Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Värmland Landskaps vapnet ska föreställa en örn. Den betyder mod, kraft och makt. Erik XIV bestämde att Värmland skulle ha en örn till landskapsvapen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Värmland Landskaps vapnet ska föreställa en örn. Den betyder mod, kraft och makt. Erik XIV bestämde att Värmland skulle ha en örn till landskapsvapen."— Presentationens avskrift:

1 Värmland Landskaps vapnet ska föreställa en örn. Den betyder mod, kraft och makt. Erik XIV bestämde att Värmland skulle ha en örn till landskapsvapen.

2 Landskapsdjuret Landskaps djuret är vargen. Många ville ha vargen till landskaps djur för att Värmland har flest vargar i hela landet.

3 Landskapsblomman Skogsstjärna är en ört och är upp till 1-2 dm lång. De flesta bladen finns längst upp på stjälken. Det är oftast en enda blomma på stjälkens topp.

4 Var ligger Värmland Värmland är ett rätt stort landskap.
Värmland gränsar mot Dalarna, Västergötland, Dalsland, Närke och Västmanland. Det ligger på västra sidan av Sverige. Här ligger Värmland

5 Kända platser Klarälven är en rätt känd plats för man åker flotte där och njuter av livet. Förr i tiden så användes älven till att frakta stockar men nu fraktas det med lastbilar. Klarälven går igenom hela Värmland.

6 Turism Selma Lagerlöf som skrev Nils Holgersson bodde vid en av Fryken-sjöarna på gården Mårbacken. Man kan åka och titta i hennes hus där hon bodde. Bild på Selma Lagerlöf

7 Städer i Värmland Värmlands största stad heter Karlstad. Den ligger vid södra delen av Vänern. En annan stad är Filipstad. Där finns det en knäckebröds fabrik. Det finns en stad till som heter Arvika. Här ligger Filipstad Här ligger Arvika Här ligger Karlstad

8 Industri Värmland är känt för att där finns en jättestor vapenfabrik som heter Bofors. Där tillverkar de sprängmedel, kanoner och andra hemska vapen. De finns också en stor knäckebrödsfabrik. Knäckebrödet heter Vasa knäckebröd. Knäckebröd från Vasa

9 Näringar Det finns mycket skogsbruk för de behöver träden till pappers-massa. Av pappersmassan gör man papper.


Ladda ner ppt "Värmland Landskaps vapnet ska föreställa en örn. Den betyder mod, kraft och makt. Erik XIV bestämde att Värmland skulle ha en örn till landskapsvapen."

Liknande presentationer


Google-annonser