Caspar David Friedrich, Vandraren över dimhavet (ca 1818)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Hur kan jag vara viss om min tro?
Livsåskådning och religion
Liberalism Konservatism
Världsreligioner – Ni ska känna till:
UPPLYSNINGSTIDEN Under 1700-talet skulle människan i Europa använda sitt förnuft Människorna skulle använda vetenskapliga metoder istället för t ex Bibeln.
Livets Söndag - en dag i glädje inför och i värnande om livet
Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder.
Torbjörn Wahlen, Minervaskolan, Ånge –
Upplysningen vs Romantiken
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
Romantiken.
FRÅN ANTIKEN TILL REALISMEN
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
UPPLYSNINGEN.
Romantiken 1800-talet.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Katolska kyrkan Läs sidorna
Judendomen.
Romantiken – handlar inte om kärlek! Bara lite…
Hur kom Bibeln till? Torsdagen den 14 januari Kvällens ämne:
Varför ska vi läsa om franska revolutionen?
Romantiken.
Sagor, myter, legender & sägner
Romantiken 1760 – 1840.
Olika typer av sagor.
Judendomen.
ROMANTIKEN
LITTERATURHISTORIA Sammanfattning 1.
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Romantiken ca 1800–1830 Realismen ca Naturalismen ca
FOLKSAGA.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Religionskunskap Lektion 1.
Litteraturhistoria Klassiker.
Buddhismen 2500 år gammal Bygger på Siddharta Gautamas lära
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Epokerna – del 1.
LITTERATURHISTORIA SVENSKA ÅK 9.
”All offentlig makt utgår från folket”
Några av antikens filosofer
Den japanska traditionella religionen.
Skräck!!!. Ordet genre betyder… Art, slag, fack eller grupp Term som används för att stoppa in något kulturellt (musik, litteratur, film etc.) i ett fack.
Kristendomen Rehab & Anna.
Romantiken 1800-talet.
Genrer som skräck och deckare…
En författare som blev en svan
Litteraturhistoria 9a.
ROMANTIKEN FANTASINS TID Längta efter något Magi, kärlek, äventyr
Det var en gång....
Litteraturens historia
Sagor.
Av: Linus, Clara och Agnes!
Har du koll på buddhism?.
Cecilia Jonsson Smedshagsskolan
Litterära epoker Vad är en epok?
Författare antiken Sapfo: dikter Sofokles: Kung Oidipus
En historisk överblick
Romantiken CA
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Människan ska upplysas genom logik och förnuft
Romantiken
Buddhismen.
I sagans värld.
Romantiken Den dramatiska epoken.
En introduktion till Sagornas Värld
Folksagan i 2000-talets Sverige
Henrica Danielsson, Forsheda skola 7-9, Forsheda –
Presentationens avskrift:

Caspar David Friedrich, Vandraren över dimhavet (ca 1818)

Romantiken ca 1790-1830 Naturen ses som en spegel för själen och en väg till det gudomliga

Från upplysningen till romantiken Franska revolutionen 1789 gör slut på upplysningen och förnuftstron. Reaktion mot upplysningens tro på förnuft och vetenskap. Romantikerna var intresserade av det fantastiska, det galna, det vilda. Drömde sig till främmande platser och främmande tider: eskapism.

Under upplysningen såg man naturen som något ”nyttigt” – något som kunde odlas, ordnas och användas på ett klokt sätt. Med romantiken – en helt ny syn på naturen: naturen uppfattas nu som besjälad, den har en själ, en ande. Under upplysningen var man kritisk till religionen och kyrkan. Gud förpassades till en avlägsen plats (hade möjligen skapat världen men påverkade den inte på något sätt)  DEISM. Under romantiken ville man se Gud i allt, främst i hans skapelse, naturen  PANTEISM. Upplysningsfilosoferna var inte intresserade av det förflutna – nuet var det som gällde. Med romantiken växte historieintresset. England och Tyskland står i centrum.

Vad skrevs under romantiken? Lyriken blomstrade – poeter tävlade om att skriva känslosamt och vackert. Romanläsarna ställde nya krav: romanen skulle vara spännande – inte ironisk och satirisk som under 1700-talet. Främmande kulturer och folk intresserade romantikerna eftersom de representerade urmänniskan och miljöer som människan ännu inte förstört – ”den ädle vilden”, ”den vise kinesen”. Främmande exotiska miljöer, övernaturliga fenomen, folkliga vardagsskildringar, varulvar, spöken och levande döda. Dagens skräckberättelser och fantasy skrivs enligt mönster från romantiken. Genrer: historiska äventyrsromaner, skräck- och spökhistorier, folksagor och poesi. Nu skulle man läsa för att bli känslomässigt påverkad.

Romantiken kom även till Sverige från England och Tyskland. Stort intresse för vikingatiden – skrevs ett otal dikter om hjältemodiga män. En svensk romantiker: Stagnelius. Skrev om kärleken, lusten och begäret – flera av dikterna är riktade till Amanda, den älskvärda.

Romantikens författare Johan Wolfgang von Goethe 1749-1832 Tidig romantiker (förromantiken) Unge Werthers lidanden (1774) Olycklig kärlek Brevform (bara Werthers brev). Full av komponenter som karaktäriserar romantiken: ensamhet, besjälad natur, starka känslor och förtvivlan.

William Wordsworth 1770-1850 Skrev en rad naturdikter som anknöt till folkliga sånger. Ville att poesin på ett enkelt sätt skulle ge uttryck för människors tankar och känslor men ändå behålla ett poetiskt uttryckssätt. Drömde om främmande miljöer och hängav sig i sina dikter åt fantastiska historier, bl.a. om det mystiska i naturen.

Mary Shelley 1797-1851 Dotter till den tidiga feministen Mary Wollstonecraft. Frankensteins monster Handlar om vetenskapsmannen Victor Frankenstein som skapar ett monster av likdelar.

En annan känd skräckmästare var amerikanen Edgar Allan Poe. Debuterade som poet, men är idag mest känd för sina skräck- och detektivnoveller. Det anses ha varit Poe som med Morden på Rue Morgue (1841) skapade deckargenren.

Sagor Under romantiken vaknade ett enormt intresse för ”folkets berättelser” – sagorna. Ute på landet skulle man försöka få gamla gummor att berätta sagor. De flitigaste sagoinsamlarna var Bröderna Grimm – Hans & Greta, Snövit, Törnrosa. Dansken H C Andersen gav sig inte ut att leta efter sagor – han skrev egna – Kejsarens nya kläder, Prinsessan på ärten och Den fula ankungen.

Pendeln svänger