Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Folksagan i 2000-talets Sverige

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Folksagan i 2000-talets Sverige"— Presentationens avskrift:

1 Folksagan i 2000-talets Sverige
Hur mycket av folksagan finns kvar?

2 Folkloristik Att studera folktro, sagor, sägner, gåtor, ordspråk, visor, lekar och traditioner. Genom arbetet ges vi inblickar i hur vardagslivet och världsbilden såg ut förr i tiden.

3 Nordiska museet En slottslik byggnad i Stockholm som samlar på föremål från 1500-talet och framåt. I samlingarna finns cirka 1,5 miljoner föremål.

4 Att berätta ... Folksagan är så gammal att den kan spåras till de första människornas myter och historier. Det finns ingen enskild författare till berättelserna. Ordet ”saga” är besläktat med ”att säga”.

5 Folksagans motiv Motiv är en händelse som går att hitta i många berättelser. Vanliga folksagomotiv är:

6 Folksagans motiv Fattig pojke lämnar hemmet och finner lyckan.
Fattig flicka med elak styvmor vinner slutligen kärleken. Det finns ett problem/hot som kungen inbjuder rikets unga män att undanröja.

7 Olika slags folksagor Undersaga – utspelar sig i ett fantasiland, fullt av häxor, jättar och andra övernaturliga varelser. Novellsaga – finns varken magi eller övernaturliga varelser. Djursaga – djur spelar huvudrollerna.

8 Inte barnunderhållning
Folksagan var inte endast till för barn. Alla ville lyssna! Barn sågs som korta vuxna. År 1842 öppnade folkskolan i Sverige.

9 Gåsmors sagor En samling folksagor som skrevs ner av fransmannen Charles Perrault 1697. Perrault ändrade på sagornas stil. Han gjorde dem ”elegantare”.

10 Tusen och en natt Under 1700-talet introducerades sagosamlingen i Europa. Berättelserna kan spåras till Persien, Syrien och Irak. Samlingarna innehåller bland annat Aladdin och Ali Baba och de fyrtio rövarna.

11 Bröderna Grimm Bröderna samlade på hundratals folksagor i Tyskland.
De arbetade som språkforskare. Bröderna gjorde sagorna mer barnvänliga. De ändrade på slutet i Rödluvan.

12 Konstsagan En konstsaga har skapats av en författare.
En känd konstsagoförfattare är dansken H. C. Andersen. Han skrev bland annat Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen och Den ståndaktige tennsoldaten.

13 Konstsagan och skolan Konstsagan är moraliserande. Det betyder att sagan berättar vad som är rätt och vad som är fel. Konstsagan användes i folkskolan.

14 Folksagan och fantasy Det berättas inte så många folksagor längre. I fantasy finns det rester kvar av folksagan. Hjälten/hjältinnan kastas ofta ensam ut i världen och måste utföra ett farligt uppdrag.

15 Myter och legender Myter och legender har också påverkat fantasyn.
En av skillnaderna mellan å ena sidan fantasy och å andra sidan skräck och science fiction är att fantasyförfattaren har skapat en helt ny värld åt sina karaktärer.

16 C. S. Lewis Skrev Narnia-berättelserna.
Arbetade som professor i Oxford. Var troende kristen.

17 J. R. R. Tolkien Skrev Härskarringen eller Ringarnas Herre.
Arbetade som professor i Oxford. Var troende kristen.

18 Rowlings Harry Potter Böckerna är översatta till 67 språk.
De har sålts i över 400 miljoner exemplar.


Ladda ner ppt "Folksagan i 2000-talets Sverige"

Liknande presentationer


Google-annonser