Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige."— Presentationens avskrift:

1 Sverige

2 Sveriges flagga Sveriges flagga är blå och gul och den är fin.

3 Stockholm Stockholm Stockholm ligger i Europa.
Stockholm är huvudstad i Sverige. Kungen heter Carl XVI Gustav och drottnigen heter Silvia de bor på Drottningholms slott i Stockholm. Prinsessan Viktoria och prins Daniel bor också i Stockholm. I Stockholm ligger Gröna Lund, där kan man åka karuseller. Det finns också många museer i Stockholm. I statshuset arbetar de som bestämmer i Stockholm. I Riksdagshuset arbetar de människor som bestämmer i Sverige

4 Kungen , Drottningen och barnen
De bor i ett slott i Stockholm. Deras barn heter Prinsessan Madeleine, Kronprinsessan Viktoria och Prins Carl Philip Kronprinsessan Viktoria är gift med Prins Daniel och deras barn heter Estelle. . Det är inte kungen som bestämmer i Sverige. Det gör en Statsminister tillsammans med regeringen. afamiljen.4.1c3432a100d8991c5b html

5 John Fredrik Reinfeldt
De här är våran stats minister. Han är partiledare för moderaterna sedan 2003.

6 Sveriges landskap Det finns 25 landskap i Sverige
Sveriges landskap Det finns 25 landskap i Sverige. Sverige är indelad i 3 delar Norrland, Svealand och Götaland. Man kan dela in Sverige på flera olika sätt: i landskap, län, kommuner och landsdelar. Vi bor i Filipstads kommun som ligger i Värmland som ligger i Svealand…

7 Värmland I de värmländska skogarna kan du stöta ihop med både björn och varg. Genom hela Värmland ringlar sig Klarälven. Ovanligt många författare kommer från Värmland. Den mest kända av de alla är Selma Lagerlöf. I Torsby finns en skidtunnel som är 1287 m lång och därmed längst i världen. I Karlstad finns hockeylaget Färjestads BK och Man tillverkar Löfbergs Lila Kaffe här. Värmland är vårt landskap som vi bor i. Landskaps blomman heter Skogsstjärna.

8 Lappland Lappland är Sveriges största landskap.
Polcirkeln går genom Lappland. Det finns mycket fjäll och stora älvar i Lappland.

9 Skåne Skånes dialekt liknar danska för Skåne har tillhört Danmark en gång i tiden. Skåne är vårt sydligaste landskap. Skåne har hav på tre sidor. Det närmaste landet är Danmark. Skåne har Sveriges bästa jordbruk. Deras högsta berg heter Söderåsen, deras största sjö heter Ivösjön och deras största stad heter Malmö. I Vemmehög började Nils Holgersson sin underbara resa. Deras landskaps djur heter kronhjort , deras landskaps fisk heter ål, deras landskaps blomma heter prästkrage och deras landskaps svamp heter Ängschampion.

10 Samerna Samerna är ett minoritetsfolk som finns i Sverige

11 I Sverige finns det fyra årstider.
Höst Vinter Då kan man åka skidor, skridskor, slalom, snowboard och snöskoter . Det är kallt och mycket snö. Då faller löven ner Och man kan plocka svamp och bär.

12 I Sverige Finns det fyra årstider.
Vår Sommar På våren smälter snön. Blommorna börjar komma och träden blir gröna. På sommaren är det varmt och skönt. Man kan bada och fiska. Då äter man glass.

13 Björn I Sverige finns det några 100 björnar.
En vuxen björn kan väga 300 kg. Björnen äter växter, bär och rötter. Den tycker också om myror, larver och möss. På hösten går björnen i ide. Då sover den tills det blir vår.

14 Älg Hanen kalas tjur. Honan kalas ko. Ungen kalas kalv.
En tjur kan väga över 500kg. Det är tjuren som har horn. Älgen äter blad, bark och kvistar.

15 Räv Rävens bo kals lya. Räven sover på dagen.
Räven jagar när det är mörkt. Den äter möss, harar och fåglar. Den äter också insekter och mask. Räven ser och hör mycket bra. Den har också bra luktsinne.

16 Rådjur Hanen kallas bock och den har horn. Hornen ramlar av på hösten.
Honan kallas get. Barnen kallas kid. De äter gräs, blad och grenar.

17 I Sverige finns många olika utflyktsmål här ska vi presentera några
Tomteland är ett sagoland där tomten och alla hans vänner bor. I tomteland finns några av Europas största knuttimrade byggnader. Tomteland har inte bara öppet på vintern här finns många roliga sommaraktiviter också. Tomteland är i Mora som ligger i Dalarna.

18 Skara Sommarland För 30 år sedan var det en grusgrop här nu är det en stor nöjespark. Med gäster årligen är den en av nordens största nöjesparker. Här finns en massa vattenrutschkanor och man kan köra gokart. Skara ligger i västergötland.

19 Liseberg är nordens största nöjespark
Liseberg är nordens största nöjespark. Den ligger i Göteborg och är öppet på sommaren, men man kan också fira jul på Liseberg . Där finns också flera restauranger, hotell och teatrar. Liseberg var Sveriges populäraste besöksmål 2010 Göteborg ligger i Bohuslän.

20 Om man vill åka skidor finns många bra skidorter i Svergie
Om man vill åka skidor finns många bra skidorter i Svergie. I Dalarna ligger flera stora skidanläggningar bl a Sälen och Säfsen. I Torsby i Värmland har vi en skidtunnel där finns världens enda inomhushall för skidskytte. Längden i skidtunneln är 1,3 km.


Ladda ner ppt "Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser