GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Produced by 4C Strategies AB ISPS ÖVNING 6: Tillträde till hamnen BAKÅT FRAMÅT TILL START AVSLUTA ISPS ÖVNING 6 Tillträde till hamnen Klicka på knappen.
Advertisements

GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Nulägesanalys genom frågor
Motivation och förändring
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
Behandling av spelberoende
Barnanpassad utredning
Förhandling MBL Och Samverkan.
Solanderskolan presenterar
GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Härnöstudier.
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Praktisk arbetslivsorientering
Ver 1.0 Välkommen till Från kurs – klubb Planering – Rekrytering – Kurs Bosön Kursledare Thomas Larsson.
Familjebaserad korttidsintervention inom barn- och ungdomspsykiatrin •Telefonsamtalet • Brevet •Samtalet •Utvärdering.
Intervju inför ViV-projektet.
Kommunikation.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Att skriva en artikel.
Förklaringsmodell för spelberoende
Syftet med en personlig handlingsplan
Konsten att leda sig själv
GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE
Repetition och tillbakablick
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Workshop inför Projektet
ACT Att hantera stress och främja hälsa
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Lärandemål Program Dialogerna 1& Presentation av dialog Lunch dialog dialog.
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Coaching –vad är det? Positiv Livskraft ©.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
FOXPOPULI Introduktion av deltagare – ice breaking och lära känna varandra “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
Exempel på övning ”Dokumentärfilmen”
Anställningsintervjun
En guide för arbeten i SO
Vem är jag, Vem är du?.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Förändring – hot eller möjlighet?
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Kommunikationsplan för ----
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
(Skriv överenskommelsens namn här) ÅÅÅÅ-ÅÅÅÅ Slutrapport (…och lägg gärna en bild här, exempelvis kommunloggan) En överenskommelse inom Västra Götalandsregionen.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Träff 11 Välkomna!.
Träff 13 Välkomna!.
ÅP / Lektion 6 Att kanske förändra vilka man umgås med
Presentationens avskrift:

GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE Introduktion

Övergripande målsättningar Presentera oss för varandra Ge praktisk information Beskriva Kognitiv beteendeterapi (KBT) och vårt arbetssätt under behandlingens gång

Agenda – session 1 Övergripande målsättningar Agenda Närvarolista + ID-kontroll Introduktion: presentation och praktisk information Gruppregler Info om självhjälpsgrupper och andra organisationer Vårt arbetssätt under behandlingens gång Övningar Hemuppgifter till nästa session Summering och frågor

Presentation och praktisk information Presentation deltagare Namn Vad har du provat tidigare för att hantera spelproblem?

Presentation och praktisk information Insamling personliga uppgifter Utdelning schema Pauser, rökning osv. Återbud

Gruppregler Du ska under behandlingens gång ha som mål att åstadkomma en omfattande förändring av dina spelvanor. Du får gärna berätta för andra om behandlingens innehåll och vad du lär dig, men inte om vad andra delar med sig av om sig själva. Du ska komma i tid och inte gå i förväg. Du ska vara förberedd inför behandlingstillfällena, bland annat genom att göra hemuppgifterna.

Du ska ha som mål att delta vid samtliga 8 behandlingstillfällen. Du ska inte komma påverkad till behandlingen. Du ska inte ägna behandlingstid åt att berätta romantiserande historier om spel. Du ska bidra till att skapa ett öppet och respektfullt klimat i gruppen. Du ska ha din mobil avstängd eller på tyst läge under behandlingstillfällena. Du ska inte låna eller be att få låna pengar från andra i gruppen.

Information om självhjälpsgrupper Spelberoendes riksförbund (08-741 26 94) Möten onsdagar kl 18–19:45 i Hjorthagen Nationella stödlinjen för spelare och deras anhöriga (020-81 91 00) Nationella hjälplinjen (020-22 00 60)

Vårt arbetssätt under behandlingen Kognitiv beteendeterapi (KBT) Strukturerad och målinriktad metod Betoning på samarbete mellan kursledare och deltagare Fokus på nuet, mer än det förflutna Evidensbaserad behandling Fokus på att hitta alternativa aktiviteter Hemuppgifter att träna på i hemmiljö

Fokus i KBT-behandling för spelberoende Teman Att skapa ett realistiskt tänkande om spel Att hantera suget efter att spela Att utveckla strategier för att hantera pengar och skulder Att förebygga återfall Att hitta alternativ till det som spelandet ger respektive tar bort

ÖVNING 1: Värderingskompassen För att kunna åstadkomma en förändring i ditt liv, så kan det vara värdefullt att fundera över vad som verkligen är viktigt för dig, och hur du skulle önska att ditt liv såg ut inom olika områden. På så sätt kan man även formulera konkreta strategier för hur man skulle kunna närma sig sina mål. Välj ett område på värderingskompassen som du skulle vilja börja arbeta med. Formulera tre underrubriker under det område du valt. Skatta på en skala från 1–10 var du tycker att du befinner dig just nu (t.ex. 4). Skriv sedan ner tre konkreta saker du skulle kunna göra under veckan för att närma dig ditt mål.

Värderingskompassen

ÖVNING 2: Skäl till att ändra spelvanor Diskutera med din bordsgranne Vad har du att vinna på att ändra dina spelvanor? Vad har du att förlora på att fortsätta spela som du gör idag?

Individuella mål för behandlingen I KBT-behandling sätter man alltid upp mål för vad man vill åstadkomma under behandlingens gång. Tidigare fanns kravet att man hade för avsikt att vara helt spelfri för att genomgå denna behandling. Forskning inom spelberoendebehandling har dock visat att det finns skäl att låta deltagaren själv bestämma huruvida man vill sikta på total spelfrihet eller kontrollerat spelande. Man är oftast mer motiverad att hålla på regler som man själv har ställt upp än om de tvingas på en utifrån. När man väl är spelberoende kan det vara svårt att lära sig spela kontrollerat, men man kanske ändå vill försöka.

ÖVNING 3: Målformulering Formulera mål för hur du vill förändra dina spelvanor med hjälp av formuläret Individuellt formulerade behandlingsmål. Lämna sedan formuläret till kursledarna.

Uppföljning av de individuella målen För att kunna bedöma om du närmar dig dina uppsatta mål kommer du att få fylla i en s.k. veckoregistrering varje vecka när du kommer hit för att se huruvida du lyckats med att hålla dig till de mål du beslutat dig för. Denna registrering kommer att kunna ligga till grund för att se om det är ytterligare något du behöver förändra för att uppnå dina mål.

Att fylla tomrummet efter spel Ett problembeteende (t.ex. att spela) tar ofta mycket tid och energi i anspråk innan man kommer till behandling. När man försöker att ändra på sina spelvanor är det därför vanligt att man plötsligt får en massa tid över. Detta i kombination med att man saknar det positiva som spelandet gav gör en sårbar för att återfalla i problembeteendet. Det enklaste sättet att undvika återfall är att etablera nya vanor och fylla sin tid med meningsfulla och roliga aktiviteter.

Hemuppgifter till nästa session Skriv en lista på alternativa aktiviteter som du kan tänka dig att prova på under behandlingens gång. Använd formuläret Lista över alternativa aktiviteter.

Summering & frågor Vad har vi gjort idag? Har ni några frågor?