulle gärna vilja bo i Göteborg. Det är en större stad och där finns det mycket att göra, det finns många sevärdigheter samtidigt som man snabbt kan komma ut till havet. Jag skulle helt klart vilja bo vid kusten.

3 Vad betyder det att motivera?
När du ska motivera något förklarar du ditt svar. Om du fick välja att bo var som helst, var skulle du då bo? Motivera ditt svar. Jag skulle vilja bo vid kusten i en stad. Jag gillar att bada i saltvatten som finns i havet och jag gillar den friska luften som finns vid vattnet. Jag gillar att åka båt och att åka ut till små öar.

4 Vad betyder för och nackdelar?
När du ska skriva med för och nackdelar ska du berätta vad som kan vara bra och dåligt med ditt val. Om du fick välja att bo var som helst, var skulle du då bo eller inte bo? Skriv med för- och nackdelar. Jag skulle vilja bo vid kusten i en stad. Det finns många fördelar med att bo i en kuststad. Det är nära till havet där du kan bada och åka båt. Du kan även få frisk havsluft. Nackdelar skulle kunna vara att det är stor befolkning i en stad vid kusten pga att många handelsfartyg kommer dit. Men gillar man att bo i en stad med många invånare är detta positivt. Det går också många båtar till andra länder, vilket kan vara bra då det är lätt att resa.

5 Vad betyder det att jämföra?
När du ska jämföra ska du se likheter och skillnader. Jämför hur det kan vara att bo på landsbygden med att bo i en storstad. Om du bor på landsbygden är det inte lika tätbefolkat som i staden. På landet är det glesbefolkat. Det innebär att husen inte ligger lika tätt. Det kan bli riktigt mörkt eftersom det oftast inte finns gatubelysning eller så många hus som lyser upp. I staden blir det aldrig helt tyst, det blir det på landet eftersom det inte är lika mycket trafik där. De stora städerna sover aldrig, det är liv hela tiden även på natten.

6 Vad betyder det att beskriva konsekvenser?
När du ska skriva och resonera ska du ofta beskriva konsekvenser. En konsekvens är en följd av ett viss val eller ett visst agerande. Det leder till något som sedan leder till något annat. Vilka konsekvenser får det för befolkningen på landsbygden om fler flyttar in till städerna? Om fler flyttar in till städerna kan det göra att byskolor måste stängas eftersom det inte blir så många barn kvar på landet. Barn måste då åka skolbuss till en annan skola som ligger längre bort. Det gör att det blir ökade avgaser som släpps ut i naturen eftersom barnen ska transporteras till och från skolan. Avgaser är inte bra för naturen. Affärer som finns på landet kan också komma att stängas pga att de inte är lika många som handlar där. Det gör att de som bor på landet måste åka in till städerna för att handla vilket också ger ökade miljögifter.


Ladda ner ppt "Geografiska begrepp svåra ord"

Liknande presentationer


Google-annonser