Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige."— Presentationens avskrift:

1 Sverige

2 Vasaloppet http://www.youtube.com/watch?v=CPdMlg9w42A
Foto: Steven Hale Sveriges Vasaloppet är ett klassiskt lopp i Sverige. Det är ett lopp som är nio mil långt. Vasaloppet skapades när en kung i Sverige som hette Gustav Vasa flydde från danskarna med skidor (egentligen träplankor). Han åkte nio mil ända från Sälen till Mora.

3 Dalahästen Dalahästen är en känd häst som kommer från Dalarna. Dalahästen började tillverkas på 1600-talet och tillverkas fortfarande. Grannas Anders Olsson började tillverka dalahästen när han bara var 26 år gammal och tillverkningen spreds vidare under 1600-talet. De tillverkades i husen i Dalarna och nu är den världskonst.

4 Nobel Alfred Nobel var väldigt känd i förr tiden eftersom han kom på dynamiten. Han är fortfarande jättekänd. Varje år i Sverige är det en Nobelfest. Nobel skänkte alla sina pengar till en stiftelse och den stiftelsen ger några personer ett pris varje år som gjort nåt bra, som fysik, kemi, fysiologi, medicin och fredsarbete. På Nobelfesten får alltid en kvinna eller en man ett pris och en summa pengar för de har gjort nåt bra eller hittat på nåt bra med fysik, kemi, fysiologi, medicin och fredsarbete. Foto: Gösta Florman

5 Traditoner Midsommar är en väldigt känd tradition i Sverige. Vi firar att sommaren har kommit. Midsommar är en tradition där man sätter upp en midsommarstång och klär den med alla möjliga blommor och ris. På midsommarafton dansar man runt den och sjunger många sånger. Man firar midsommar mitt i sommaren då dagen är som längst och natten är som kortast. Man firar midsommar till minnet av Johannes, döparen av Jesus Kristus.

6 SVENSK MAT Falukorven är en svensk mat rätt som man kom på i Falun. Där man hade grävt en koppargruva. Man använde kor för att göra starka rep för att kunna hissa ner hinkar och sånt. Man hade slaktat djuren för att få skinn. Av allt kött och sånt gjorde man falukorven. Den heter falukorv för man kom på det i Falun och det är en korv.

7 Raukar Raukar är en slags sten som liknar en jätte stor pelare. Raukar finns bara på Öland och på Gotlands strandkanter. Raukar bildas av att vågor som slagit på bergrunden och drivits upp på land. och formades som stora staplar. Foto: Christian Koehn

8 Astrid Lindgren Astrid Lindgren är en känd författare över hela värden. Astrid Lindgren är känd för att hon har gjort barnböcker, vissa har blivit några av värdens mest lästa barnböcker. Astrid Lindgren föddes Flera av Astrid Lindgrens filmer är också nästan lika kända som böckerna. Astrids böcker och filmer har översatt på mer än 90 språk runt i värden. Astrid har också utdömds till Sveriges person dog Astrid Lindgren men hon är fortfarande världskänd över hela världen. Foto: Stefan Ott

9 Nationalpark! En svensk nationalpark är en plats där man inte får förstöra nåt i den eller ta bort nåt i den. Man har en nationalpark för att det är ett väldigt rent ställe, fin natur Och för att andra i framtiden ska kunna också komma och titta på det stället efter många år.

10 Stockholm! Stockholm är Sveriges huvudstad. I huvudstaden Stockholm bor det lite mer än 2,1 miljoner människor. Stockholm ligger mellan två vatten Mälaren och Östersjön och innerstaden är byggd på 14 öar. I Stockholm firar man också Nobelfesten som är känd över hela världen. Globen är en jättestor rund arena som man har många saker i som ishockey, melodifestivalen och andra evenemang.

11 Gotland Gotland är Sveriges största ö. Gotland ligger på östra sidan av Sverige och ligger ovanför Öland. Visby är Gotlands största stad. På Gotland ligger många fina saker från förr i tiden. På Gotland har man hittat väldigt mycket fina saker och skatter från talet och vissa av skatterna är värda över miljoner kronor.

12 Var jag har tagit mina bilder
Jag har tagit mina bilder från Clipart och Wikimedia Commons. SLUT!


Ladda ner ppt "Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser