Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Träff 13 Välkomna!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Träff 13 Välkomna!."— Presentationens avskrift:

1 Träff 13 Välkomna!

2 Agenda Genomgång av den individuella hemuppgiften Att be om hjälp
Viktstabilitet och hur går jag vidare på egen hand med mat och ätande. Ny hemuppgift inför nästa träff Reflektionstid

3 Hemuppgift Mat- och motionsdagbok
Fundera över vad som återstår för dig att arbeta med beträffande mat och fysisk aktivitet under de kommande veckorna? Använd metoden ”Effektiv problemlösning”

4 Effektiv problemlösning
Identifiera ett specifikt problem Fundera över möjliga sätt att hantera problemet 2. 3. 4. 5. Välj den bästa lösningen Planera hur du konkret skall använda lösningen Utvärdera din lösning. Är problemet löst? Om ja – UTMÄRKT! Om nej – gå tillbaka till steg 3 och försök igen med en ny strategi från listan

5 SUPPORT!

6 Att be om hjälp Tillåt dig själv att be om hjälp.
Var konkret när du ber om hjälp – då blir du förstådd.

7 Var konkret när du ber om hjälp
Vad tror du fungerar? ”Peppa mig…” ”Var snäll mot mig…” Eller ”Det skulle vara till stor hjälp för mig om du ville äta din glass i ett annat rum. Skulle det vara OK för dig?” ”Skulle du kunna tänka dig att promenera tillsammans med mig på onsdagskvällarna?”

8 Önskemål i positiva ordalag
Positiva ordalag fungerar bättre än negativa kommentarer och kritik. Hur kan man bemöta ”tjatig” partner? ”Det betyder väldigt mycket för mig när du säger vänliga saker” ”Jag uppskattar väldigt mycket när du inte bjuder mig på saker att äta. Det är lättare att kontrollera ätandet då”.

9 Belöna den som hjälper dig?!
Positiv feedback Livsstilsförändringar tillsammans Hjälps åt med arbetet

10 Viktstabilitet Hur har du gjort för att hålla vikten stabil?
Hur hanterar du vägningen hemma?

11 Betydelsen av viktstabilitet
Stabil vikt är en förutsättning för ytterligare viktnedgång i framtiden. Viktstabilitet skyddar mot hälsorisker eftersom viktpendling eller viktökning uteblir.

12 Avsluta matdagboken Minskar lite på kontrollen.
Ej möjligt att återgå till gamla vanor! Regelbunden måltidsordning med kostinnehåll enligt tallriksmodellen är nödvändigt för en stabil och lägre vikt. Vikten kan öka något precis när man slutar föra matdagbok.

13 Viktstabilitet - nu igen
Stabil vikt = +/- 3 kg. Loggbok för vikt ger möjligheten att uppmärksamma förändringar i vikten. Loggboken - ett projekt på obestämd tid. Risken för att gå upp i vikt är mycket stor!

14 Vägning på egen hand Vägning 1 gång/vecka. Gärna vid samma tidpunkt varje gång. Syftet är att långsiktigt följa vikten för att uppmärksamma eventuella förändringar i vikten. Ger trygghet eftersom det leder till kontroll i vardagen – på lång sikt.

15 Viktnedgång i framtiden
Först viktstabilitet i 3-12 månader. Därefter kan man ta ställning till eventuell ytterligare viktnedgång. Ju längre man stannar på varje vikt desto större chans har man att hålla den vikten.

16 Frågor att fundera över
Är det värt besväret att planera? Finns det beteenden och attityder som ökar risken för att gå upp i vikt? Hur blir din reaktion på viktuppgång?

17 Frågor att fundera över vid förändring av vikten
Identifiera och utvärdera all viktförändring. Vad är förklaringen till viktförändringen? Bakomliggande faktorer?

18 Hemuppgift – Min plan att fortsätta med mina förändrade vanor
Detta ville jag arbeta med ang. min mat och mitt ätande när jag började på Hälsokursen – Vikt. Framgångsrika delar i mitt förändringsarbete av mina matvanor. Mat och ätande (t.ex. positiva förändringar jag gjort, goda vanor att hålla fast vid) Andra beteenden eller positiva tankemönster. Detta är min plan för att hålla framstegen vid liv, vad jag ska göra et c. Detta behöver jag för att känna att jag lyckas med min förändring. Dessa hinder uppfattar jag kan uppstå. (t.ex. situationer/faktorer som jag bör vara vaksam på) Hur jag ska påminna mig och hålla förändringsplanen vid liv. Hur jag ska checka av att planen fungerar och förändra den när det behövs? Andra kommentarer som jag behöver göra för att påminna mig.

19 Reflektionstid Egna tankar efter idag… Vad ska jag fortsätta med…
Vad ska jag göra mer av… Vad ska jag göra mindre av… Vad ska jag avstå ifrån… Detta tar jag med mig från dagens träff…

20 Ge dig själv tid Att finna ro i din nya livsstil.
Det ökar möjligheterna till ett liv med lägre vikt på lång sikt.

21 Tack för idag… …och lycka till med arbetet!


Ladda ner ppt "Träff 13 Välkomna!."

Liknande presentationer


Google-annonser