Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Romantiken.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Romantiken."— Presentationens avskrift:

1 Romantiken

2 Tavla av Caspar David Friedrich.
Den vilda naturen, på sätt och vis besjälad.

3 Caspar David Friedrich

4 Den romantiske hjälten
Lord Byron

5 Friheten på barrikaderna av Delacroix
I biblioteket av Turner

6 Typiskt romantiskt Svärmeriet för det enkla och naturliga
Framhävandet av individen och individens känsloliv Ett nytt sätt att värdera litteratur – genikult Den orörda naturen – naturen som en själens spegel. Naturen är besjälad (pantesim) Naturen och den mänskliga själen kan också ha en nattsida Längtan efter något bortom vardagen (romantikens blå blomma). Fly vardagen (eskapism), fly samtiden (historicism), fly till andra kulturer (exotism)

7 Filosofer Politiskt kunde man vara både revolutionär och reaktionär.
Den tyske historikern Herder lanserade begreppet Folksjälen. Ur detta uppkom intresset för folksagor och folkvisor. Filosofen Fichte anammade detta och under den franska ockupationen höll han flammande tal till folket ”Tal till tyska nationen”, där han menade att tyskarna var ett moraliskt hägtstående folk, födda till att leda andra. Platon - sinnevärlden som ett avfall från idéernas värld som är fullkomlig. Rousseau var en föregångare till romantiken. Han menade att världen var förkonstlad, ytlig och omoralisk. Naturen är däremot god så är även människan men civilisationen har fördärvat henne. Slagordet var ”Tillbaka till naturen”.

8 Goethe Goethe var tillhörde förromantikens Sturm und Drangrörelse. Den unge Werthers lidande kom 1774 och var hans andra roman som fick en enorm popularitet. Werther blev ungdomens hjälte. Goethe skrev också lyrik och dramatik. Hans mest kända dramatiska verk är Faust, som handlar om vetenskapsmannen som överlämnar sin själ till djävulen i utbyte mot njutningar och rikedom. Hans stil är mot slutet närmast klassisk.

9 Mary Shelley Mary Shelley skrev romanen om Frankenstein vetenskapsmannen som utifrån benrester, hud och annat skapade en levande varelse, monstret som stod utanför all mänsklig gemenskap och som därför hämnades på sin skapare. Boris Karloff som Frankenstein monster

10 Edgar Allan Poe Edgar Allan Poe skrev både skräcknoveller och lyrik. Novellerna finns samlade i ”Sällsamma berättelser”. Några av de mest kända är ”Den svarta katten” och ”Det skvallrande hjärtat”. Novellerna kännetecknas av koncentration och en logisk dramatisk uppbyggnad och trots alla hemskheter och perversioner tror läsaren på allt det hemska som sker. Som poet var han oerhört skickilg. Några av hans mest kända dikter är ”The raven”.

11 James Fennimore Cooper
Cooper är författare till indianböcker som ”Den siste mohikanen”. Hans böcker är ett exempel exotism. Uncas

12 Walter Scott Huvudpersonen Waverly ur romanen med samma namn Sir Walter Scott blev berömd för sina historiska romaner – han bildade mönster för den typen av litteratur. En av de mest kända är ”Ivanhoe”

13 Charlotte Bronte Charlotte Bronte växte upp i en prästfamilj. Hennes syster Emily var också författare, mest känd för ”Svindlade höjder” Liksom Charlottes mest kända roman ”Jane Eyre” har den filmats flera gånger. ”Jane Eyre” från 1847 har drag av både romantik och realism. Den handlar om en ung föräldralös medelklassflicka, som försöker hitta sin egen väg i livet trots att hon möter många motgångar och behandlas illa. Hon förälskar sig í den demoniske Mr Rochester, som gömmer på många farliga hemligheter. Det hela slutar dock lyckligt.

14 Erik Gustaf Geijer Geijer var en av grundarna till Götiska Förbundet, 1811 och redaktör för dess tidning Idun. Göticismen hämtade sina ideal från Herders idéer om folksjälen. I dess anda skrev han dikterna ”Vikingen” och Odalbonden” Geijer var historiker, konservativ sådan, men i slutet av 1830-talet blir han liberal, vilket leder till att han starkt kritiserad. Detta skriver han om i dikten ”På nyårsdagen 1838”.

15 Erik Johan Stagnelius 1793-1823
Stagnelius är den skickligaste, mest formfulländade av våra romantiker. Han var influerad av den svenske mystikern Swedenborg, naturfilosofen Schelling och många motiv hade han hämtat från Ovidius ”Metamorfoser”

16 Carl Jonas Love Almqvist 1793-1866
Almqvist har samlat alla sina texter i ”Törnrosens bok” ett allkonstverk i romantikens anda. Han skrev både lyrik, epik och dramatik. Några av hans verk är Songes, en samling dikter och ”Drottningens juvelsmycke” som utspelar sig under Gustav III:s tid. Men han har också skrivit verk i realistisk anda som ”Det går an”.


Ladda ner ppt "Romantiken."

Liknande presentationer


Google-annonser