Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

I andra världar Varför baka ihop science fiction, skräck och fantasy?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "I andra världar Varför baka ihop science fiction, skräck och fantasy?"— Presentationens avskrift:

1 I andra världar Varför baka ihop science fiction, skräck och fantasy?
Jo, historiskt sett har de samma rötter och innehållsmässigt går de ofta in i varandra.

2 innehåll Magi och övernaturliga inslag Utspelar sig i en annan tid
Längtan efter något annat än det vanliga, vardagen.

3 Science fiction Handlar ofta om saker som skulle kunna inträffa i vår framtid. Handlar ofta om teknik som vi ännu inte behärskar Betyder vetenskap och skönlitteratur Den vanliga människan inför det okända

4 Sci-fi historia Växte fram i början på 1800-talet.
Tekniken som utvecklades påverkade författare. Utvecklingen förändrade mycket till det bättre men en del blev rädda för vad som skulle kunna hända

5 Tidig Sci-fi Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851)
Världens första Sci-fi: Frankenstein (1818) Vetenskapsmannen Victor Frankenstein har en dröm om att skapa liv av död materia. Hans varelse lär sig hata mänskligheten och sin skapare. Människorna är rädda för det okända och detta skapar en hetsjakt på varelsen.

6 Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851)

7 Frankensteins monster

8 Visioner eller varningar
Många författare har faktiskt förutspått olika händelser och tekniska framsteg. T.ex månlandningen, genteknologi, u-båtar och medicinsk utveckling Vissa böcker är positiva, vissa är så kallade dystopier.

9 Jules Verne (1828-1905) Positiv framtidstro.
Har i text beskrivit flera uppfinningar med otrolig precision. Från jorden till månen (1865) Nautilus

10 Sci-fi filmer I slutet av 1800-talet uppfanns filmen.
1902 gjordes den första sci-fi filmen, Från jorden till månen. Kända filmer inom genren är: Tillbaka till framtiden, ET, Star Wars, Jurassic Park och Terminator.

11 Guldåldern Tiden runt andra världskriget ses ofta som genrens guldålder. Radion bidrog till att sprida sci-fi. H.G Wells skrev 1898 Världarnas krig. När den dramatiserades i USA skapade den panik. Karin Boyes Kallocain (1940) var en samhällskritisk bok.

12 Samhällskritiker George Orwell skrev 1984 (1948)
Storebror ser dig...känns det igen från ett tv-program? Isaac Asimov Jag, Robot (1951) Robotar kan vara onda och goda och de utvecklas till att nästan inte kunna skiljas från människan.

13 Humor Humor är inte den vanligaste ingrediensen i science fiction men det finns undantag... Liftarens Guide till galaxen, skriven av Douglas Adams Men in black I och II.

14 Science fiction idag Hungerspelen, Susanne Collins
En sekund i taget, Sofia Nordin Döden i dina ögon, Rachel B. Ward Kan vi hitta på fler saker? Vart är vi på väg nu?

15 Fantasy Utspelar sig ofta i en förfluten tid, känns ofta medeltida.
Magi är helt naturligt i Fantasy-världen. Alver, jättar och magiska svärd... Ofta en verklig värld och en magisk. En portal av något slag förbinder dem. Huvudpersonen har ett uppdrag. Sagan är sedelärande. Det är inte fantasy.

16

17 Kartor

18 Fantasy - historia I början på 1800-talet.
William Morris var föregångare. The wood between the worlds Länge ansågs detta vara litteratur för barn. Vissa ansåg till och med att det kunde vara farligt att läsa fantasy.

19 ....historia Fantasygenren har funnits i mindre än 200 år. Finns väldigt mycket som inspirerat: t.ex Sagan om Kung Arthur, Beowulf och Odysséen. Alice i Underlandet 1865, Lewis Caroll Tolkien gjorde genren populär på 1960-talet.

20 J.R.R Tolkien (1892-1973) Ringarnas herre (1954) Sagan om ringen
Trilogi om hobbiten Bilbo och hans skyddsling Frodo. Sagan om de två tornen och Konungens återkomst. Redan 1937 skrevs Bilbo- en hobbits äventyr.

21 C.S Lewis (1898-1963) Föddes i Belfast, Nordirland
Var med i den litterära klubben The Inklings tillsammans med Tolkien. Narnia-serien. Den kan sägas vara en allegori. Handlar om Jesus död och återkomst.

22 Många underavdelningar...
Episk fantasy Portalfantasy Urban fantasy Svärd och svartkonster Humoristisk fantasy

23 Episk fantasy (el Heroisk)
Konflikt mellan gott och ont en hel värld är i fara, världen har sin egen historia, myter, geografi, språk osv. En hjälte kan rädda världen. Monster, magi och magiska ting är vanligt. Ofta långa serier om flera böcker.

24 Portalfantasy Vår värld finns i böckerna.
Det finns någon slags gräns eller portal mellan den verkliga världen och fantasyvärlden. Harry Potter, Narnia, Mio min Mio

25 Urban fantasy Ligger ganska nära verkligheten
Mänskliga karaktärer lär sig av övernaturliga varelser t.ex vampyrer. Vår vanliga värld är lite underlig... True Blood, Twilight, Cirkeln

26 Svärd och svartkonster
En ensam hjältes kamp och äventyr är i fokus Det goda brukar vinna men alla får betal ett högt pris Conan Barbaren är mest känd. Skriven av Robert E. Howards.

27 Humoristisk fantasy Snällare. Inte så mycket våld och ondska.
Den som förekommer är skojfriskt skildrad. Domineras av Terry Pratchett och hans böcker om Skivvärlden.

28 Klichéer Ondskan manifesteras ofta i en invaderande armé. Denna armé behöver en ledare men inte nödvändigtvis en ond och grym mörk härskare som vill sänka världen i evigt mörker och slakta alla sina motståndare. Den typiske mörke fursten ska helst vara fjättrad på något vis och ha problem med att anta fysisk form. Dessutom vågar ingen nämna sagde härskares namn. På grund av att det finns sådana härskare i många böcker - Härskarringen, Sagan om Drakens återkomst, Harry Potter för att nämna några – borde den mörke fursten ses som en kliché. Det goda symboliseras av hjälten, som slåss och segrar för det goda. Legenden om kung Artur har varit inspirationen till många verk, till exempel T. H. Whites Svärdet i stenen och Mary Stewarts Merlinserie. Även Sagan om Drakens återkomstvisar inspiration från samma legend, om än något diskretare. Denna legend har givit upphov till en helt egen undergenre inom fantasyn: Arthurian fantasy. 

29 Klichéer... Folksagornas grundelement har studerats av Vladimir Propp som fann många funktioner som också återfinns i fantasy - Skurken orsakar skada för en medlem av familjen, Hjälten lämnar hemmet, Hjälten och skurken möts i direkt kamp. Hjälten fostras av släktingar, till exempel en morbror, och vet inte vilka hans riktiga föräldrar är, men de antas vara döda. (Eragon, Star Wars) Hjältens släktingar blir brutalt mördade och han ger sig av för att hämnas. (Eragon, Vindens namn, Star Wars, Sagan om klanen Otori) Hjälten träffar en vis gammal man som verkar veta mer än han vill medge. Mannen blir hjältens vägvisare. (Härskarringen, Eragon, Star Wars) Det visar sig att hjältens far är någon av det tre rollerna rikets nådige konung, den mörke härskaren som leder de svarta trupperna och vill sänka världen i evigt mörker, eller den vise gamle vägvisaren. (Eragon, Star Wars) Källa: Wikipedia (Fantasy)

30 Skräck Mörka slott, underjordiska gångar, stinkande lik, fasansfulla mördare och tortyr i fängelsehålor…kan vara en underhållande och hårresande paus i vardagen. Det är ett sätt att uppleva starka känslor utan att behöva utsättas för fara.

31 Skräck - historia Skräckgenren uppkom i slutet på 1700-talet med inspiration från Romantiken. Romantikerna tyckte livet var lite trist och ville utmana känslorna och fantasin. Den typiska läsaren var en kvinna och böckerna skrevs ofta av kvinnor.

32 Romantiken Upplysningen är epoken som under 1700-talet står för det förnuftiga. Människan ska lära sig saker, vara självständig och ta till sig vetenskap. I slutet av 1700-talet så börjar en del människor tycka det känns tråkigt och de vill knyta an till känslorna och naturen igen.

33 Romantikens huvuddrag
Den vilda naturen Drömmen Mystiken Andligheten Det exotiska Det undermedvetna Fantasin Längtan

34 Skräckromantiken Grund i den gotiska romanen. Senare hälften av 1700-talet. Utspelade sig ofta på skrämmande platser…såsom borgar, slott och kyrkogårdar Frankenstein (1818) Mary Shelley Slottet Udolphos mysterier (1794) Ann Radcliff Huset Ushers undergång (1839) Edgar Allan Poe Svindlande höjder (1847) Emily Brontë

35 Klassisk skräck Bram Stokers Dracula (1897)
Boken handlar om en engelsman som ska sälja sitt hus till en greve i Tansylvanien och han åker dit för att träffa greve Dracula. Han blir varnad men åker ändå…

36 Moderna böcker och filmer
Stephen King (1947) Jurtjyrkogården, Lida, Carrie, Det... Stephanie Meyer (1973) Twilight-serien Filmer – Hitchcock ( ) är mästaren. Psycho och Fåglarna. Ofta med i filmerna själv.

37 svensk skräck Selma Lagerlöf (1858-1940) Herr Arnes Penningar (1904)
John Ajvide Lindkvist (1968) Låt den rätte komma in (2004), Hanteringen av odöda (2005) (lättlästa versioner)

38 Typiska ingredienser Korpar blod Vampyrer mörker och ljus
Labyrinter galenskap Speglar kandelabrar Bleka personer märkliga ljud Kistor odöda /zombies Kors mardrömmar


Ladda ner ppt "I andra världar Varför baka ihop science fiction, skräck och fantasy?"

Liknande presentationer


Google-annonser